Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

Οι θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης Στερεάς Ελλάδας για τα θέματα της οικονομικής επιτροπής...

ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Στις 21 Μαρτίου 2017

ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ  θέσαμε τα εξής θέματα:
Πολιτικές εξελίξεις
Με σαφή πρόθεση να παραμείνει ανοιχτή η συζήτηση για τη στήριξη του νέου αντιλαϊκού πακέτου μέτρων, με ευρύτερη συναίνεση των αστικών κομμάτων, αλλά και με ξεκάθαρο στόχο να αποπροσανατολίσουν το λαό από τη στρατηγική τους σύμπλευση, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ανταγωνίζονται για το ποιος μπορεί να υπηρετήσει καλύτερα τους στόχους του κεφαλαίου.
Στην πραγματικότητα, το κλείσιμο της «αξιολόγησης», για το οποίο μιλούν και οι δύο, θα φέρει νέα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα για την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων, ενώ η συζήτηση για τα λεγόμενα «αντίμετρα» είναι το δόλωμα για να καταστήσουν το λαό συνένοχο στην πολιτική που τον εξοντώνει.
Το κρίσιμο ζήτημα είναι τόσο το κάλεσμα «συνενοχής» στα μέτρα, που απευθύνει η κυβέρνηση, όσο και η κοροϊδία που κάνουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να μη βρουν έδαφος μέσα στο λαό.
Ειδικό ζήτημα.
Θεωρούμε σκόπιμο και αναγκαίο να συζητηθούν στην Οικονομική Επιτροπή τα μέχρι σήμερα πεπραγμένα του Περιφερειακού Ταμείου και της Διαχειριστικής αρχής.
Να συζητήσουμε για την ανάγκη ενιαίας διαχείρισης των οικονομικών της Περιφέρειας και για την δυνατότητα του δημοσίου ελέγχου σε αυτά.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ
ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΚΩΠΑΪΔΑ:

ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ – ΜΕΛΕΤΕΣ – ΠΑΡΑΤΑΣΕΙΣ

ΘΕΜΑ 45o: Έγκριση πρακτικού δημοπρασίας του έργου: «Συντήρηση και λειτουργία αντλιοστασίων άρδευσης Κωπαΐδας αρδευτικής περιόδου έτους 2017», Π.Ε. Βοιωτίας, προϋπολογισμού 100.000,00 € με Φ.Π.Α.

ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ

ΘΕΜΑ 64o: Έγκριση πρακτικού της επιτροπής του ηλεκτρονικού, ανοικτού, μειοδοτικού διαγωνισμού για την ανάθεση της υπηρεσίας: «Διαχείριση άρδευσης και αντιπλημμυρικής προστασίας Κωπαϊδικού Πεδίου», έτους 2017, Π.Ε. Βοιωτίας,προϋπολογισμού 173.600,00€ με Φ.Π.Α. και των δικαιωμάτων προαίρεσης.

ΘΕΜΑ 65o: Τμηματική αποδέσμευση της εγγυητικής επιστολής καλής εκτέλεσης σχετικά με την «Αναβάθμιση των συστημάτων ασφάλειας, τη διασύνδεσή τους με το κέντρο λήψης σημάτων και των υπηρεσιών φύλαξης των αντλιοστασίων άρδευσης του Κωπαϊδικού Πεδίου», Π.Ε. Βοιωτίας, προϋπολογισμού 60.000,00€ άνευ Φ.Π.Α..

Δεν συμφωνούμε με τον τρόπο που γίνεται η διαχείριση των προβλημάτων της Κωπαΐδας…. ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΟΥΜΕ τις εισηγήσεις.

Γενικότερα για την Κωπαΐδα
  • Δεν συμφωνούμε με την αλλαγή χρήσεων γης στην Κωπαΐδα….
  • Δεν αποδεχόμαστε μέτρα και πολιτικές που οδηγούν την συγκέντρωση της γης στα χέρια λίγων κεφαλαιοκρατών…. Με άλλα λόγια αντιστεκόμαστε και αντιπαλεύουμε την Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε και τις συνέπειες της.
  • Δεν αποδεχόμαστε πολιτικές που υπερχρεώνουν τους αγρότες και τους διώχνουν από την αγροτική παραγωγή. Ανταποδοτικές, φορομπηχτικές και φοροεισπρακτικές πολιτικές.
  • Η άρδευση της Κωπαΐδας και η οδοποιία της, όπως και κάθε άλλο έργο υποδομής, που στηρίζει την αγροτική παραγωγή, είναι αποκλειστικά δημόσια – κρατική υποχρέωση….. Δεν έχουν καμιά θέση οι εργολάβοι και λογικές ιδιωτικοποίησης των κρατικών υποχρεώσεων.
  • Δεν αποδεχόμαστε την μεταφορά της ευθύνης της Κωπαΐδας στους Δήμους, όπως δεν την αποδεχτήκαμε και στην περίπτωση της Περιφέρειας, γιατί έτσι διευκολύνεται η είσοδος του μεγάλου κεφαλαίου στις διαδικασίες συντήρησης και λειτουργίας του αρδευτικού συστήματος. Η ιδιωτικοποίηση.

Σε αυτή την λογική τοποθετούμαστε, απευθυνόμενοι στους αγρότες που πρέπει να αντιπαλέψουν αυτά που προωθεί το Υπουργείο μέσα και από την Πρακτική της Περιφέρειας για να ικανοποιήσει τους αντιλαϊκούς – αντικροτικούς σχεδιασμούς της Ε.Ε

Στο εκμεταλλευτικό σύστημα που ζούμε, όπου κυρίαρχη επιδίωξη είναι το καπιταλιστικό κέρδος και ο ανταγωνισμός, δεν υπάρχουν περιθώρια για σχεδιοποιημένη και αποτελεσματική αξιοποίηση της Κωπαΐδας σε όφελος του λαού.

Χρειάζεται άλλης μορφής αξιοποίηση της Κωπαΐδας, όπου  κυρίαρχη θα είναι η αντίληψη της εξυπηρέτησης των διατροφικών αναγκών του λαού, μακριά από λογικές εκμετάλλευσης και κερδοσκοπίας. Χωρίς ιδιοκτησίες κεφαλαιοκρατών  ή μονοπωλίων  Με παραγωγικούς συνεταιρισμούς των μικρομεσαίων αγροτών, που θα λειτουργούν στην προοπτική κάλυψης των λαϊκών αναγκών.

Σε κάθε περίπτωση θέλουμε το ζήτημα να ανοίξει στην κοινωνία…. Στους αγρότες που δουλεύουν την γη αλλά και τους εργάτες που περιμένουν τα προϊόντα της για να ζήσουν.

ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

Στα θέματα που συζητήθηκαν συμφωνούμε, θα θέλαμε όμως να θέσουμε ζήτημα για το ύψος των δαπανών της Περιφέρειας κάθε χρόνο για έκτακτες ανάγκες, που είναι ιδιαίτερα υψηλό.
Να τονίσουμε, επίσης τον ρόλο που έπαιζε παλιότερα η ΜΟΜΑ και αργότερα η ΔΕΚΕ στην αντιμετώπιση και τέτοιων περιστατικών.

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΔΑΚΟΥ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ

Στα θέματα που συζητήθηκαν συμφωνούμε, αλλά θα θέλαμε να  θέσουμε ζήτημα για το πώς εκτιμάται η δακοκτονία της προηγούμενης περιόδου….. Για το τι γίνεται στους άλλους νομούς και για την ανάγκη ενιαίας αντιμετώπισης του ζητήματος με κρατικές δαπάνες , με τα πιο σύγχρονα μέσα και φυσικά έγκαιρα…… Θεωρούμε απόλυτα αναγκαία την έκφραση γνώμης από πλευράς ελαιοπαραγωγών, που πληρώνουν φόρο δακοκτονίας 2 %.
 Χρήσιμη και αναγκαία θα ήταν η πραγματοποίηση σύσκεψης με αυτό το αντικείμενο, όπου θα συμμετείχαν και οι αγρότες.

ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΟΦΙΑ ΝΤΟΥΡΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: