Παρασκευή 21 Μαΐου 2021

Η Μυκηναϊκή ακρόπολη του Γλά στις πέντε προτάσεις του ΥΠ.ΠΟ προς το Ταμείο Ανάκαμψης - Τη σημαντική αυτή προοπτική ανέδειξε στο ΔΣ ο Επικεφαλής της Παράταξης «Ορχομενός, Πορεία Προοπτικής» κ. Σταύρος Χριστακάκης

 


Την ώρα που τα κομμάτια του Αρχαιολογικού Πάρκου Ορχομενού, μια συλλογική πρόταση που «τρέχει» για περισσότερο από μια δεκαετία τώρα το Υπουργείο Πολιτισμού, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ο Δήμος Ορχομενού και η Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας, σχηματίζουν αυτό το πολύπλοκο και χρονοβόρο παζλ, ο σχεδιασμός για την επόμενη μέρα έχει κι` αυτός την δική του ξεχωριστή αξία. Επιπλέον, όπως έχουμε ξαναπεί, ο πολιτιστικός αυτός πυρήνας μπορεί να γίνει η πλέον κατάλληλη αφορμή για να συνδεθούν μαζί του κι` άλλες σημαντικές αρχαιότητες εντός του Δήμου Ορχομενού, όπως είναι η δρομολογημένη αναστήλωση του «Τροπαίου του Σύλλα» και η ανάδειξη της Μυκηναϊκής Ακρόπολης του Γλα στην περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Ακραιφνίας.

 Για την εξαιρετικά σημαντική αυτή περιοχή, άγνωστη σε πολλούς Βοιωτούς και όχι μόνο, λοιπόν, μίλησε στη χθεσινή  συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ορχομενού ο κ. Σταύρος Χριστακάκης, Επικεφαλής της Παράταξης «Ορχομενός, Πορεία Προοπτικής», αναδεικνύοντας την ενδιαφέρουσα πρόταση του ΥΠ.ΠΟ για την Μυκηναϊκή Ακρόπολη του ΓλαΣυγκεκριμένα, ο κ. Χριστακάκης αναφέρθηκε αναλυτικά στις πέντε προτάσεις του ΥΠΠΟΑ προς το Ταμείο Ανάκαμψης, που  παρουσίασε σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λίνα Μενδώνη.  Πρόκειται για πέντε εμβληματικές πολιτιστικές διαδρομές, με θεματικές αφηγήσεις που καλύπτουν όλες τις περιόδους της ελληνικής ιστορίας και με γεωγραφική εξάπλωση που καλύπτει σχεδόν ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

Οι διαδρομές αυτές είναι:

1) «Στα βήματα του Αποστόλου  Παύλου».

2) Η «Πολιτιστική Εγνατία».

3) «Ο δρόμος προς τη Δύση», με έναν υπότιτλο «Από τον  Όμηρο στον Θερβάντες».

4)ι «Μνημειακά έργα Κυκλώπων και ανθρώπων κατά τη Μυκηναϊκή εποχή (2η χιλιετία π.Χ.)»

5)  «Δίκτυο κάστρων: Από το Βυζάντιο έως την Οθωμανοκρατία»

Η κ. Μενδώνη διευκρίνισε ότι τα συγκεκριμένα έργα που προτείνει το ΥΠΠΟΑ συμπληρώνουν υποδομές και παρεμβάσεις σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία, μουσεία τα οποία έχουν ήδη γίνει στο παρελθόν ή εκτελούνται σήμερα ή έχουν προγραμματιστεί να γίνουν. «Ο βασικός στόχος του έργου είναι να αναπτυχθεί ο πολιτιστικός τουρισμός με ισόρροπο τρόπο σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας. Για τον λόγο αυτό έχει εν πολλοίς εξαιρεθεί η Αττική, η οποία συγκεντρώνει το 44,7% των επισκεπτών αρχαιολογικών χώρων και το 46,5% των επισκεπτών μουσείων», εξήγησε.  Οι πέντε διαδρομές αναπτύσσονται σε δυο γεωγραφικούς άξονες. Ο πρώτος διασχίζει τη Βόρεια Ελλάδα και συνδέει αρχαιολογικούς χώρους και Μουσεία στις Περιφέρειες της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και Ηπείρου. Στο κέντρο βρίσκεται η Θεσσαλονίκη, που αποτελεί πρωτεύοντα κόμβο του δικτύου με σημαίνοντα ρόλο στο όλο εγχείρημα. Ο δεύτερος ξεκινά από την Ήπειρο και κινείται προς νότο καλύπτοντας τις Περιφέρειες των Ιονίων Νήσων, Στερεάς Ελλάδας και Δυτικής Ελλάδας. Ιδιαίτερο ρόλο, ανάλογο της Θεσσαλονίκης, αλλά με πιο σύνθετο τρόπο διαδραματίζει η Περιφέρεια Πελοποννήσου, η οποία συμμετέχει στις τέσσερις από τις πέντε διαδρομές.  Σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού, κάθε διαδρομή έχει ένα ποσό της τάξης των 500.000 ευρώ προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει για να ευπρεπίσει χώρους οι οποίοι ήδη έχουν αναδειχθεί αλλά χρειάζονται κάτι περισσότερο. Ένα εκατ. ευρώ αφιερώνεται στην ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών «γιατί η κάθε διαδρομή πρέπει να έχει ένα δικό της δίκτυο ψηφιακής επικοινωνίας», ενώ το μεγαλύτερο ποσό της τάξης των 27 εκ. ευρώ αφιερώνεται στη συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων και μνημείων. Ο συνολικός προϋπολογισμός της πρότασης είναι 32 εκ. ευρώ, εκτός του ΦΠΑ, δηλαδή ένα 24% που θα καλυφθεί από την ελληνική πλευρά. Όπως εξήγησε η κ. Μενδώνη, στην επιλογή των μνημείων που εντάχθηκαν σε κάθε διαδρομή καθοριστικό ρόλο έπαιξε η ωριμότητα και η ετοιμότητα τόσο των συγκεκριμένων έργων όσο και των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ να ανταποκριθούν στα συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και τις απαιτήσεις που θέτει το Ταμείο Ανάκαμψης. Θα πρέπει δηλαδή το 70% των έργων να έχει συμβασιοποιηθεί εντός του 2022 (δηλαδή αν πρόκειται για εργολαβίες να έχει γίνει εντός του έτους αυτού η σύμβαση με τον ανάδοχο ή αν πρόκειται για αυτεπιστασίες να έχουν εκδοθεί οι αντίστοιχες αποφάσεις αυτεπιστασίας). Το 2023 θα πρέπει να συμβασιοποιηθεί το υπόλοιπο 30%, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025.  

Ειδικότερα στην 4η πρόταση, στην Πολιτιστική Διαδρομή «Μνημειακά έργα Κυκλώπων και ανθρώπων κατά τη Μυκηναϊκή εποχή (2η χιλιετία π.Χ.)» περιλαμβάνονται τα εξής σημεία:

·       Βοιωτία: Αποκατάσταση νότιας πύλης και τμήματος τείχους εκατέρωθεν αυτής στη μυκηναϊκή ακρόπολη του Γλα

·       Αργολίδα: Εργασίες ανάδειξης θολωτού τάφου Ατρέως στις Μυκήνες

·       Αργολίδα: Μυκηναϊκό οδικό δίκτυο – μυκηναϊκές γέφυρες στο Ν. Αργολίδας (Καζάρμα, Αρκαδικό, Γαλούσι, Μυκήνες)

·       Μεσσηνία - Ηλεία: Θολωτοί τάφοι στο βασίλειο του Νέστορος

·       Μεσσηνία: Ανάδειξη αρχαιολογικού χώρου Περιστεριάς

 Αμέσως μετά τη συνεδρίαση και σε τηλεφωνική επικοινωνία με το ORCHOMENOS PRESS, ο κ. Χριστακάκης δήλωσε: «Χαιρετίζουμε την απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού κας  Λίνας Μενδώνη να εντάξει στο Ταμείο  Ανάκαμψης το έργο  «Μυκηναϊκή ακρόπολη του Γλά, αποκατάσταση της νότιας πύλης και τμήματος του τείχους εκατέρωθεν της πύλης», στα πλαίσια της 4ης πολιτιστικής διαδρομής « Μνημειακά έργα Κυκλώπων και ανθρώπων κατά την Μυκηναϊκή εποχή ( 2η χιλιετία π.χ)».  Ένα έργο σημαντικής Αρχαιολογικής, Ιστορικής και Πολιτιστικής αξίας το οποίο σε συνδυασμό με το Αρχαιολογικό Πάρκο Ορχομενού δημιουργούν αναπτυξιακές προϋποθέσεις και ευκαιρίες , προσελκύουν επισκέπτες και τελικά οδηγούν στην τόνωση της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας. Τελικά αποδεικνύεται ότι η συζήτηση, που από το 2019 ζητάμε, να γίνει για την ανάδειξη , συντήρηση και προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς με αφορμή την δρομολόγηση των εργασιών στο  Αρχαιολογικό Πάρκο Ορχομενού είναι ιδιαίτερης σημασίας για τον μετασχηματισμό του Δήμου μας».



Θυμηθείτε τις πολυετής έρευνες που έχει πραγματοποιήσει στην περιοχή η  εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία, με επικεφαλής την Δρ Έλενα Κουντούρη Αρχαιολόγο, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίες παρουσιάστηκαν σε ειδική εκδήλωση, που διοργάνωσε ο Δήμος Ορχομενού στον Συνεδριακό Κέντρο στα Πέτρινα τον Νοέμβριο του 2019.

Δείτε https://orchomenos-press.blogspot.com/2019/11/blog-post_941.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: