Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Απάντηση της Μπατζελή σε ερώτηση της Άριας Αγάτσα για τους Βοιωτούς αγρότες


Η βουλευτής Βοιωτίας του ΠΑΣΟΚ Αριάδνη Αγάτσα, με ερώτησή της προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης (12/1/2010) ζήτησε να ενημερωθεί για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκλήθηκαν στους κτηνοτρόφους από τις πυρκαγιές στη Βοιωτία.

Επισυναπτόμενα: Ερώτηση Αριάδνης Αγάτσα
Απάντηση Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ: Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης
Αθήνα, 12 Ιανουαρίου 2010
ΘΕΜΑ: ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΛΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
Κυρία Υπουργέ,
Στη διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού προκλήθηκαν τεράστιες καταστροφές από πυρκαγιές στην περιοχή του Δήμου Θίσβης Βοιωτίας.
Εκτός από την περιβαλλοντική μόλυνση, υπήρξε και καταστροφή βοσκοτόπων, τους οποίους εκτιμάει ο Δήμος Θίσβης σε 6.000 περίπου στρέμματα.
Συνέπεια της καταστροφής των βοσκοτόπων είναι να έχουν δεχθεί ένα τεράστιο πλήγμα οι κτηνοτρόφοι της περιοχής, που εκτρέφουν 3.000 αιγοπρόβατα περίπου.
Όπως είναι κατανοητό, θα πρέπει να ληφθούν ορισμένα μέτρα ενίσχυσης των κτηνοτρόφων της πληγείσης περιοχής.
Προτίθεται να λάβει μέτρα η κυρία Υπουργός και σε ποια κατεύθυνση;
Αριάδνη Αγάτσα
Βουλευτής Νομού Βοιωτίας
ΘΕΜΑ: «Ασφαλιστική κάλυψη ζημιών από πυρκαγιές σε γεωκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις στο Δήμο Θίσβης του Νομού Βοιωτίας»
ΣΧΕΤ: Η Ερώτηση 4303/13-01-2010
Απαντώντας στην παραπάνω ερώτηση που κατέθεσε η Βουλευτής κα Α. Αγάτσα, σας πληροφορούμε τα εξής :
Οι ζημιές από πυρκαγιά, δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον Ε.Λ.Γ.Α. και δεν αποζημιώνονται, σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής, αριθμ. Υπουργικής Απόφασης 15711/30-9-1998(ΦΕΚ1079/Β΄), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει μέχρι σήμερα.
Ωστόσο, οι ζημιές από πυρκαγιές , εφόσον έχουν ως αποτέλεσμα εκτεταμένες απώλειες , μπορούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα χορήγησης Κρατικών Ενισχύσεων, από Εθνικούς πόρους, αρμοδιότητας ΠΣΕΑ, βάσει παραγράφου 11.2.1. των Κοινοτικών Κατευθυντήριων Γραμμών για τις Κρατικές Ενισχύσεις στον τομέα της γεωργίας(2006/C 319/ΕΚ).
Έτσι, οι ζημιές που προξενήθηκαν από τις πυρκαγιές του Αυγούστου 2009 σε γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις του Δήμου Θίσβης Νομού Βοιωτίας, έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα χορήγησης Κρατικών Ενισχύσεων που περιλαμβάνει τις ζημιές που προξενήθηκαν σε όλη τη χώρα από τις πυρκαγιές έτους 2009 και το οποίο έχει υποβληθεί προς έγκριση στην Ε.Ε. στις 22/12/2009.
Από τις παραπάνω πυρκαγιές, αναφέρθηκαν ζημιές σε πάγιο κεφάλαιο που αφορούν 5 (πέντε) σταβλαποθήκες, η καταγραφή των οποίων ολοκληρώθηκε, σε ζωοτροφές που αφορούν 2.000 δέματα ζωοτροφών, η καταγραφή των οποίων επίσης ολοκληρώθηκε και 600 περιπτώσεις ζημιών σε φυτικό κεφάλαιο, που αφορούν 20.000 ελαιόδεντρα, η καταγραφή των οποίων άρχισε.
Οι οικονομικές ενισχύσεις θα καταβληθούν στους ενδιαφερόμενους παραγωγούς, εφόσον εγκριθεί η πληρωμή τους από την Ε.Ε., το συντομότερο δυνατό, δε μπορεί όμως να δοθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα καταβολής τους, καθώς αυτό εξαρτάται από μία σειρά διαδικασιών όπως η έγκριση του προγράμματος πρώτα, έπειτα ακολουθεί έκδοση ΚΥ Α, γίνονται οι εκτιμήσεις , κατόπιν οι εκδόσεις και κοινοποιήσεις των πορισμάτων, οι ενδεχόμενες ενστάσεις και επανεκτιμήσεις και τέλος συγκεντρώνονται και επεξεργάζονται τα στοιχεία αποδόσεων και τιμών των αντίστοιχων καλλιεργειών. Είναι δε γνωστό ότι στο γεωργικό τομέα δεν μπορεί να καταβληθεί κανενός είδους ενίσχυση χωρίς την πρότερη έγκριση της Επιτροπής.
Από τις παραπάνω πυρκαγιές προξενήθηκαν ζημιές και σε ζωικό κεφάλαιο, οι οποίες καλύπτονται ασφαλιστικά από τον Ε.Λ.Γ.Α. και αποζημιώνονται σύμφωνα με τον ισχύοντα Κανονισμό Ασφάλισης Ζωικού Κεφαλαίου αρ. Υπουργικής Απόφασης 321956/14-10-2008 (ΦΕΚ 2130/Β΄). Για τις ζημιές αυτές, υποβλήθηκαν δηλώσεις ζημιάς που αφορούν κυρίως αιγοπρόβατα, το έργο των εξατομικευμένων εκτιμήσεων ολοκληρώθηκε και καταβλήθηκαν ήδη οι αποζημιώσεις, ύψους 5.880 ευρώ.
Σημειώνεται ότι, εξαιτίας της μεγάλης έκτασης πυρκαγιών σε βοσκοτόπους λόγω της τεχνικής που ακολουθείται για την ανανέωση των βοσκοτόπων, από το 2008 και μετά δεν προβλέπεται καταβολή ενισχύσεων γι την αντιστάθμιση των ζημιών από πυρκαγιές σε βοσκοτόπους, σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ. 10 του κεφαλαίου II (Ειδικοί Περιορισμοί) του Κανονισμού Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων αριθ. ΚΥΑ 281245/08-04-2008 (ΦΕΚ628/Β΄) το οποίο ορίζει ότι «δεν καταβάλλονται κρατικές ενισχύσεις σε αυτοφυείς καλλιέργειες π.χ. Κοφτολίβαδα».
Στο σχέδιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, που περιλαμβάνει τις ζημιές από τις πυρκαγιές έτους 2009, το οποίο έχει σταλεί προς έγκριση στην Ε.Ε., δεν προβλέπεται ενίσχυση για ζημιές σε βοσκοτόπους, ενώ προβλέπεται για αποθηκευμένα προϊόντα και για ζωοτροφές.
Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: