Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2023

Παρουσία και δηλώσεις του Δημάρχου ΔΑΑ Γιάννη Σταθά στην εκδίκαση της έφεσης των συγγενών θυμάτων της σφαγής του μαρτυρικού Δομένικου στο Εφετείο Λάρισας


Στη Λάρισα μετέβη την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023 ο Δήμαρχος Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας και Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών Ελλάδος 1940-1945, κ. Ιωάννης Σταθάς, προκειμένου να παραστεί στην εκδίκαση της έφεσης κατά της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λάρισας, η οποία απέρριψε την αγωγή των συγγενών των θυμάτων της σφαγής του Δομένικου από τα ιταλικά στρατεύματα κατοχής, κρίνοντας ότι το Ιταλικό Δημόσιο απολαύει του προνομίου της ετεροδικίας (ασυλίας των κρατών). Την απόδοση δικαιοσύνης στις οικογένειες των θυμάτων του Μαρτυρικού Δομένικου, ογδόντα χρόνια μετά τη θηριωδία, δυσχεραίνει η επαναφορά του δικαστικού ενσήμου καθολικά, μη εξαιρώντας τις αγωγές που υποβάλλουν θύματα των στρατιωτικών δυνάμεων κατοχής (1941-1945).

      Όπως εμφαντικά δήλωσε ο κ. Σταθάς κατά την άφιξή του στο Εφετείο Λάρισας, «είμαστε εδώ σήμερα, στο πλάι των οικογενειών του Δομένικου που δίνουν τον αγώνα για την Δικαίωση. Ο αγώνας αυτός έχει δύο επίπεδα. Αφενός οφείλουμε να κρατάμε τη μνήμη των θυμάτων ζωντανή, και αφετέρου όσα χρόνια κι αν περάσουν, όσοι διέπραξαν εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας, πρέπει να πληρώσουν, καθώς ως σήμερα καμία από τις χώρες που επέβαλλαν την τριπλή Κατοχή στη χώρα μας, η Γερμανία, η Ιταλία και η Βουλγαρία δεν έχουν καταβάλει τις αποζημιώσεις». Στη συνέχεια αναφερόμενος αναλυτικά στους τέσσερεις άξονες της διεκδίκησης (Επανορθώσεις, Κατοχικό Δάνειο, αγωγές ιδιωτών όπως η περίπτωση των συγγενών θυμάτων του Διστόμου και του Δομένικου και επιστροφή των κλεμμένων αρχαιοτήτων), ο κ. Σταθάς τόνισε την αποφασιστική σημασία της απόδοσης Δικαιοσύνης ως όπλο για την προάσπιση της Δημοκρατίας και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από την απειλή του φασισμού και του νέο-ναζισμού, καθώς και την αποτροπή των εγκλημάτων κατά της Ανθρωπότητας.

Τα παραπάνω αποτέλεσαν και το αντικείμενο της έκτακτης συνεδρίασης του Δ.Σ. του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών στις 31 Οκτωβρίου 2023, με την έκδοση ομόφωνου ψηφίσματος, ζητώντας: α) να γίνει δεκτή στο σύνολό της η αγωγή των οικογενειών των θυμάτων του Μαρτυρικού Δομένικου, β) η Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην κατάργηση του τέλους δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές αποζημίωσης θυμάτων Κατοχής, και γ) να αποσταλεί το ψήφισμα στον Πρωθυπουργό, στον Υπουργό Δικαιοσύνης, στα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου, καθώς και στα ΜΜΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: