Δευτέρα 1 Αυγούστου 2022

31 χρόνια πορείας για την τοπική εφημερίδα «Η Ξηρονομή» γιορτάστηκαν στην κατάμεστη πλατεία του ομώνυμου χωριού




31 χρόνια πορείας για την τοπική εφημερίδα «Η Ξηρονομή» γιορτάστηκαν το Σάββατο, 30 Ιουλίου στην κατάμεστη πλατεία του ομώνυμου χωριού, με απόδοση αναμνηστικών σε εκδότες, δημοσιογράφους αλλά και ανθρώπους που στήριξαν διαχρονικά την έκδοση τους, σε συνδιοργάνωση με την Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας.






Προηγήθηκαν αναμνηστικές διακρίσεις στους επιτυχόντες μαθητές και φοιτητές που έλκουν την καταγωγή τους από την Κοινότητα Ξηρονομής ενώ στον ίδιο χώρο υπήρχε και υπαίθρια έκθεση με τοπική προϊόντα της περιοχής.









Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ξηρονομαίων κ. Κώστας Νίκας και το Διοικητικό Συμβούλιο ευχαρίστησε όλους όσους διαχρονικά στηρίζουν τον Σύλλογο και τις δραστηριότητες τους.






Την βραδιά χαιρέτισαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών Λεβαδείας και Αυλίδος κκ. Γεώργιος, ο Έλληνας Πρέσβης της Αστραλίας στην Αθήνα κ. Αθανάσιος Σπύπου, με καταγωγή από την Ξηρονομή, ο Βουλευτής Βοιωτίας κ. Γιώργος Μουλκιώτης, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Βοιωτίας κα Φανή Παπαθωμά, ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Γιώργος Αναστασίου, ο Αντιδήμαρχος κ. Τάσος Καμούτσης και ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Ξηρονομής κ. Στάθης Κεφαλάς.
Παρόντες ήταν ακόμα εκπροσώποι του α` και β` βαθμού αυτοδιοίκησης και εκρπόσωποι Συλλόγοων και φορέων που ειχαν πλημμυρίσει την πλατεία του χωριού μαζί με τους ντόπιους και τους ξένους επισκέπτες τους.


Την εκδήλωση συντόνισε ο Δημοσιογράφος Λάμπρος Ρόδης, ο οποίος και τιμήθηκε από το Σύλλογο Ξηρονομαίων, ανάμεσα μαζί με τους Δημοσιογράφους κκ. Κώστα Μπούγια, Στέλιο Βορίνα, Χρήστο Μουλίνο, Καίτη Θεοδωρή και Νίκο Οικονομίδη, που έλκουν την καταγωγή τους από την Ξηρονομή Βοιωτίας και τα όμωρα χωρια.









Επίσης, τιμήθηκαν οι τοπικοί εκδότες μέσω των αντίστοιχων τοπικών εντύπων και συγκεκριμένα ο Ηλίας Τραμπάκουλος για τον "Θηβαϊκό Ρ Νικόλαος Νόκας για την εφημερίδα "Τα Λεύκρα", ο Γρηγόρης και η Χαρούλα Δούση για την εφημερίδα "Σφίγξ", ο Γιώργος Πέππας για την εφημερίδα "Η Σκυτάλη" και ο Νικόλαος Ι. Δημητρίου για την εφημερίδα "Το Πολυάνδριον" (Λεοντάρι).






Ακόμη, ο Σύλλογος τίμησε συμβολικά και πρόσωπα που έχουν ασχοληθεί με τον έντυπο λόγο και έχουν συνεργαστεί μαζί τους όπως τον συγγραφέα Γιώργο Μαστροδήμο, τον διεθνολόγο Παναγιώτη Σφαέλο, το μέλος των Active Member Γιολάντα Τσιαμπόκαλου καθώς και τον Σύλλογο Μικρασιατών Θήβας και την Ομοσπονδία Συλλόγων Γυναικών Ν. Βοιωτίας.














Η βραδιά έκλεισε με αφιέρωμα στο Σμυρνέικο τραγούδι από ντόπιους καλλιτέχνες.




Ο Σύλλογος των Ξηρονομαιων φανέρωσε για άλλη μια φορά ότι παραμένει ένα πυρήνας που γύρω του παράγεται μια υποδειγματική πολιτιστική και πνευματική δραστηριότητα στο Δήμο Θηβαίων.

Κατά την διάρκεια της επετειακής εκδήλωσης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ξηρονομαίων κ. Κώστας Νίκας δήλωσε στο ORCHOMENOS PRESS

Την δραστήρια τοπική κοινότητα Ξηρονομής εκπροσώπησε ο Πρόεδρος κ. Στάθης Κεφαλάς, ο οποίος συνεχάρη το Σύλλογο για την διαχρονική του προσφορά ...

όπως και ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Γιώργος Αναστασίου...

Η όμορφη αυτή βραδιά συνδιοργανώθηκε με την Π.Ε. Βοιωτίας, με την Αντιπεριφερειάρχη κα Φανή Παπαθωμά να δηλώνει...




Όλη η ομιλία του Προέδρου των Ξηρονομαίων κ. Κώστα Νίκα: 

ΠΩΣ ΕΝΑ ΟΝΕΙΡΟ ΕΓΙΝΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

 


Όλα άρχισαν από μια συνηθισμένη συνάντηση μεταξύ των μελών του Διοικητικού Συλλόγου Ξηρονομαίων, στο σπίτι της Αφροδίτης Μελισσάρη, με την παρουσία των Αθανάσιου Καλοζούμη και Κλέαρχου Σπύρου.

Ο τελευταίος εξ αυτών, ο Κλέαρχος Σπύρου, χαρακτηριστικό απόθεμα υπομονής και κατανόησης, με την παρορμητικότητα που τον διέκρινε, αλλά και την αταλάντευτη διαίσθησή του ότι οι αποφάσεις που έπαιρνε μπορούσαν να πραγματοποιηθούν, εμφύσησε στην ομήγυρη την ιδέα της γέννησης μιας τοπικής εφημερίδας, με το σκεπτικό ότι το χωριό είχε ένα μεγάλο θησαυρό, ο οποίος έπρεπε να προβληθεί, ώστε να διατηρηθεί στη μνήμη των ανθρώπων και να αντέξει στον χρόνο.

Ο Σύλλογος έθεσε ως στόχο της εφημερίδας την αποτύπωση κάθε πληροφορίας που είχε σχέση με την ιστορία του χωριού, παλιά και πρόσφατη, γεμάτη από πρόσωπα και γεγονότα γενικότερου ενδιαφέροντος. Παλιές και νεότερες φωτογραφίες επιστρατεύτηκαν ώστε να αναδείξουν τη δραστηριότητα του τόπου, την πολιτιστική κίνηση των φορέων, κάθε είδους κοινωνική εκδήλωση και επαγγελματική δραστηριότητα των συγχωριανών, μέσα από ποικιλία άρθρων.

Τα άρθρα σφυρηλατήθηκαν στον δρόμο της αντικειμενικότητας και της θετικής προσφοράς, πέρα από τοπική αυταρέσκεια και δεσμεύσεις, με γνώμονα να γνωρίσει και να μάθει ο κόσμος τη νοοτροπία και τη ψυχή των Ξηρονομαίων.

Για να γίνει πράξη το όνειρο της εφημερίδας χρειάστηκε πολύ αγάπη, μεράκι και πάθος για την εκδοτική δραστηριότητα, τη δύναμη του λόγου και της εικόνας, με  ατελείωτες ώρες συλλογικής προσπάθειας και αγαστής συνεργασίας.

Τελικά στα πρώτα κρύα του Οκτώβρη του 1991 με τη βοήθεια του Θεού γεννήθηκε το πρώτο καλαίσθητο τετρασέλιδο φύλλο της εφημερίδας, το οποίο διανεμήθηκε δωρεάν στα χέρια των συγχωριανών. Έκτοτε η εφημερίδα κυκλοφορεί κάθε τρίμηνο χάρη στις συνδρομές των Ξηρονομαίων, δωρεές φίλων και οικονομικές ενισχύσεις από τους μετανάστες συμπατριώτες μας. [1]

Στο ομολογουμένως εντυπωσιακό 1ο Φύλλο της «Ξηρονομής», τις εντυπώσεις έκλεψε η εικόνα της επιτύμβιας στήλης της Φιλωτέρας, γλυπτού το οποίο ανακαλύφθηκε στην περιοχή Αλυκή της Ξηρονομής, Αρχαίαι Τίφαι ή Σίφαι, που  σήμερα φυλάσσεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θήβας.

Η παρουσία της Φιλωτέρας στο αριστερό μέρος της εφημερίδας αιτιολογήθηκε στο άρθρο «Οι μυστικές φωνές του τόπου μας». Εκεί, η αείμνηστη Στέλλα Φίλη αναφέρονταν με λεπτομέρειες στα χαρακτηριστικά του επιτύμβιου σήματος με θέμα τη Μητρότητα. «Η Φιλωτέρα παρουσιάζεται ντυμένη με χιτώνα και ιμάτιο να κάθεται σε θρόνο. Το δεξί της χέρι ακουμπά στο στήριγμα του καθίσματος και με το αριστερό της άκρο στηρίζει το κεφάλι του μικρού παιδιού της, το οποίο βρίσκεται στα γόνατά της και απλώνει τα χεράκια του προς το μέρος της. Το γλυπτό σύμπλεγμα διακρίνεται για την πλαστικότητα των μορφών, στο δε πρόσωπο της μητέρας αντανακλάται η θλίψη για το πρόωρο θάνατό της».

Δίπλα στη Φιλωτέρα υπάρχει η λέξη με το τοπωνύμιο Δονακών που σημαίνει καλαμιώνας. Η συγκεκριμένη περιοχή είχε κεντρίσει το ενδιαφέρον του Παυσανία και με βεβαιότητα μπορεί να ειπωθεί ότι πρόκειται για την αρχαία οικιστική μορφή του χωριού μας, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κλέαρχος Σπύρου. Μεταγενέστερες επιγραφές από τον Άγιο Γεώργιο στην Τριβιά προσυπογράφουν την αρχαία καταγωγή του οικισμού, με το χαρακτηριστικό ψηφιδωτό δάπεδο και τους κοντινούς κτιστούς τάφους που ανακαλύφθηκαν στην περιοχή «Χώνι».

Έκτοτε, η Ξηρονομή με την Φιλωτέρα στην αριστερή πλευρά της πρώτης σελίδας της Εφημερίδας κατέστη γέφυρα επικοινωνίας των απανταχού Ξηρονομαίων, κάνοντας πράξη το όραμα των δημιουργών της, ώσπου έφθασε τα 123 τεύχη, με τη μορφή ενός δεκαεξασέλιδου εντύπου, γεμάτου εικόνες και χάρες του γραπτού λόγου. 

Μέσα από τα κείμενα των τευχών που εκδόθηκαν αναδεικνύεται μια πρωτόγνωρη γοητεία που καθρεπτίζει τη ψυχή των ντόπιων κατοίκων και τον διάλογό τους με τις γύρω περιοχές. Έτσι αντιλαμβάνεται κανείς τι σημαίνει να είσαι Ξηρονομαίος!

Σήμερα λοιπόν συν Θεώ γιορτάζουμε τα 31 χρόνια εκδοτικής δραστηριότητας της εφημερίδας Ξηρονομή, τα οποία με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας έχουν επετειακό χαρακτήρα.

Οι επετειακές εκδηλώσεις ξεκίνησαν στις 9 Ιουλίου, όπου έλαβε χώρα ένα αφιέρωμα στα 100 χρόνια του Εθνικού ξεριζωμού από την Μικρά Ασία. Φεύγοντας από τις περιπέτειες του Ελληνισμού, η σημερινή εκδήλωση εστιάζει στην ιδιαίτερη πατρίδα μας και έρχεται να τιμήσει το έμψυχο υλικό και τα τοπικά προϊόντα  της γης.

Όπως είδατε στην είσοδο της κεντρικής πλατείας υπάρχει μια σειρά από περίπτερα γεμάτα με αγαθά της γης, επεξεργασμένα με την προσπάθεια των ντόπιων παραγωγών. Πρόκειται για άλλη μια καινοτόμα προσπάθεια που καθιέρωσε ο Σύλλογός μας με σκοπό την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων.

Αρχικά λοιπόν σήμερα τιμούμε όσους εργάστηκαν για την έκδοση της εφημερίδας μας όλα αυτά τα χρόνια, δηλαδή όλους τους Προέδρους και τα Διοικητικά Συμβούλια του Συλλόγου μας, οι οποίοι εστίασαν στην πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου. Παράλληλα, βραβεύουμε και τους αντιπροσώπους των υπόλοιπων εκδόσεων  των γύρω περιοχών για το έργο τους, καθώς επίσης και τους δημοσιογράφους και όσους ασχολήθηκαν με τον έντυπο και ψηφιακό λόγο –τύπο

Ιδιαίτερο ευχαριστώ οφείλουμε στην Αργυρώ Πανταζή, διότι με το αθόρυβο, σεμνό, διακριτικό, αλλά δυναμικό γεμάτο πείσμα τρόπο της παρά τις αντιξοότητες που συνάντησε, δε έπαψε έως σήμερα να βοηθά στην έκδοση της Συντακτικής Επιτροπή της Εφημερίδας.

Δε θα μπορούσαμε να λησμονήσουμε τον πρώην πρόεδρο του Συλλόγου Ξηρονομαίων, κύριο Αθανάσιο Καλοζούμη για τη συνεισφορά του στην εφημερίδα από το 1997 έως και το 2016. Μάλιστα μεταξύ του Καλοζούμη και του γραφείου έκδοσης υπήρξε απόλυτη εμπιστοσύνη και διάθεση συνεργασίας που πολλές φορές άμβλυνε με διπλωματικό τρόπο τις διάφορες τάσεις που προέκυπταν στην ομάδα.

Στο σημείο αυτό θα σας υπενθυμίσω ότι από το 2014 η εφημερίδα έλαβε και ηλεκτρονική μορφή, κάνοντας ένα ακόμα πρωτοπόρο βήμα στις νέες μορφές επικοινωνίας και διάδοσης της πληροφορίας. Την ψηφιακή επιμέλεια ανέλαβε από το 2019 ο κ. Βασίλειος Αναστόπουλος, το οποίο ευχαριστούμε για την προσφορά του.

Ομοίως ευχαριστούμε τον Γιώργο Χρυσοβιτσιάνο ως Επιμελητή και Συντονιστή της έκδοσης επί σειρά ετών για τις τολμηρές ιδέες και τη φαντασία του για την αισθητική παρουσία της εφημερίδας.

Ανάλογες ευχαριστίες οφείλονται στην εκδοτική επιχείρηση ΜΕΜΦΙΣ Α.Ε. , η οποία στήριξε με την υλικοτεχνική της υποδομή τα όνειρά μας έως σήμερα.

Επιπλέον, στη σημερινή εκδήλωση τιμώνται οι 24 επιτυχόντες μαθητές των ΑΕΙ, ένας μεταπτυχιακός φοιτητής και μια διδάκτορας του τόπου μας. Μαζί τους τιμώνται και οι γονείς και κηδεμόνες τους για την υλική και ηθική στήριξη που προσέφεραν στις φυντάνια του τόπου μας.  

Αφού λοιπόν θυμηθήκαμε την πορεία της Ξηρονομής στον χρόνο, ας τιμήσουμε τους πρωτεργάτες και τους συνεχιστές της, συγκρατώντας πάντα στο νου μας ότι η εφημερίδα Ξηρονομή έχει γράψει τη δική ιστορία, με πένα το ερασιτεχνικό δημοσιογραφικό μεράκι. Κάθε φύλλο της προσφέρει τυλιγμένο το άρωμα που εκφράζει την ευχέρεια ανθρώπινης επαφής, της συζήτησης και της ανταλλαγής απόψεων, με σκοπό να κάνει τους αναγνώστες της μετόχους –κοινωνούς της περιπέτειας και της χαράς της ανάγνωσης.

Ας γιορτάσουμε με τους νέους του χωριού μας τις χάρες του τόπου μας, γευστικές και πνευματικές και ας τους παραδώσουμε νοερά τη σκυτάλη της πολιτισμικής σας συνέχειας.

Σας εύχομαι λοιπόν χρόνια πολλά και καλά, γεμάτα υγεία, με αγάπη και ενδιαφέρον για τους συντοπίτες μας και τον πολιτισμό μας.



[1] Την ευθύνη της Έκδοσης του 1ου φύλλου είχαν τα μέλη του Δ. Σ. : Πρόεδρος ο Κλέαρχος Σπύρου. Αντιπρόεδρος ο Αθανάσιος Καλοζούμης, Γενική Γραμματέας η Αφροδίτη Μελισσάρη, Αναπληρώτρια Γραμματέας η Στέλλα Φίλη. Μέλη : Αργυρώ Πανταζή. Βασίλειος Σπύρου, Αχιλλέας Τ. Λάμπρος, Νίκος Αδάμ και Ιωάννης Παπανικολάου. Στη Συντονιστική Επιτροπή μετείχαν οι : Δημήτριος Σ. Βαλμάς, Χαράλαμπος Γ. Πανταζής, Ιωάννης Μίχας, Βασίλειος Σ. Σπύρου, Κλέαρχος Σ. Σπύρου και η Στέλλα Φίλη.




Δεν υπάρχουν σχόλια: