Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Εποικοδομητικό το ταξίδι της Άριας Αγάτσα



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σημαντικές επαφές πραγματοποιεί η διακομματική επιτροπή της Βουλής , που βρίσκεται στη Φινλανδία και στην οποία συμμετέχει η βουλευτής Βοιωτίας του ΠΑΣΟΚ κα Αρια Αγάτσα. Οι βουλευτές μέλη της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων ενημερώνονται για το Φινλανδικό Σύστημα Εκπαίδευσης που θεωρείται από τα κορυφαία στον κόσμο, πραγματοποιώντας επισκέψεις στη Φινλανδική Βουλή, στο Υπουργείο Παιδείας, στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης, σε σχολεία όλων των βαθμίδων, Πανεπιστήμια και ΤΕΙ.
Για τα αποτελέσματα του ταξιδιού σε μια εποχή που επίκεινται αλλαγές νομοθεσίας σε θέματα Παιδείας, η Επιτροπή θα ενημερώσει την ελληνική Βουλή.
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κα Αγάτσα δήλωσε από το Ελσίνκι «Ενημερωνόμαστε και επεξεργαζόμαστε με τους συναδέλφους όλες τις παραμέτρους ενός από τα καλύτερα συστήματα εκπαίδευσης στον κόσμο, το οποίο βέβαια είναι ενταγμένο σ ένα ευρύτερο οικονομικό και κοινωνικό σύστημα. Η Παιδεία είναι δωρεάν και δεν υπάρχει ιδιωτική εκπαίδευση. Η οργάνωση είναι άρτια και δίδεται βάση στην αποκέντρωση. Οι δήμοι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο. Χρηματοδοτούν σε ποσοστό 43% (57% το κράτος)τα σχολεία της περιοχής τους, χαράσσουν στρατηγική,
διορίζουν τους εκπαιδευτικούς. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται στα παιδιά που παρουσιάζουν μαθησιακές δυσκολίες και στα παιδιά με αναπηρία καθώς λαμβάνουν μέρος κανονικά στο μάθημα υποβοηθούμενοι από ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό. Επίσης ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται στις σχέσεις που αναπτύσσει το κράτος με τους εκπαιδευτικούς, στην προσπάθεια να υπάρχει σχέση εμπιστοσύνης. Ωστόσο αντιδράσεις έχουν προκληθεί από νέα νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία τα Πανεπιστήμια είναι πλέον υπεύθυνα για τους οικονομικούς τους πόρους ενώ
οι εκπαιδευτικοί δεν είναι πια κρατικοί υπάλληλοι αλλά υπάλληλοι του Πανεπιστημίου. Στις επισκέψεις που πραγματοποιούμε μιλάμε με κυβερνητικούς φορείς και στελέχη της διοίκησης αλλά και με καθηγητές και μαθητές τους οποίους συναντούμε στα σχολεία».
Η αποστολή στην οποία μετέχουν επίσης οι βουλευτές Μανώλης Παντούλας (ΠΑΣΟΚ, αντιπρόεδρος της Επιτροπής) Τσαμπίκα Ιατρίδη (Ν.Δ), Τάσος Κουράκης( ΣΥΡΙΖΑ)και Ν. Ζιώγας (ΚΚΕ), επιστρέφει την Πέμπτη το βραδύ στην Αθήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: