Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023

Γιώργος Μουλκιώτης: «Να αντιμετωπιστούν και αποκατασταθούν άμεσα τα εργασιακά προβλήματα του σωφρονιστικού προσωπικού»


 


Ο βουλευτής Βοιωτίας ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Μουλκιώτης, με ερώτηση απευθυνόμενη στους Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, Άμυνας και Οικονομικών, την οποία συνυπογράφουν οι Νάντια Γιαννακοπούλου, Ευαγγελία Λιακούλη, Μιλένα Αποστολάκη, Παναγιώτης Δουδωνής, Πάρις Κουκουλόπουλος, Δημήτρης Μπιάγκης και Παύλος Χρηστίδης, ζητά να αντιμετωπιστούν και αποκατασταθούν τα εργασιακά προβλήματα του σωφρονιστικού προσωπικού.  

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι, σε πρόσφατη ανακοίνωσή του, το Συμβούλιο της Ευρώπης δια της αρμόδιας Επιτροπής για την πρόληψη των βασανιστηρίων και της απάνθρωπης και ταπεινωτικής μεταχείρισης (CPT) αναφέρει ότι για μία ακόμη φορά συνεχίζουν να υφίστανται τα δύο βασικά προβλήματα στις Ελληνικές Φυλακές, ήτοι ο υπερπληθυσμός των κρατουμένων και η χρόνια έλλειψη προσωπικού. 

Ταυτόχρονα, τονίζεται ότι η Επιτροπή καλεί εκ νέου την Ελληνική Κυβέρνηση να λάβει σοβαρά μέτρα για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, μέσω της κατάρτισης ενός στρατηγικού σχεδιασμού, τον οποίον από το 2019 η Κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει καταρτίσει, κινδυνεύοντας να εκτεθεί η Χώρα μας.

Υπογραμμίζεται ότι, εργαζόμενοι στα Σωφρονιστικά Καταστήματα της Χώρας και εκπρόσωποί τους, έχουν επανειλημμένως αναφέρει τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν κατά την καθημερινή ενάσκηση των καθηκόντων τους και έχουν ζητήσει την επίλυση εργασιακών προβλημάτων τους, ώστε να βοηθηθούν στο έργο τους.

Τέλος, επισημαίνεται ότι, οι Ευρωπαϊκοί Σωφρονιστικοί Κανόνες ρητά αναφέρουν ότι το σωφρονιστικό προσωπικό επιτελεί ένα σπουδαίο δημόσιο λειτούργημα και οι όροι, οι προϋποθέσεις εργασίας  και οι αποδοχές τους πρέπει να είναι ανάλογες του επίπονου έργου τους. 

Κατόπιν αυτών, ζητείται από τους αρμόδιους Υπουργούς να απαντήσουν:

  • Εάν προτίθενται να προβούν σε θεραπεία ή διόρθωση της διάταξης της παρ. 3 του άρθρου 15 του ν. 4093/2012 περ. β) και ε), σε συνδυασμό με την περ. η) του Π.Δ. 169/2007 περί της πλασματικής τριετίας του σωφρονιστικού προσωπικού, έστω και με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 23 του ν. 4997/2022.
  • Εάν θα εκδοθεί σχετική ΚΥΑ και πότε (ακριβές χρονοδιάγραμμα) για την επέκταση και καταβολή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας που θα περιλαμβάνει όλο το προσωπικό των Σωφρονιστικών Καταστημάτων, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων. 
  • Εάν θα εκδοθεί σχετική απόφαση ώστε να συμπεριληφθεί το σωφρονιστικό προσωπικό των Σωφρονιστικών Καταστημάτων στους δικαιούχους ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης των Στρατιωτικών Νοσοκομείων της Χώρας, όπως ακριβώς συμβαίνει με το στρατιωτικό προσωπικό.
  • Εάν θα προχωρήσει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε αξιοκρατικές κρίσεις των Προϊσταμένων, σε όλες τις θέσεις ευθύνης (Δ/ντες, Τμηματάρχες, Αρχιφύλακες κτλ) σε όλα τα Σωφρονιστικά Καταστήματα, δεδομένου ότι κρίσεις έχουν να γίνουν από το 2009; Υπάρχει χρονοδιάγραμμα.
  • Εάν θα καλυφτούν με επιλαχόντες (ακριβές χρονοδιάγραμμα) οι κενές θέσεις προσωπικού που προέκυψαν από τους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ 6Κ/2018 και 9Κ/2021; Τι ενέργειες έχουν γίνει από πλευράς ΥΠΡΟΠΟ. Πόσες ακριβώς θέσεις και σε ποιους κλάδους έμειναν κενές; 
  • Εάν θα εκδοθεί νέος Οργανισμός της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής που θα περιλαμβάνει και τα Σωφρονιστικά Καταστήματα και με ποιο ακριβές χρονοδιάγραμμα.
  • Τι ενέργειες έχουν γίνει από την Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής για την κατάρτιση ενός στρατηγικού σχεδιασμού για το σωφρονιστικό σύστημα, όπως ακριβώς ζητείται από την CPT.

Δεν υπάρχουν σχόλια: