Δευτέρα 24 Μαΐου 2021

Γιώργος Μουλκιώτης: «Να αποκατασταθεί ΤΩΡΑ η αδικία σε βάρος των παιδιών που έχασαν τον γονέα τους πριν την 13-5-2016»


 Με κοινοβουλευτική παρέμβαση – ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ζητείται η αποκατάσταση της αδικίας σε βάρος των παιδιών που έχασαν τον γονέα τους πριν την 13-5-201.

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, ενώ προεκλογικά κατήγγελλε το νόμο Κατρούγκαλου και τις στρεβλώσεις που αυτός προκάλεσε, με τη μέχρι σήμερα πολιτική της διατηρεί, διαιωνίζει αυτές τις στρεβλώσεις και δημιουργεί και νέες. 

Τονίζεται ότι χαρακτηριστική τέτοια περίπτωση στρέβλωσης είναι η αντιμετώπιση των παιδιών που χάνουν το γονέα τους, των οποίων το δικαίωμα σε σύνταξη κρίνεται με διαφορετικές προϋποθέσεις Έτσι, σε περίπτωση θανάτου γονέα-ασφαλισμένου μετά την 13-5-2016, ως μοναδικός όρος για τη λήψη σύνταξης λόγω θανάτου είναι το παιδί να είναι άγαμο και δεν έχει συμπληρώσει το 24ο έτος της ηλικίας. Αντίθετα, αν το παιδί έχασε το γονέα του πριν την 13/5/2016 δικαιούνται τη σύνταξη μέχρι το 18ο έτος της ηλικίας και μόνο εφόσον σπουδάζει και δεν εργάζεται μέχρι το 24ο.  

Δηλαδή, η ίδια Πολιτεία που τιμωρεί το παιδί που έχασε το γονέα του πριν την 13/5/2016 αφού εφόσον εργαστεί – ακόμη και περιστασιακά- του κόβει τη σύνταξη και η ίδια Πολιτεία επιτρέπει στο παιδί που έχασε το γονέα του μετά τις 13/5/2016 να εργάζεται χωρίς καμία μείωση της σύνταξης λόγω θανάτου.

Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός εάν προτίθεται να αποκαταστήσει την αδικία σε βάρος των παιδιών που έχασαν τον γονέα τους πριν την 13-5-2016 αλλά και εάν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα για τη λειτουργία λογισμικού βάσει του οποίου το ποσό από την περικοπή της σύνταξης σε περίπτωση απασχόλησης συνταξιούχου λόγω θανάτου επιμερίζεται στα τέκνα.

Τέλος, ερωτάται ποιό είναι το χρονοδιάγραμμα σύνταξης και έκδοσης του Ενιαίου Κανονισμού ανά κλάδο για την Κύρια ασφάλιση, για την Επικουρική Ασφάλιση και για την Εφάπαξ Παροχή του e-Ε.Φ.Κ.Α., την προθεσμία του οποίου η Κυβέρνηση της ΝΔ, με το άρθρο 49 του ν. 4670/2020, παράτεινε για δύο χρόνια, δηλαδή μέχρι την 28-2-2022. 

 


Από το πολιτικό γραφείο 

Δεν υπάρχουν σχόλια: