Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Το κάπνισμα πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού

Πενταπλάσιος είναι για τους καπνιστές κάτω των 50 ετών ο κίνδυνος να πάθουν έμφραγμα ή εγκεφαλικό, προειδοποιεί η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιολογίας, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος. Ο αντίστοιχος κίνδυνος για τους καπνιστές άνω των 60 ετών είναι διπλάσιος.
Η Εταιρεία τονίζει πως η προστασία των παιδιών και των εφήβων από το κάπνισμα (είτε ως ενεργητικοί, είτε ως παθητικοί καπνιστές) είναι ουσιώδες ζήτημα για την υγεία των μελλοντικών γενεών στην Ευρώπη και για το λόγο αυτό εισηγείται τη λήψη αυστηρότερων μέτρων κατά του καπνίσματος.
Οι καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιολογίας, αποτελούν τη Νο1 αιτία θανάτου στην Ευρώπη και ευθύνονται για περίπου 1,9 εκατ. θανάτους ευρωπαίων πολιτών κάθε χρόνο.
Το κάπνισμα είναι η βασική αιτία για το 28% των καρδιαγγειακών θανάτων των ανδρών ηλικίας 35 έως 69 ετών και για το 13% των θανάτων των γυναικών ίδιας ηλικίας.
Ο κίνδυνος αυξάνεται ανάλογα με τα πόσα τσιγάρα καπνίζει κανείς καθημερινά και πόσα χρόνια είναι καπνιστής.
«Γνωρίζουμε πως όσο νωρίτερα αρχίζει κανείς το κάπνισμα, τόσο μεγαλύτερη είναι η ζημιά…Επιπροσθέτως, όσο πιο πρόωρα ξεκινά κανείς να καπνίζει, τόσο περισσότερο μπορεί να εθιστεί και έτσι είναι πιο δύσκολο μετά να το κόψει», δήλωσε η εκπρόσωπος της Εταιρείας, καθηγήτρια Γκρέτε Τελ.
Μεταξύ άλλων, η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιολογίας προτείνει:
  • Να απαγορευτούν από την αγορά τα προϊόντα καπνού που έχουν χαρακτηριστική γεύση (π.χ. βανίλιας ή σοκολάτας) και δελεάζουν περισσότερο, ιδίως τους νέους, να αρχίσουν το κάπνισμα.
  •  Να καθιερωθούν «γυμνά» πακέτα τσιγάρων χωρίς εταιρικά λογότυπα και άλλα διαφημιστικά στοιχεία, ενώ τουλάχιστον το 75% της επιγφάνειας της συσκευασίας τους να καλύπτεται από σαφείς προειδοποιήσεις υγείας για τους κινδύνους.
  • Να επιβληθεί ηλικιακό όριο στην πώληση προϊόντων καπνού και να υπάρχουν αυστηρά πρόστιμα σε όσους εμπόρους και καταστήματα το παραβαίνουν.
  • Ήδη σε εξέλιξη βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση η επεξεργασία μιας νέας κοινοτικής νομοθεσίας για τα προϊόντα καπνού και η Ευρωπαϊκή Εταιρία Καρδιολογίας προσπαθεί να επηρεάσει τη σχετική νομοθεσία, με πρωταρχικό στόχο να αποθαρρυνθούν οι νέοι να αρχίσουν το κάπνισμα.
Όπως σημειώνει, και μόνο το παθητικό κάπνισμα στο σπίτι ή στο χώρο εργασίας αυξάνει κατά 30% τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Επίσης, υπογραμμίζει πως έχει αποδειχτεί ότι όπου και όποτε επιβλήθηκαν αποτελεσματικοί περιορισμοί στο κάπνισμα, υπήρξαν άμεσες και σημαντικές μειώσεις στις εισαγωγές στα νοσοκομεία για οξύ ισχαιμικό επεισόδιο. Ο καρδιαγγειακός κίνδυνος μειώνεται αισθητά για όσους κάποτε κάπνιζαν, αλλά μετά καταφέρνουν να το κόψουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: