Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

Ψήφισμα για την ρύθμιση των οφειλών των αγροτών προς τον πρώην ¨Οργανισμό Κωπαϊδας¨ από την Ενωτική Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών του Δήμου Λεβαδεών


ΘΕΜΑ: Ρύθμιση των οφειλών των αγροτών προς τον πρώην ¨Οργανισμό Κωπαϊδας¨.

 Κύριοι
     Η δημοτική παράταξη μας ¨Ενωτική Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών¨,  λαμβάνοντας υπόψη τις διαμαρτυρίες  των αγροτών, την κρίση των τελευταίων ετών που ταλανίζει τη χώρα μας, και το γεγονός ότι το εισόδημα των αγροτών της περιοχή μας πλήττεται  και με τις παλαιές οφειλές (αρδευτικά τέλη)  προς τον πρώην  Οργανισμό Κωπαΐδας, εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την οικονομική κατάσταση των περισσοτέρων αγροτών- καλλιεργητών η οποία ήδη είναι τραγική.
    Με τον Ν. 4305/2014 (ΦΕΚ 237/31-10-2014), από 30-11-2014 ο Οργανισμός Κωπαϊδας, περιήλθε  στη Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος,  και με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών διορίστηκε  εκκαθαριστής.
    Οι αγρότες  της περιοχής μας θα κληθούν  να πληρώσουν τις  παλαιές οφειλές τους μέσου  Δημοσίου Ταμείου, οι οποίες ανέρχονται πάνω από 12.000.000 €, με προσαυξήσεις (τόκους) που πολλές  φορές θα φθάνουν μέχρι 200% του αρχικού κεφαλαίου.
   Όπως καταλαβαίνετε,  δεν θα μπορούν να καλύψουν τα χρέη τους ακόμη και με την  πώληση των χωραφιών.
   Σας καλούμε λοιπόν  να αποφασίσουμε  στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου να καλέσουμε τους αρμόδιους  Υπουργούς, τον κ. Περιφερειάρχη, τον κ Πρόεδρο της  ΠΕΔ και τους βουλευτές της περιοχής μας , προκειμένου να στηρίξουν τους κληρούχους του Κωπαϊδικού πεδίου και να λύσουν ένα χρόνιο πρόβλημα, πριν οδηγήσουμε χιλιάδες αγρότες στην πλήρη εξαθλίωσή  τους και την εγκατάλειψη της γης τους.
                                                    ΨΗΦΙΣΜΑ
    Με αφορμή την κατάργηση του  πρώην  Οργανισμού  Κωπαΐδας και των οφειλών των αγροτών προς αυτόν, πρέπει άμεσα:      
   Να στηρίξουμε τους αγρότες  καλλιεργητές  του κάμπου της Κωπαΐδας, που καθημερινά δίνουν έναν εξαιρετικά δύσκολο αγώνα στις κρίσιμες στιγμές που περνά η χώρα μας,   προκειμένου να ξεπεράσουν τα εμπόδια και να επιτελέσουν το έργο τους.
     Συνεπώς είναι υποχρέωση όλων των φορέων και του Δήμου μας, να στηρίξουμε την προσπάθεια των αγροτών της περιοχής της Κωπαΐδας, μιας ιδιαίτερα μεγάλης εύφορης και παραγωγικής πεδιάδας, που έχει μεγάλη σημασία για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών της πρωτεύουσας και  οφέλη  στην εθνική οικονομία.
   Καλούμε την κυβέρνηση, την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και την ΠΕΔ  να προβούν  σε ενέργειες ώστε να λυθούν τα χρόνια προβλήματα των  οφειλών των κληρούχων προς τον Οργανισμό Κωπαΐδας,  να μεταφερθεί το προσωπικό που έχει  τεθεί σε διαθεσιμότητα στην Περιφέρεια  Στερεάς Ελλάδας και να στηριχτεί ο εκκαθαριστής στην καταγραφή  των οφειλών και στην απογραφή της περιουσίας του Οργανισμού Κωπαΐδας.
  Να προχωρήσουν άμεσα :
Α. Ρύθμιση παλαιών οφειλών (αρδευτικά τέλη).  Σε ότι αφορά το 2014 και προγενέστερα, πριν δηλαδή αναλάβει η Περιφέρεια με τις εξής ρυθμίσεις:
   1.-  Να καταργηθούν όλες οι προσαυξήσεις (τόκοι) για οφειλές 2014 και των προηγουμένων ετών.
   2.- Το σύνολο των αρδευτικών τελών να μειωθούν κατά 30- 40% (  όπως είχαν αποφασίσει όλοι οι Αγροτικοί σύλλογοι, Συνεταιρισμοί, λοιποί φορείς των αγροτών, Δήμαρχοι, Δ.Σ. Οργανισμού Κωπαΐδας κλπ) και είχαν αποδεχτεί την πρόταση πρώην υπουργοί του Υπουργείου  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, χωρίς ποτέ να έχουν εκδώσει απόφαση.
   3.- Η εξόφληση των οφειλών, μετά των ρυθμίσεων, να γίνει σε δόσεις ανάλογα του κεφαλαίου. 
Β. Ρύθμιση νέων οφειλών (αρδευτικά τέλη). Σε ότι αφορά το 2015 και μεταγενέστερα με τις εξής ρυθμίσεις:
   1.- Μείωση των αρδευτικών τελών κατά 30- 40%,για τα έτη 2015,2016,2017 αναλόγως, ( όπως ομόφωνα είχαν αποφασίσει όλοι οι φορείς της Βοιωτίας), σε όσους κληρούχους  δεν είχαν οφειλές πριν το 2014, σαν δείγμα  δικαίωσης όλων αυτών  που επί  χρόνια στήριζαν τον Οργανισμό Κωπαΐδας ώστε να γίνεται δυνατή η άρδευση χωρίς καμία κρατική χρηματοδότηση.
   2.- Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος να οργανώσει τη διαδικασία είσπραξης των αρδευτικών τελών βάσει των κληρούχων  (ιδιοκτητών) της Κωπαΐδας και όχι βάσει των ενοικιαστών  των αγροτεμαχίων  όπως αυτά δηλώνονται στο ΟΣΔΕ του ΟΠΕΚΕΠΕ, που πολλές φορές έχουν απόκλιση από την πραγματικότητα.
      Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας και ότι  θα είμαστε στο πλευρό των αγροτών του κάμπου της Κωπαΐδας  και όχι μόνο σ’ αυτή τη δύσκολη εποχή που ο αγροτικός κόσμος της χώρας μας βάλλεται από καταιγισμό μέτρων και αποφάσεων, με την εφαρμογή των οποίων, ο ήδη ξεκληρισμένος αγρότης θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει τη γη του.                                                                
                                           Για την Ενωτική Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών
                                                          Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι

                                                              Ζιώγας Γιώργος  
                                                              Σκλάβος Γιώργος 

                                                              Παπαιωάννου Λουκάς 

Δεν υπάρχουν σχόλια: