Πέμπτη 27 Μαΐου 2021

Γιώργος Μουλκιώτης: «Η αδιαφορία της Κυβέρνησης οδηγεί και τους Βοιωτούς κτηνοτρόφους σε πολλαπλά αδιέξοδα»


 Με κοινοβουλευτική παρέμβαση – ερώτηση προς τους Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Οικονομικών, ζητείται η άρση των αδικιών σε βάρος των κτηνοτρόφων με τις μειωμένες συνδεδεμένες ενισχύσεις, την έλλειψη αποζημιώσεων για τον Covid και την μην αξιοποίηση των βοσκοτόπων για την νέα ΚΑΠ .

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι η πληρωμή των πολυπόθητων συνδεδεμένων ενισχύσεων σε βοοειδή και αιγοπρόβατα σε όλη τη χώρα - στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας μετά από μεγάλη καθυστέρηση έγινε από το ΥΠΑΑΤ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ - αιφνιδίασε και εξόργισε τους κτηνοτρόφους από τον Έβρο ως την Κρήτη, καθώς έλαβαν λιγότερα του αναμενομένου από τα προηγούμενα χρόνια ποσού. 

Τονίζεται επίσης ότι δεν υπάρχει αντίστοιχη πραγματική αύξηση παραγωγικών ζώων τέτοιας έκτασης που να το δικαιολογεί και παρά πολύ μεγάλος αριθμός πραγματικών κτηνοτρόφων δεν έλαβε συνδεδεμένη ενίσχυση.

Επιπλέον, οι Τράπεζες παρ​ακράτησαν το σύνολο του ποσού της κατατεθείσας ενίσχυσης, έναντι οφειλών προς αυτές, με αποτέλεσμα πολλοί κτηνοτρόφοι να βρίσκονται σε αδιέξοδο.

Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα εκδόθηκε και η απόφαση (104/7056/21-01-2015) του ΥΠΑΑΤ για την χρήση των βοσκοτόπων. Απόφαση που εξακολουθεί, παρά τις αντίθετες δεσμεύσεις στη Βουλή  της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ, να αγνοεί πλήρως την δικαίωση της χώρας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (2020)  για τον ορισμό του βοσκότοπου (μεσογειακού βοσκότοπου) καθώς και  την εφαρμογή του Κανονισμού Omnibus  (2017). 

Τέλος, για μια σειρά αποζημιώσεων λόγω της πανδημίας οι κτηνοτρόφοι έχουν γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από υποσχέσεις που δεν υλοποιούνται.

Κατόπιν αυτών, ζητείται από τους αρμόδιους υπουργούς η άμεση αποκατάσταση της αδικίας σε βάρος χιλιάδων κτηνοτρόφων αναφορικά με τις συνδεδεμένες ενισχύσεις ενώ ερωτώνται εάν προτίθενται να δώσουν τη δυνατότητα ένστασης σε κτηνοτρόφους που αδικήθηκαν για γραφειοκρατικούς λόγους και με επόμενη πληρωμή να λάβουν την ενίσχυση που δικαιούνται και έχουν ανάγκη. Επιπλέων, ζητείται να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αρθεί η παρακράτηση της καταβληθείσας στους κτηνοτρόφους συνδεδεμένης ενίσχυσης, από τις Τράπεζες έναντι οφειλών προς αυτές.

Τέλος, ερωτώνται με ποιο τρόπο θα ενσωματώσουν τις εκτάσεις των επιλέξιμων βοσκοτόπων με βάση τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ώστε να αξιοποιηθούν από τους κτηνοτρόφους με την Νέα ΚΑΠ περιόδου 2021-2027, πώς θα αντισταθμιστεί η εξοντωτική αύξηση της τιμής των ζωοτροφών για τους κτηνοτρόφους ένεκα της πανδημίας και με ποιο τρόπο οι οργανώσεις των κτηνοτρόφων και οι Περιφέρειες θα αποκτήσουν λόγο στην παραγωγική αξιοποίηση  των βοσκοτόπων. 

 

 

Από το πολιτικό γραφείο 

Δεν υπάρχουν σχόλια: