Τετάρτη 12 Μαΐου 2021

Στη σκιά του αιφνίδιου θανάτου του π. Χαραλάμπους , η «χαρμόσυνη είδηση» για την έγκριση της Γ` Φάσης του Αρχαιολογικού Πάρκου Ορχομενού - Τι αποφάσισε το ΚΑΣ για τον περιβάλλοντα χώρο και τα κελιά - Πρεσβυτέριο της Παναγίας η Σκριπού

 Το τρίτο και τελευταίο μέρος των τελικών εγκρίσεων για τη δημιουργία του Αρχαιολογικού Πάρκου Ορχομενού, που έδωσε πρόσφατα το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο  μετά τις πολυετείς διαβουλεύσεις που είχαν προηγηθεί με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας, τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Ορχομενού και τον Δήμο Ορχομενού, μας οδηγεί ουσιαστικά στην τελική ευθεία των δημοπρατήσεων όλων των φάσεων, του πλέον φιλόδοξου έργου πολιτισμού, που υλοποιείται στην Π.Ε. Βοιωτίας - Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Δημάρχου Ορχομενού κας Βούλας Καράλη, η έγκριση αυτή που αφορά τις τροποποιήσεις της Γ`Φάσης του Αρχαιολογικού Πάρκου, ουσιαστικά προβλέπουν όλες εκείνες τις παρεμβάσεις που εισηγήθηκε ο Δήμος Ορχομενού για τον αύλειο χώρο και τα κελιά της Παναγίας η Σκριπού. «Θερμές ευχαριστίες στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Διδασκάλου που βοήθησε ώστε να λυθούν όλα τα προβλήματα που υπήρχαν στον σχεδιασμό της Γ` φάσης καθώς και σε όλους τους υπεύθυνους προϊστάμενους του Υπουργείου Πολιτισμού» αναφέρει χαρακτηριστικά η Δήμαρχος. Και καταλήγει: «Το έργο αυτό έρχεται να συμπληρώσει το αρχαιολογικό Πάρκο Ορχομενού αλλά ταυτόχρονα να ανάδειξει την ομορφιά και την ανεκτίμητη αξία του ναού που αποτελεί ισχυρό λατρευτικό κέντρο της Παναγίας από όλους τους Ορχομένιους και όχι μόνο».

 




Τραγική ειρωνεία…

 Κι` ενώ, υπό άλλες συνθήκες, μια τέτοια εξέλιξη θα είχε λάβει μια άλλη, χαρμόσυνη διάσταση, ωστόσο, ο αιφνίδιος θάνατος του π. Χαραλάμπους, που υπηρέτησε αυτόν τον χώρο για 40 συναπτά έτη και είχε βάλει την υπογραφή του στην προώθηση αυτού του φιλόδοξου σχεδιασμού, έχει σκεπάσει με βαριά σκιά όλη αυτή την πολύχρονη προσπάθεια.

Η Δήμαρχος στις πρόσφατες δηλώσεις της δεν παρέλειψε να επισημάνει αυτή την τραγική ειρωνεία, καθώς η σχετική απόφαση ανέβηκε στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ ανήμερα της εκδημίας του αλησμόνητου ιερά μας.

Σύμφωνα, δε, πάντα με την σχετική απόφαση, το ΚΑΣ δίνει το «πράσινο φως» για να προχωρήσουν όλα τα επόμενα στάδια, τα οποία περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την προετοιμασία των προγραμματικών συμβάσεων κτλ.

Η πρόσφατη απώλεια του π. Χαραλάμπους, όπως είναι λογικό, δεν επιτρέπει να προχωρήσει άμεσα η σχετική διαδικασία, καθώς η Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας αναμένεται να ξεκινήσει, μετά το 40ήμερο, την τυπική  διαδικασία δημοσιονομικού ελέγχου στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Ορχομενού. Ακολούθως θα παραλάβει ο νέος ιερέας, ο οποίος θα είναι τελικά εκείνος που θα βάλει την υπογραφή του στις σχετικές προγραμματικές συμβάσεις  ανάμεσα στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, τον Ιερό Ναό και τον Δήμο Ορχομενού.

 

Το ORCHOMENOS PRESS χαιρετίζει την παραπάνω εξέλιξη, 

εν μέσω της βαριάς ατμόσφαιρας που έχει σκεπάσει 

από την 5η Μαϊου την πόλη μας και ιδιαίτερα την Ενορία της Σκριπούς. 


Όλη η σχετική απόφαση του 
Υπουργείου Πολιτισμού έχει εως εξής... 






Δεν υπάρχουν σχόλια: