Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2023

Άρωμα Σμύρνης στη Θήβα : «Τριάντα έξι συγγραφείς γράφουν για τη Σμύρνη της φαντασίας και της Σμύρνης» της Ελληνοεκδοτικής - Παρουσίαση της συλλογής υριακή 12 Νοεμβρίου, 19.00, Συνεδριακό Κέντρο ΘηβαίωνΗ Θήβα με τον ιστορικό προσφυγικό συνοικισμό θα πλημμυρίσει με άρωμα Σμύρνης!

Αφορμή η παρουσίαση του συλλογικού τόμου με τίτλο «Τριάντα έξι συγγραφείς γράφουν για τη Σμύρνη της φαντασίας και της Σμύρνης» που κυκλοφορεί από την Ελληνοεκδοτική, την Κυριακή 12 Νοεμβρίου,  στις 19.00, στο Συνεδριακό Κέντρο Θηβαίων (Μπέλλου Λουκά 17, Θήβα).

Για τη συλλογή θα  μιλήσουν ο ιστορικός Μιχάλης Βαρλάς, ο συγγραφέας και επιμελητής της συλλογής Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης και ο συγγραφέας Ευάγγελος Μαυρουδής. Την εκδήλωση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Λίτσα Τότσκα η οποία θα διαβάσει και αποσπάσματα διηγημάτων ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει ο Πρόεδρος της Ένωσης Μικρασιατών Θήβας Αποστόλης Δαγδελένης, οικοδεσπότης της εκδήλωσης.

Η συλλογή

Μικρά Ασία. Τόπος που γέννησε σπουδαίους πολιτισμούς στη μακραίωνη Ιστορία του. Σμύρνη. Μια πόλη σταθμός, θρύλος, σύμβολο. «Γκιαούρ Ιζμίρ» –«Άπιστη Σμύρνη»– για κάποιους, «Γκιουζέλ Ιζμίρ» –«Ωραία Σμύρνη»– για τους περισσότερους. Η καταστροφή της τον Σεπτέμβριο του 1922 θα σημάνει τη βίαιη εκρίζωση του ελληνικού στοιχείου από τη Μικρά Ασία και το τέλος μιας εποχής για την ίδια την πόλη.

Τριάντα έξι συγγραφείς γράφουν για τη ΣΜΥΡΝΗ της φαντασίας και της μνήμης… που χάθηκε στις φλόγες, για τη Μικρασιατική Καταστροφή, το δράμα των προσφύγων. Απόγονοι προσφυγικών οικογενειών πολλοί από αυτούς, αναβιώνουν μέσα από τις αφηγήσεις τους τη ζωή στη Μικρά Ασία των αρχών του 20ού αιώνα καθώς και τις δραματικές συνέπειες της κατάρρευσης του μικρασιατικού μετώπου το 1922 για τον ελληνισμό.

Στον συλλογικό τόμο που κυκλοφορεί από την Ελληνοεκδοτική έγραψαν οι συγγραφείς:
Γρηγόρης Αζαριάδης, Έρικα Αθανασίου, Άννα Αφεντουλίδου, Δημήτρης Βαρβαρήγος, Μηνάς Βιντιάδης, Γιώργος Ι. Βοϊκλής, Γιάννης Γιαννέλης-Θεοδοσιάδης, Γιώργος Γκόζης, Βασίλης Γκουρογιάννης, Φίλιππος Δ. Δρακονταειδής, Αλέξης Σ. Ζήρας, Κώστας Θεολόγου, Γιώργος Χ. Θεοχάρης, Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης, Νιόβη Ιωάννου, Κατερίνα Καριζώνη, Γιώργος Α. Λεονταρίτης, Σωτηρία Μαραγκοζάκη, Ευάγγελος Μαυρουδής, Λία Μεγάλου-Σεφεριάδη, Πολύνα Γ. Μπανά, Γιώργος Μπλάνας, Κωνσταντίνος Μπούρας, Τόλης Νικηφόρου, Αντώνης Νικολόπουλος (Soloúp), Γιώργος N. Παπαθανασόπουλος, Γιάννης Πατσώνης, Λιάνα Σακελλίου, Ελένη Σαραντίτη, Αντώνης Δ. Σκιαθάς, Κώστας Στοφόρος, Βασίλης Τζανακάρης, Λίτσα Τότσκα, Ιώ Τσοκώνα, Φίλιππος Φιλίππου, Άγγελος Χαριάτης.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: