Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010
Κώστας Ξηρογιάννης: Παρατηρήσεις επί των… «Στέρεων Λόγων» του Λουκά Υπερήφανου
Δελτίο Τύπου με αφορμή την πρόσφατη εκπομπή του Δημάρχου Ορχομενού κ. Λουκά Υπερήφανου στο εβδομαδιαία talk show του Θανάση Μερτζάνη «Στέρεα Λόγια» στο Star Κεντρικής Ελλάδος εξέδωσε σήμερα ο Επικεφαλής της Μειοψηφίας του Δήμου Ορχομενού κ. Κώστας Ξηρογιάννης.
Σχολιάζει, λοιπόν, ο κ. Ξηρογιάννης: «Με πολλή προσοχή παρακολούθησα, προ ολίγων ημερών, την εμφάνιση και τα λεγόμενα του κ. Δημάρχου σε τοπικό τηλεοπτικό κανάλι.
Αρχικά θα ήθελα να τον ευχαριστήσω για την 40λεπτη φανταστική περιπλάνηση σε ένα κόσμο ιδανικό που μόνο εκείνος μπορεί να ταξιδεύει.
Προφανώς στην κοινωνία στην οποία αναφερόταν δεν ήταν η πόλη μας, εξαίρετη ομολογουμένως προσπάθεια της ωραιοποίησης της καθημερινότητάς μας και το μέλλον που μας επιφυλάσσει, αν ανανεωθεί η θητεία του ακόμη μία τετραετία, αλλά η εικόνα την οποία αποκομίζει ο επισκέπτης μας και εμείς που βιώνουμε καθημερινά είναι δυστυχώς τελείως διαφορετική, τα έργα και οι μέρες, οκτώ χρόνια τώρα, είναι πάρα πολλά και μπορούμε εύκολα να φανταστούμε τι μπορεί να περιμένει κανείς, αν υπάρξει συνέχεια. Είναι παραδεκτό ότι ο μονόλογος και κουραστικός είναι, αλλά δεν προσφέρει και πλήρη ενημέρωση, αφού ο συνεντευξιαζόμενος μπορεί να λέει ό,τι θέλει χωρίς αντίλογο, γιαυτό ζητώ επανειλημμένα μία κοινή τηλεοπτική διαλογική συζήτηση τέσσερα χρόνια τώρα, όμως εισπράττω συνεχώς άρνηση.
Είμαι βέβαιος ότι, αν και προκλήθηκε από το δημοσιογράφο και πάλι δεν θα ανταποκριθεί σε μία κοινή τηλεοπτική συζήτηση, γιαυτό είμαι υποχρεωμένος να κάνω στα λεγόμενά του μερικές παρατηρήσεις.
α) ρωτήθηκε , εν όψει της Διοικητικής μεταρρύθμισης, αν πρέπει να συζητηθούν μαζί η σε διαφορετική χρονική στιγμή τα θεσμικά ζητήματα των ΟΤΑ και το χωροταξικό.
Η απάντηση ήταν αποστομωτική «φυσικά και πρέπει να συζητηθούν μαζί
«λησμόνησε», όμως να μας πεί ότι η θέση αυτή είναι του δικού μας συνδυασμού και ότι ο ίδιος στην ολομέλεια των Δημάρχων της ΤΕΔΚ Βοιωτίας στις 13/1/2010 αναφέρθηκε μόνο στα θεσμικά οικονομικά, στη συνέλευση δε της ΤΕΔΚ στις 17/1/2010, όπου ο ίδιος απουσίαζε για κοινωνικούς λόγους, τον αντικατέστησε ο εξουσιοδοτημένος αντιδήμαρχος ο οποίος είχε ρητή εντολή από το Δήμαρχο, όπως ο ίδιος ομολόγησε, να μην αναφερθεί στο χωροταξικό. Χρειάστηκε να αντιμετωπίσει την κοινωνική κατακραυγή και φυσικά τη δική μας αντίδραση για να αντιληφθεί που οδηγούνται τα πράγματα, ώστε επιτέλους να πάρει θέση για το χωροταξικό.
Συμπληρώνοντας στη σχετική ερώτηση ότι για πρέπει να ακούσουμε πρώτα τις κυβερνητικές θέσεις για το χωροταξικό και μετά να τοποθετηθούμε, πιστεύοντας αφελώς ότι έχουμε ξεχάσει, ότι όταν συζητούσαμε πάλι πρίν δύο περίπου χρόνια τις προθέσεις για διοικητική μεταρρύθμιση της προηγούμενης κυβέρνησης, σχεδόν υποχρέωσε τους συνεργάτες του , εκτός του κ. Τριανταφύλλου, να δεχτούν την πρόταση του ΙΤΑ, πρίν ακούσουμε την οποιαδήποτε κυβερνητική άποψη, να υιοθετήσουν την πρόταση για συνένωση των Δήμων Ορχομενού-Αλιάρτου-Ακραιφνίας-Θεσπιέων. Μια πρόταση που τη χρησιμοποιούν, ως παράδειγμα προς αποφυγή, εκείνοι που αντιτίθενται στη Διοικητική Μεταρρύθμιση.
β) για την απόφαση του Δ.Σ του Κάστρου για ένταξή του στο Δήμο Ορχομενού, μετά από δημοψήφισμα, παραλληλίζοντας την περίπτωση του Δήμου Υπάτης, λέγοντας ότι είναι διαφορετική περίπτωση, Θα έπρεπε να γνωρίζει ότι δεν μπορούν να γίνουν δημοψηφίσματα γιατί ο κ. Παυλόπουλος, αρμόδιος Υπουργός είχε και εκείνος «λησμονήσει» να εκδώσει, ως όφειλε από το 2006, το προεδρικό διάταγμα που προέβλεπε ο κώδικας Δήμων και κοινοτήτων στο άρθρο 149 ώστε να δίνει τη δυνατότητα της επιλογής των τοπικών κοινωνιών.
γ) στο επιχείρημα, για το πόσο σημαντική είναι η ιστορική διαδρομή του Ορχομενού για να παραμείνει αυτόνομος Δήμος, θα ρωτούσα να μας πεί, έστω και μία ενέργεια που έκανε οκτώ χρόνια τώρα για την ανάδειξή της αρχαιολογικής μας κληρονομιάς; έστω μία !!!!!!
δ) για την αναφορά στο επιχειρησιακό πρόγραμμα και στη διαχειριστική επάρκεια, την τόσο διαφημισμένη, που πράγματι είναι σημαντική και την έχουν μόνο 212 Δήμοι από τους 1034. αντιστρέφω το ερώτημα και ερωτώ πόσοι Δήμοι με πληθυσμό πάνω από 10000 κατοίκους που έχει ο Ορχομενός δεν έχουν διασφαλίσει τα παρά πάνω πλεονεκτήματα, γνωρίζει κανένα;
ε) για την απορρόφηση κονδυλίων από το τρίτο κοινοτικό πλαίσιο και το ΕΣΠΑ, καλύτερα να αποφύγω τις συγκρίσεις με άλλους Δήμους , γιατί φοβάμαι ότι οι συμπολίτες μου θα μελαγχολήσουν.
στ) τις αναφορές στον πολιτισμό και το ρόλο του ίδιου προτιμώ να μην τις σχολιάσω, γιατί θα παρασυρθώ σε κακίες.
ζ) στο ερώτημα αν θα ζητήσει και πάλι το «χρίσμα» από τον πολιτικό φορέα στον οποίο ανήκει για να είναι και πάλι υποψήφιος Δήμαρχος στις προσεχείς δημοτικές εκλογές, ομολογουμένως η απάντησή του με εξέπληξε.
Δεν χρειάζεται, μας είπε κανένα «χρίσμα», γιατί θα το πάρει από την τοπική κοινωνία. Θα είναι μεγάλη συνεισφορά σε όλους μας να μας διευκρινίσει τη διαδικασία, γιατί όμως «λησμόνησε» ότι στο παρελθόν είχε δεχτεί τις εσωκομματικές διαδικασίες, τι άλλαξε τώρα;
η) τις μελοδραματικές αναφορές στην οικογένεια του και την προσωπική του ταύτιση με τα προβλήματα του Ορχομενού προτιμώ να τις προσπεράσω, άς τις κρίνουν οι πολίτες.
θ) η προσπάθεια του κ. Μπένου για την αναστήλωση των αρχαίων Ελληνικών θεάτρων μέσω Μ.Κ.Ο (Διάζωμα), προσπάθεια πραγματικά εξαιρετική, βρήκε δυστυχώς το Δήμο και φυσικά το Δήμαρχο εντελώς απροετοίμαστο και τρέχοντα πίσω από τα γεγονότα, αφού άλλων ήταν η πρωτοβουλία και άλλοι οργάνωσαν την εκδήλωση.
ι) τέλος στο ερώτημα που αφορούσε το αποχετευτικό "έργο ζωής" για την πόλη μας, η απάντηση που πήραμε περίσσεψε σε αισιοδοξία λέγοντας, ότι σε λίγους μήνες θα γίνει δημοπράτηση και ότι η καθυστέρηση οφείλεται στην πρόσφατη αλλαγή της κυβέρνησης.
Μέχρι τώρα γνωρίζουμε, από όσα εκείνος μας έχει κατά καιρούς αναφέρει, ότι το 2004 το έργο αυτό είχε ενταχθεί στο ταμείο συνοχής, στη συνέχεια επειδή το ταμείο συνοχής καταργήθηκε, μας είπε ότι το έργο εντάχθηκε στο ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας.
Στα μέσα του 2009 μας ανακοινώσε, ότι με απόφαση του τότε Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, αυτού του είδους τα έργα θα δρομολογηθούν κατευθείαν από το ανωτέρω Υπουργείο και όχι από την Περιφέρεια. κατά τα λεγόμενα λοιπόν του κ. Δημάρχου ένα τόσο ώριμο έργο, πήγαινε από γραφείο σε γραφείο 6 χρόνια τώρα όμως καθυστέρησε γιατί άλλαξε πρόσφατα η κυβέρνηση. Το αξιοπερίεργο όμως είναι ότι κάθε φορά που ο φάκελος «αποχέτευση» άλλαζε γραφείο χρειαζόμαστε και άλλη μελέτη. Μάλιστα, όπως ο ίδιος ομολόγησε σε συνεδρίαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου, την πρώτη μελέτη την είχε δώσει για τη σύνταξή της σε κάποιον ΦΙΛΟ του.
Με αίτησή μου στις 26 Φεβρουαρίου 2009 ζήτησα να πληροφορηθώ πόσο μας έχουν στοιχίσει αυτές οι μελέτες από τους «ΦΙΛΟΥΣ» και ποια είναι τα μελετητικά γραφεία, μετά ένα χρόνο ακόμη περιμένω απάντηση.
Από τα παραπάνω ελάχιστα αναγραφόμενα, τα περισσότερα για οικονομία χώρου δεν είναι δυνατόν να αναγραφούν, γίνεται αντιληπτό το γιατί αποφεύγει το δημόσιο διάλογο και προτιμά τους μονόλογους, αφού εκεί χωρίς αντίλογο μπορεί να αποπροσανατολίζει-παραπλανά τον τηλεθεατή-ακροατή.
Τέλος τον καλώ για μία ακόμη φορά σε ανοιχτό δημοκρατικό διάλογο, με τους όρους που εκείνος θα ορίσει, ώστε οι πολίτες του Ορχομενού να γνωρίζουν τι έχει πραγματικά μέχρι τώρα έχει γίνει και τι μέλλει γενέσθαι» καταλήγει το Δελτίο Τύπου του κ. Ξηρογιάννη.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου