Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010
Ανοικτή εκδήλωση ενημέρωσης για την καλλιέργεια της στέβιας από το Δήμο Χαιρώνειας
Μια ακόμη ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία για τον αγροτικό τομέα αναλαμβάνει ο Δήμος Χαιρώνειας την προσεχή Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2010, διοργανώνοντας εκδήλωση ενημέρωσης με θέμα «Πειραματική καλλιέργεια στέβιας: αποτελέσματα και προοπτικές».
Η εκδήλωση αρχικά θα ξεκινήσει με παρουσίαση του πειραματισμού καλλιέργειας στη Χαιρώνεια του φυτού στέβια το οποίο χρησιμοποιείται για την παραγωγή γλυκαντικής ουσίας και των αποτελεσμάτων. Ακολούθως, θα γίνει εισήγηση για τις προοπτικές της καλλιέργειας στέβιας με ομιλητή τον κ. Κ. Ζαχοκώστας, γεωπόνο του καπνικού σταθμού έρευνας Καρδίτσας, που ήταν ο επιστημονικός υπεύθυνος του πειραματισμού.
Για όσους θέλουν να εμβαθύνουν περαιτέρω…
Την πραγματική προοπτική της στέβιας, ως μία καινοτόμα καλλιέργεια-τρόφιμο που έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει προβληματικές καλλιέργειες ή και χρήσεις ορισμένων ουσιών στην Ελλάδα και την Ε.Ε., παρουσιάζει ο Πέτρος Χ. Λόλας, Καθηγητής Ζιζανιολογίας, Φυσιολογίας Φυτού του Παν. Θεσσαλίας-Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος, στο βιβλίο του “Καλλιέργεια Στέβιας” από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Θεσσαλίας.
Ο διακεκριμένος συγγραφέας και επιστήμονας, Πέτρος Χ. Λόλας, βασισμένος στην εμπειρία του με τη στέβια από την έρευνα με διάφορα προγράμματα στο Παν. Θεσσαλίας, παρουσιάζει μέσα από τις σελίδες αυτού του βιβλίου, το φυτό, τις ιδιότητες και της χρήσεις που αποδίδονται στη στέβια.
Επίσης, μέσα από τις 133 σελίδες του βιβλίου αναλύονται όλες οι οδηγίες για την καλλιέργεια-παραγωγή του φυτού, το κόστος-οικονομικότητα και τα κοινωνικά, περιβαλλοντικά οφέλη που παρουσιάζει η καλλιέργεια της στέβιας.
Περιληπτικά αλλά περιεκτικά, παρουσιάζονται, ακόμη, τα αποτελέσματα από την έρευνα που έγινε ως τώρα στην Ελλάδα από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με συνεργασίες.
Το βιβλίο «Καλλιέργεια Στέβιας», με 34 έγχρωμες εικόνες και 44 πίνακες, αναφέρεται σε όλα όσα πρέπει να γνωρίζει κάποιος που ενδιαφέρεται να μάθει ή να ασχοληθεί με τη στέβια.
Θετικά τα αποτελέσματα από πειραματική καλλιέργεια στέβιας στο νομό Τρικάλων
Θετικά ήταν τα πρώτα αποτελέσματα των πειραματικών καλλιεργειών στέβιας σε περιοχές του νομού Τρικάλων, τα οποία παρουσιάστηκαν στις 16 Οκτωβρίου, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο του δήμου Βασιλικής. Τα αποτελέσματα ανακοίνωσε ο επιστημονικός υπεύθυνος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Παναγιώτης Λόλας, ο οποίος ανέφερε πως για πρώτη φορά δοκιμάζεται η καλλιέργεια αυτή στα Τρίκαλα, ενώ έχει δοκιμαστεί εδώ και τρία χρόνια σε άλλες περιοχές της χώρας. Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ικανοποιητικές αποδόσεις του συγκεκριμένου φυτού στην περιοχή των Τρικάλων. Ο κ. Λόλας, αναφερόμενος στην καλλιέργεια του φυτού σε όλη τη χώρα, υπογράμμισε πως αυτή είναι η τέταρτη χρονιά των πειραματικών καλλιεργειών στέβιας στην Ελλάδα, οπότε υπάρχουν αρκετά αξιόπιστα αποτελέσματα. Πιστεύουμε, συνέχισε, ότι προσαρμόζεται η καλλιέργεια στέβιας, αποδίδει και έχει σημασία πλέον η Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει στην έγκριση της καλλιέργειας του φυτού.
Η πειραματική καλλιέργεια στα Τρίκαλα έγινε με χρηματοδότηση της Νομαρχίας σε πέντε περιοχές: ττη Βασιλική, το Γριζάνο, τον Παλαιόπυργο, τον Πλάτανο και το Ρίζωμα. Το φυτό στέβια είναι πολυετές (ζει ή καλλιεργείται για 3-6 χρόνια), πολύκλαδο και ποώδες είδος με τροπική καταγωγή τα υψίπεδα της Παραγουάης όπου για χρόνια χρησιμοποιείτον από τις τοπικές φυλές των Ινδιάνων. Η καλλιέργειά της μοιάζει πάρα πολύ με την καπνοκαλλιέργεια ως προς τις εδαφοκλιματικές συνθήκες και την περίοδο καλλιέργειας, καθώς και την παραγωγή των φυτών στα σπορεία, τη λίπανση, τις αποστάσεις φυτείας, τις απαιτήσεις σε άρδευση και τη συλλογή.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου