Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Εντυπωσίασαν το έντεχνο και σύγχρονο δημοτικό Θηβαϊκό Τραγούδι


uh1Θηβαϊκά τραγούδια παρουσιάστηκαν με πολύ μεγάλη επιτυχία από τον ιστορικό- για τα πολιτιστικά της Θήβας- Σύνδεσμο «οι Φίλοι της Θηβαϊκής Μουσικής», σε μια ιδιαίτερα ξεχωριστή βραδιά, στο Συνεδριακό Κέντρο Θήβας την Τετάρτη 22 Μαΐου 2013, σε συνδιοργάνωση με τον Δημοτικό Οργανισμό Θήβας.
Τραγούδια έντεχνα και σύγχρονα δημοτικά που μιλούν για τη Θήβα και τα χωριά της, τα ήθη και τα έθιμα, για τη ζωή των ανθρώπων, τα συναισθήματα και τη νοοτροπία τους. Τραγούδια γραμμένα με πολύ αγάπη και μεράκι, από συμπολίτες μας, που αν και έχουν αγγίξει τα 90 χρόνια ζωής, συνεχίζουν να έχουν αστείρευτη έμπνευση και μια σημαντική πολιτιστική προσφορά για την πόλη της Θήβας και το λαό της.
Ο λόγος για τους κυρίους Νίκ. Λ. Μαργώνη και Βασ. Αθαν. Βασιλείου, που ίδρυσαν το Σύνδεσμο το 1991 και ασχολήθηκαν, αρχικά, με τη συγκέντρωση, αξιοποίηση και ερμηνεία του μουσικού υλικού των Θηβαϊκών Επιθεωρήσεων που ανέβηκαν με επιτυχία, από ερασιτέχνες Θηβαίους, από το 1935 έως το 1946 και στη συνέχεια με τη σύνθεση (στίχοι και μουσική) έντεχνων αλλά και σύγχρονων δημοτικών τραγουδιών. Κι όμως, όσο και αν μας κάνει εντύπωση, δημοτικά τραγούδια, γράφονται μέχρι και σήμερα, και οι κύριοι Μαργώνης και Βασιλείου το επιβεβαιώνουν!
Όλα αυτά τα τραγούδια έπαιξαν και τραγούδησαν,το βράδυ της Τετάρτης, προκειμένου να τα θυμηθούν οι παλιοί και να τα γνωρίσουν οι νεότεροι, οι : Ρ. Γκιόκα, Ελ.Λαζάρου, Σαπφώ Μακρή, Δημ. Αναγιώτης, Νίκ. Ασλανίδης, Χαρ. Παπανικολάου και Στ. Μπρίκας.
uhb2Η βραδιά ήταν αναμφισβήτητα μοναδική! Αφενός γιατί έγιναν γνωστά αυτά τα τραγούδια αφετέρου γιατί ήταν αφιερωμένη στον Πρωτοψάλτη-Άρχοντα Υμνωδό κ. Γεώργιο Επ. Χατζηχρονόγλου, ο οποίος και ερμήνευσε δύο δημοτικά τραγούδια σύνθεσής του, σε στίχους του κ. Βασιλείου, τη Χλεβινιώτισσα και τη Μουρικιώτισσα.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Σπύρος Νικολάου και ο Πρόεδρος του Δ.Ο.Θ. κ. Γ. Παπαδημητρίου.
Ο κ. Δήμαρχος στον χαιρετισμό που απηύθυνε συνεχάρη τους διοργανωτές, τονίζοντας την ανεκτίμητη αξία των δημοτικών μας τραγουδιών και τη συνεισφορά της μουσικής στη διαμόρφωση του πολιτισμού, ενώ δήλωσε εντυπωσιασμένος από τη σύνθεση των Θηβαϊκών τραγουδιών και την ερμηνεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: