Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023

Μουσικό Σχολείο Λιβαδειάς : Ανοικτή πρόσκληση στην πρώτη συναυλία της χρονιάς - Ρεσιτάλ πιάνου με τον καθηγητή του Σχολείου κ. Ανδρέα Ξενόπουλο

Το Μουσικό Σχολείο Λιβαδειάς σας προσκαλεί στην πρώτη συναυλία της χρονιάς σε ένα ρεσιτάλ πιάνου με τον καθηγητή του Σχολείου μας κ. Ξενόπουλο Ανδρέα. 

Ο καθηγητής μας θα παρουσιάσει τρεις σονάτες για πιάνο του εμβληματικού συνθέτη Λούντβιχ βαν Μπετόβεν με το έργο του οποίου ασχολήθηκε και μελέτησε αυτή τη χρονιά. Θα ακούσουμε δύο σονάτες από την πρώτη δημιουργική περίοδο του συνθέτη. Την σονάτα σε Φα ελάσσονα έργο 2 αριθμός 1, καθώς επίσης και τη μεγάλη σονάτα σε Ρε μείζονα έργο 10 αριθμός 3. Σονάτες γεμάτες δεξιοτεχνία, λυρισμό και μεγαλοπρέπεια, όπου όμως οι πειραματισμοί και η διεύρυνση των ορίων της φόρμας και του προσωπικού στοιχείου είναι έκδηλα. 

Τέλος, το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με τη μεταγενέστερη σονάτα έργο 27 αριθμός 2 με τον τίτλο που δόθηκε από τον εκδότη “Υπό το σεληνόφως” στην οποία ο ώριμος πια Μπετόβεν έχει ως κέντρο της δημιουργικής του πορείας τον ίδιο τον άνθρωπο και τα πάθη που τον σμιλεύουν και τον διαπλάθουν στην πορεία της ζωής. Η ασθένεια και η κώφωση του συνθέτη είναι πια παρούσα και το έργο ακροβατεί και σχολιάζει ζητήματα σύνδεσης και έρωτα, αναμνήσεων και μιας άνισης μάχης με το πεπρωμένο.

Ο Καθηγητής Ανδρέας Ξενόπουλος

Διδάκτωρ της Μουσικής Σχολής Glenn Korff του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα-Λινκολν των Ηνωμένων Πολιτειών, ο πιανίστας Ανδρέας Ξενόπουλος έχει δώσει συναυλίες στην Ευρώπη, την Ασία και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Μέσα από την αυξανόμενη παρουσία του στο χώρο της μουσικής εκπαίδευσης παραδίδει ετησίως Master Classes σε Ελλάδα και εξωτερικό και πολλοί μαθητές εξελίσσονται μουσικά υπό την καθοδήγησή του. Σήμερα εργάζεται ως καθηγητής πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Λιβαδειάς.

Έχει παρακολουθήσει δεκάδες διεθνή σεμινάρια και έχει αναγνωριστεί από πολλούς διεθνείς διαγωνισμούς στην πιανιστική ερμηνεία όπως τον University of Nebraska–Lincoln Concerto Competition (1ο Βραβείο), Chicago Women’s University Club Piano Competition (1ο Βραβείο), 14th Bowling Green State University Concerto Competition (3ο Βραβείο).

Το 2006 ο Ανδρέας Ξενόπουλος ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την καλλιτεχνική επιχειρηματικότητα και την διοργάνωση εκδηλώσεων. Ιδρυτής του Piano Plus Festival στην Αθήνα, από το 2009 το υποστηρίζει ως διευθυντής οργάνωσης παραγωγής.

Το 2009 ολοκλήρωσε τις πανεπιστημιακές του σπουδές κοντά στο καθηγητή Λάμπη Βασιλειάδη από τον οποίο και επηρεάστηκε ιδιαίτερα, στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, συνεχίζοντας στη Γερμανία, στην Μουσική Ακαδημία του Trossingen κοντά στον καθηγητή Reihart Becker. Το 2011 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Bowling Green State University των Ηνωμένων Πολιτειών με τον πιανίστα Dr. Robert Satterlee και το 2014 ολοκλήρωσε τις διδακτορικές του σπουδές στο πιάνο με το διακεκριμένο πιανίστα Dr. Paul Barnes στο University Of Nebraska–Lincoln, Glenn Korff School of Music ενώ παράλληλα εργαζόταν ως καθηγητής πιάνου στο κολλέγιο Peru State College των ΗΠΑ. Ως δεύτερη ειδικότητα σπούδασε καλλιτεχνική επιχειρηματικότητα δίπλα στην πιανίστα Dr. Ann Chang, καλλιτεχνική διευθύντρια του Lied Center for Performing Arts στη Νεμπράσκα των Ηνωμένων Πολιτειών.


Δεν υπάρχουν σχόλια: