Κυριακή 30 Μαΐου 2021

Aποζημiώσεις για τους Βοιωτούς αγρότες ζητά ο Μουλκιώτης για τα προβλήματα που δημιουργούν τα αγριογούρουνα στις καλλιέργειες

 


Με κοινοβουλευτική παρέμβαση – ερώτηση προς τους Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, ζητείται η άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούν τα αγριογούρουνα στις καλλιέργειες στη Βοιωτία και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι ένα σημαντικό πρόβλημα ζημιών στις καλλιέργειες σε πολλές περιοχές της χώρας, που προστίθεται σε αυτά από καιρικές συνθήκες, αποτελούν πλέον οι εκτεταμένες ζημιές από αγέλες μικρές ή μεγάλες από αδέσποτα άγρια ζώα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα αγριογούρουνα. 

Τονίζεται, επίσης ότι λόγω της εγκατάλειψης των ορεινών περιοχών αλλά και της διασταύρωσης με εξημερωμένες φυλές τα τελευταία χρόνια πολλαπλασιάζονται με γρήγορους ρυθμούς στην ύπαιθρο. Αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος είναι η μετακίνησή τους σε περιοχές που υπάρχει τροφή είτε από δένδρα  ή καλλιέργειες κηπευτικών (πατάτες) ή φυτών μεγάλης καλλιέργειας (καλαμπόκι) και προξενούν μεγάλη ζημιές τόσο στην παραγωγή όσο και στα ίδια τα φυτά, αλλά και σε εξοπλισμούς αρδευτικών δικτύων.  Δεν είναι δε λίγες οι φορές που καταφέρνουν να εισέλθουν και σε περιφραγμένες εγκαταστάσεις όπου βρίσκονται αποθηκευμένες ζωοτροφές για άλλα ζώα.

Τέλος, το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο, καθώς οι εκτεταμένες πλέον ζημιές που καταγράφονται καθημερινά δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ.

Κατόπιν αυτών, ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί εάν προτίθενται να λάβουν μέτρα ώστε να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα στην παραγωγή των καλλιεργειών με την απειλητική πλέον αύξηση των αγριογούρουνων, τηρώντας και την ισορροπία στο πλαίσιο της προστασίας των οικοσυστημάτων. Τέλος, ζητείται να υπάρξει άμεση πρόβλεψη  αποζημίωσης στους πληγέντες παραγωγούς. 

 

 

Από το πολιτικό γραφείο

Δεν υπάρχουν σχόλια: