Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024

Γυμνάσιο με Λ.Τ. Ακραιφνίου: Εκπαιδευτική εκδρομή στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και στο Νομισματικό Μουσείο







Τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024 οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας πραγματοποίησαν εκπαιδευτική εκδρομή στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και στο Νομισματικό Μουσείο.

Στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης οι μαθητές και οι μαθήτριες ξεναγήθηκαν στην περιοδική έκθεση «Χαιρώνεια, 2 Αυγούστου 338 π.Χ.: Μια μέρα που άλλαξε τον κόσμο».
Η έκθεση τονίζει τη σημασία που είχε η μάχη της Χαιρώνειας κατά την αρχαιότητα στη μετάβαση από την κλασική στην ελληνιστική περίοδο, εποχή κατά την οποία ο ελληνικός πολιτισμός θα κυριαρχήσει για αιώνες και θα θέσει τις βάσεις αυτού που ονομάζουμε Δυτικός κόσμος. Πρόκειται για τη μάχη που έφερε αντιμέτωπους το στρατό της Μακεδονίας του Φιλίππου Β΄ με αυτόν των συμμαχικών ελληνικών πόλεων της νότιας Ελλάδας- κυρίως τον Ιερό Λόχο της Θήβας και τον στρατό της Αθήνας-, βάζοντας για πρώτη φορά στο προσκήνιο της ιστορίας τον δεκαοκτάχρονο Αλέξανδρο που έμελλε να κατακτήσει τον κόσμο με την μεγάλη εκστρατεία του στην Ασία.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην αρχαιολογική ανάκτηση της μάχης και στην προβολή του έργο δύο πρωτοπόρων της ελληνικής αρχαιολογίας στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα, του Παναγιώτη Σταματάκη και του Γεωργίου Σωτηριάδη.

Στο Νομισματικό Μουσείο οι μαθητές και οι μαθήτριες ξεναγήθηκαν στις μόνιμες συλλογές του Μουσείου, που αγγίζουν τα 500.000 προσκτήματα – κυρίως νομίσματα, αλλά και μετάλλια, μολυβδόβουλλα, σφραγιδολίθους, σταθμία, οβελούς και τάλαντα – που χρονολογούνται από τον 14ο αιώνα π.Χ. έως και σήμερα.
«Όσοι αγαπούν την ελευθερία, τη λογική και το κάλλος θα βλέπουν την Ελλάδα ως την λαμπράν πρωίαν τού Δυτικού πολιτισμού, ο οποίος, παρ’ όλα του τα ελαττώματα, είναι η τροφή και η ζωή μας»
Γουίλ Ντυράν

Δεν υπάρχουν σχόλια: