Δευτέρα 24 Μαΐου 2021

Κινητικότητα για τον πολιτιστικό πλούτο του Δήμο Λεβαδεών - Τι σχεδιάζει η Δημοτική Αρχή … ξεκινώντας από απαραίτητες παρεμβάσεις στον Αρχαιολογικό χώρο της Χαιρώνειας


Με την Έφορο Αρχαιοτήτων Βοιωτίας κα Αλεξάνδρα Χαραμή συναντήθηκε πρόσφατα ο Δήμαρχος Λεβαδεών κ. Γιάννης Ταγκαλέγκας με στόχο, όπως μας πληροφόρησε μέσα από το προφίλ του στα κοινωνικά μέσα, να δώσει μια οριστική λύση στο πλέον πολυσύχναστο, εμβληματικό αλλά και συνάμα… επικίνδυνο κομμάτι της Λιβαδειάς, του κάστρου της!

 

Ο κ. Ταγκαλέγκας σε συνεργασία με την κα Χαραμή ξεκινούν «τη διαδικασία έγκρισης χρηματοδότησης μελετών για τη στατικότητα, την προσβασιμότητα και την ανάδειξη του κάστρου της πόλης μας»… όπως έγραψε χαρακτηριστικά, κάνοντας επί της ουσίας πράξη την υπόσχεσή του, καθώς - όσοι θυμόμαστε - το προεκλογικό του λογότυπο ήταν στηριγμένο πάνω στο εντυπωσιακό πύργο που συναντά κανείς μόλις φτάνει στο φαράγγι της Κρύας.




 Συντήρηση και του Κέντρου Εικονικής Πραγματικότητας στη Χαιρώνεια…

 




Όπως φαίνεται, η κινητικότητα του Δήμου Λεβαδεών για τον πολιτιστικό του πλούτο έχει και συνέχεια, καθώς μια μέρα μετά, ο κ. Ταγκαλέγκας και πάλι μέσα από τα social media, μας … αποκάλυψε όλα όσα γίνονται αθόρυβα εδώ και καιρό στον αρχαιολογικό χώρο της Χαιρώνειας. 

«Σαββατιάτικη πρωινή επίσκεψη στην όμορφη και ιστορική Χαιρώνεια. Ανακαινίζουμε το Μουσείο της εικονικής πραγματικότητας και αποκαθιστούμε  βλάβες, οι οποίες κράτησαν αρκετά χρόνια το Μουσείο κλειστό» έγραψε στο προφίλ του, συγκεντρώνοντας πολλά .. like αλλά και  θετικά σχόλια για την πρωτοβουλία τους. «Σύντομα θα λειτουργήσει και πάλι, έτσι ώστε να μάθουμε όλοι, αλλά κυρίως τα παιδιά μας την Ιστορία αυτού του τόπου!  Ευχαριστώ την Αρχαιολογική Υπηρεσία και την Προϊσταμένη της κας Αλεξάνδρα Χαραμή, τον Πρόεδρο  της Τοπικής Κοινότητας κ. Αθανάσιο Καρανάσο   και βέβαια τον Αντιδήμαρχο μου κ. Μιχάλη Σαγιάννη» συμπλήρωσε στην ανάρτησή του.

 



«Ανάγκη συνολικού σχεδιασμού» ζητά η Δημοτική Παράταξη του κ. Δημήτρη Καραμάνη

 


Η διαδικτυακή ενημέρωση για τις κινήσεις της Δημοτικής Αρχής στην Τ.Κ. Χαιρώνειας, ως φαίνεται, προκάλεσε την αντίδραση του κ. Δημήτρη Καραμάνη, Επικεφαλής του Συνδυασμού "Αλλάζουμε Σελίδα"  στο Δήμο Λεβαδεών, ο οποίος, επίσης μέσω των social media, έκανε λόγο για «ανάγκη συνολικού σχεδιασμού», γράφοντας τα εξής:

«Το αρχαίο θέατρο της Χαιρώνειας είναι ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά σημεία της περιοχής μας και ανήκει σε ένα ευρύτερο αρχαιολογικό σύνολο (Λέοντας, Μουσείο Χαιρώνειας , Τύμβος Μακεδόνων) με τεράστιο ιστορικό συμβολισμό, καθώς η μάχη του 338π.Χ. σηματοδότησε το τέλος του Αρχαίου κλασσικού κόσμου και το πέρασμα στην Ελληνιστική εποχή.

Κι όμως, το σύνολο αυτό των μνημείων έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του, όπως και πλήθος άλλων σημαντικών Αρχαιοτήτων σε όλη τη Επικράτεια , πέφτοντας θύμα της εγκληματικής αδιαφορίας, της εξοργιστικής γραφειοκρατίας και της έλλειψης οράματος για το μέλλον του τόπου μας που θα μπορούσε να ζει πνευματικά και οικονομικά μόνο από την αξιοποίησή τους.

Εμείς λοιπόν, οι εκπρόσωποι του Α' Βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αντί να αρκούμαστε σε επικοινωνιακές αβρότητες, σε φωτογραφίες και σε αόριστες διαβεβαιώσεις για μελλοντική αξιοποίηση των Αρχαιοτήτων μας, θα πρέπει συντονισμένα να πιέζουμε την Κεντρική Κυβέρνηση και τις κατά τόπους Εφορείες Αρχαιοτήτων να ξυπνήσουν από το γραφειοκρατικό λήθαργο.

Δουλειά τους είναι να δίνουν λύσεις, όχι να διαπιστώνουν αδυναμίες.

Παράδειγμα: Υπάρχει, εδώ και έξι χρόνια Προγραμματική Σύμβαση ανάμεσα στην Περιφέρεια Στερεάς και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας για εργασίες ανάδειξης του Αρχαίου Θεάτρου.

Συζητήθηκε η τύχη της σύμβασης στη συνάντηση του Δημάρχου Λεβαδέων με την Αντιπεριφερειάρχη και την Έφορο Αρχαιοτήτων ή μείναμε στις φωτογραφίες.

Παράδειγμα δεύτερο : Υπάρχει σχέδιο ανάπτυξης του σημαντικού Μουσείου της Χαιρώνειας σε πολυχώρο πολιτισμού και σημείο Εκπαιδευτικής Επίσκεψης και ανάπτυξης Εκπαιδευτικού Προγράμματος, όπως συμβαίνει με όλα τα σύγχρονα Μουσεία ή θα παραμείνει ένα ακόμη ξεπερασμένο και συντηρητικό μουσείο;  Θετικό λοιπόν το εξωτερικό βάψιμο του Μουσείου Εικονικής Πραγματικότητας αλλά εδώ είναι προφανές ότι χρειάζεται μια πιο βαθειά, συντονισμένη και διεκδικητική πολιτική. Από όλους μας, χωρίς να εξαιρώ τον εαυτό μου»… αναφέρει επί λέξει στην ανάρτησή του.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: