Δευτέρα 31 Μαΐου 2021

«Παλιγγενεσία» - H Επανάσταση στη Ρούμελη το 1821 : Στην τελική ευθεία με την υπογραφή του κ. Δημήτρη Μαραμή και τη διδασκαλία της Ορχομένιας κας Μάτας Κατσούλη


Στην τελική ευθεία  βρίσκεται ο κ. Δημήτρης Μαραμής προκειμένου να παρουσιάσει στο κοινό της Στερεάς Ελλάδας το λαϊκό ορατόριο «Παλιγγενεσία», που αποτελεί το κεντρικό δρώμενο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας  για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, το οποίο  ερμηνεύουν ο Κώστας Μακεδόνας, o Γρηγόρης Βαλτινός και το φωνητικό σύνολο «8tetto» με τη συμμετοχή μουσικού συνόλου υπό τη διεύθυνση του συνθέτη.

Επί σκηνής εξελίσσεται ένα σύγχρονο μουσικό δράμα. Ο τραγουδιστής ως λαϊκός αοιδός, ο ηθοποιός ως τραγικός ήρωας, οχτώ φωνές όπως ο «χορός» της αρχαίας τραγωδίας μεταφέρουν την αισθηματική περιπέτεια και το οικουμενικό πάθος για την ελευθερία. Στη νέα, πρωτότυπη μελοποίηση του συνθέτη θα ερμηνευθούν εμβληματικά ποιητικά έργα εμπνευσμένα από την Επανάσταση όπως ο «Θούριος» του Ρήγα, μέρη από τον «Ύμνο εις την Ελευθερία» του Διονύσιου Σολωμού, την «Ωδή στον Ιερό Λόχο» του Ανδρέα Κάλβου, ποιητικά κείμενα των Αρ. Βαλαωρίτη, Κ.Γ. Καρυωτάκη και ποιητών της γενιάς του ’70 και του ’80.


Ανάμεσα στα μέρη του μελοποιημένου λόγου θα παρεμβαίνει, με κινηματογραφικό τρόπο, ροή κινούμενων γραφικών (graphic motion), τα οποία θα συμπληρώνουν το μουσικό δρώμενο ως ένα επιγραμματικού χαρακτήρα ιστορικό ντοκιμαντέρ των σημαντικότερων γεγονότων της Επανάστασης στη Ρούμελη.

Οι ερμηνευτές του έργου πλαισιώνονται δημιουργικά από σημαντικούς συντελεστές, όπως: Μαργαρίτα Τρίκκα (κινησιολογία), Χριστόφορος Μπρέλλης (graphic motion),  Μάτα Κατσούλη (μουσική διδασκαλία), Μαριέττα Παυλάκη (φωτισμοί), Ρούλα Λιανού (make up artist), Κωνσταντίνος Κολιούσης (hair stylist).

Το δρώμενο θα παρουσιαστεί σε ανοιχτούς χώρους της Στερεάς Ελλάδας την περίοδο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου 2021, με την Π.Ε. Βοιωτίας  να είναι αποτελεί έναν από τους κεντρικούς σταθμούς αυτής της επετειακής διαδρομής και συγκεκριμένα στο Ανοικτό Θέατρο Κρύας.  

 Στην τελική ευθεία για τα γυρίσματα στον Όσιο Λουκά… 

Την ίδια ώρα, το κεντρικό δρώμενο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για τον εορτασμό των 200 χρόνων, «Παλιγγενεσία» (H Επανάσταση στη Ρούμελη το 1821) ήδη μακιγιάρεται, χτενίζεται, ντύνεται. Το φωνητικό σύνολο 8tetto θα σηκώσει όλο το μουσικοοιητικό δράμα του αγώνα του ανθρώπου για ελευθερία, δικαιώματα, δίκιο, ευδαιμονία. Μάλιστα, ο ίδιος ο δημιουργός κ. Δημήτρη Μαραμής, παρουσίασε στη σελίδα του στα social media τους συνεργάτες του:  Ρούλα Λιανού (make up artist) και Κων/νος Κολιούσης (hair stylist). Photo: G.Spanos καθώς και τους σταθμούς που θα γίνουν οι συναυλίες ανά την Στερεάς Ελλάδα: Δημοτικό Θέατρο Λαμίας, Κάστρο Χαλκίδας, Μονή Προφήτη Ηλία Παρνασσίδας, Θέατρο Κρύας Λιβαδειά, ενώ τα γυρίσματα του δρώμενου θα γίνουν τον Ιούνιο στην Ιερά Μονή Οσίου Λουκά.  Όπως ενημερώνει σήμερα στη σελίδα του στα social media... εν κάνουμε βήμα χωρίς τους άξιους συνεργάτες μας. Εδώ με τη σπουδαία μαέστρο Μάτα Κατσούλη, η οποία διδάσκει το πολυφωνικό μου έργο "Παλιγγενεσία"... μια μαέστρο που, γιατί να το κρύψουμεν άλλωστε, είναι και Ορχομένια στην καταγωγή της! 



Δεν υπάρχουν σχόλια: