Κυριακή 30 Μαΐου 2021

Φωταγώγηση του Πύργου του Ρολογιού της Λιβαδειάς με το πορτοκαλί χρώμα τιμώντας τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας

 

 

 Η Παγκόσμια Ημέρα για τη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΣΚΠ) ή Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΣ), καθιερώθηκε από την Διεθνή Ομοσπονδία Σκλήρυνσης κατά Πλάκας (MSIF) και έχει οριστεί στις 30 Μαΐου με στόχο της Ομοσπονδίας και των μελών της, την προάσπιση των δικαιωμάτων των πασχόντων, την  ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση του κοινού.

Η Σκλήρυνση Κατά Πλάκας ή Διάχυτη Εγκεφαλομυελίτιδα κατατάσσεται στις απομυελινωτικές παθήσεις και είναι μια αυτοάνοση φλεγμονώδης ασθένεια, του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ), που δημιουργεί σωματικά, αλλά και πνευματικά προβλήματα.

Η αιτία της παραμένει ακόμη άγνωστη στην επιστημονική κοινότητα, ωστόσο δεν αποτελεί μεταδοτική, ούτε κληρονομική νόσο.

Αν και η Σκλήρυνση Κατά Πλάκας εκδηλώνεται σε οποιαδήποτε ηλικία, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων εμφανίζεται σε άτομα νεαρής ηλικίας, με τις γυναίκες να εμφανίζουν σε ποσοστό 2,5 έως και 3 φορές συχνότερα από τους άνδρες. Αυτήν την στιγμή 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι σ’ όλο τον κόσμο πάσχουν από ΣΚΠ, ενώ στην Ελλάδα οι πάσχοντες ανέρχονται σε 14.000.

Η έγκαιρη διάγνωση και η συχνή παρακολούθηση βοηθούν στη διαχείριση της νόσου, στην κλινική σταθερότητα καθώς και στη βελτίωση της ποιότητας της καθημερινής ζωής των ασθενών, όσο και των οικογενειών τους.

Ο Δήμος Λεβαδέων στηρίζοντας το έργο της Ελληνικής Εταιρείας για την Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΕΕΣΚΠ) και βρισκόμενος δίπλα στους νοσούντες τιμά την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας την Κυριακή 30 Μαΐου 2021, με την φωταγώγηση του Πύργου του Ρολογιού της Λιβαδειάς με το πορτοκαλί χρώμα της εκστρατείας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: