Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

«Να δοθεί περισσότερη έμφαση στην ενημέρωση των Ελλήνων για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα δικαιώματά τους» το μήνυμα της 9ης Μαϊου

Με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης έγιναν τα επίσημα εγκαίνια του Europe House (Ευρωπαϊκός Χώρος υποδοχής και εργασίας δημοσιογράφων και νέων), που θα λειτουργεί στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα (Αμαλίας 8, Αθήνα), από την Ευρωβουλευτή κα Ρόδη Κράτσα, τον επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα κ. Πάνο Καρβούνη και τον επικεφαλής του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα κ. Λεωνίδα Αντωνακόπουλο. 


Ο Δντης της «ΕΝ ΔΕΛΦΟΙΣ», 
μέλος της Ένωσης Ευρωπαϊων Δημοσιογράφων
 κ. Λάμπρος Ρόδης 
με την Γεν. Γραμματέα
 της AEJ κα Σάγια Τσαουσίδου. 
Ο ευρωσκεπτικισμός, η οικονομική κρίση, τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών και οι ευρωεκλογές του 2014, ήταν στο επίκεντρο της εκδήλωσης για τον εορτασμό της 9ης Μαΐου- «ΗΜΕΡΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ», που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα, με πρωτοβουλία του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημερινή δύσκολη συγκυρία για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και για τις προοπτικές του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Η «ΕΝ ΔΕΛΦΟΙΣ» ήταν και εκεί!

Αναφερόμενος στην περίπτωση της Ελλάδας, ο υφυπουργός τόνισε ότι η χώρα μας δεν αποποιείται των ευθυνών της για την κατάσταση στην οποία έχει βρεθεί, και παρατήρησε ότι ο δημόσιος διάλογος στην Ελλάδα δυστυχώς παγιδεύτηκε στη δημαγωγική διάκριση των πολιτικών δυνάμεων σε «μνημονιακές» και «αντιμνημονιακές». Ωστόσο, υπογράμμισε, ότι στην πραγματικότητα οι θεσμοί της Ευρωζώνης ήταν απροετοίμαστοι για την αποτελεσματική διαχείριση της κρίσης χρέους στον ευρωπαϊκό νότο και υποστήριξε ότι η ορθή απάντηση στην κρίση περιλαμβάνει περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη. Από τη πλευρά της η ευρωβουλευτής Ρόδη Κράτσα τόνισε ότι με αφορμή τον σημερινό εορτασμό της 9ης Μαΐου πρέπει να δοθεί περισσότερη έμφαση στην ενημέρωση των Ελλήνων για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα δικαιώματά τους εντός αυτής, ενώ ο ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος υπογράμμισε ότι οι επόμενες ευρωεκλογές θα είναι πολύ σημαντικές για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρότεινε να ξεκινήσει μια μεγάλη πανευρωπαϊκή καμπάνια ενημέρωσης για το τι σημαίνει η αποχή στις επικείμενες ευρωεκλογές. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα Πάνος Καρβούνης παρουσίασε την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2013 για την Ευρωπαϊκή Ιθαγένεια και τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών και στη συνέχεια παρουσιάστηκαν έξι τηλεοπτικά βίντεο με θέμα: "Ευρωψέματα- Ας πούμε την αλήθεια", τα οποία απαντούν σε διάφορα αρνητικά στερεότυπα σχετικά με τις πολιτικές της ΕΕ και αποτελούν προϊόν συνεργασίας της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, του Υπουργείου Εξωτερικών και του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα. Τέλος, με αφορμή τον σημερινό εορτασμό για την Ημέρα της Ευρώπης εγκαινιάστηκε και ο νέος Ευρωπαϊκός Χώρος υποδοχής και εργασίας δημοσιογράφων και νέων (Europe House) στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: