Σάββατο 8 Μαΐου 2021

«Σήμερα κλαίει ο Ορχομενός, Σκριπού – Πετρομαγούλα, Σήμερα κλαίει η Παναγία κι ο Άγιος Σώστης» - Εξόδιος ακολουθία π. Χαραλάμπους Χατζηχαραλάμπους

 


Με το Χριστός Ανέστη και τους αναστάσιμους ύμνους προέπεμψε στην αιωνιότητα σήμερα, 7 Μαΐου 2021, η Τοπικής μας Εκκλησία τον επί 4 δεκαετίες άγρυπνο φρουρό της Παναγίας Σκριπούς στον Ορχομενό π. Χαράλαμπο Χατζηχαραλάμπους. Στην εξόδιο ακολουθία, που έγινε στον Ιερό Ναό της Παναγίας, χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος συγχοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ρωγών κ. Φιλοθέου, με τη συμμετοχή εντός του Ναού μόνον της οικογένειας του εκλιπόντος ιερέως, και την τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων προστασίας.

Τον επικήδειο εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως και όλων των ιερέων εκφώνησε ο πανοσ. αρχιμ. π. Αλέξιος Σαμαρτζής, ο οποίος ευστοχότατα σκιαγράφησε την προσωπικότητα και την προσφορά του π. Χαραλάμπους στην Τοπική Εκκλησία και στην Εκπαίδευση.

Εκ μέρους της πόλεως του Ορχομενού η Δήμαρχος κ. Παρασκευή Καράλη αποχαιρέτησε με συγκίνηση τον π. Χαράλαμπο και τον ευχαρίστησε για την μεγάλη του προσφορά στον Ορχομενό.

Επικήδειους εκφώνησαν από την πλευρά της οικογένειας ο υιός του π. Χαραλάμπους, Ανδρέας Χατζηχαραλάμπους, ο οποίος με συγκινητικά λόγια αποχαιρέτησε τον αγαπημένο του πατέρα, καθώς και η αδελφή του π. Χαραλάμπους.




Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος, αφού μετέφερε τα συλλυπητήρια και την αγάπη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κυδωνιών κ. Αθηναγόρα, πνευματικού τέκνου του π. Χαραλάμπους, με δάκρυα στα μάτια μίλησε με συγκινητικά λόγια για τον εκλεκτό κληρικό αλλά και για τον αγαπητό αδελφό και φίλο του, με τον οποίο γνωρίστηκε τον καιρό των πανεπιστημιακών τους σπουδών.  Ανέφερε ότι ο π. Χαράλαμπος ήταν ειλικρινής και γνήσιος άνθρωπος, ο οποίος αγάπησε και διηκόνησε με όλη του την ψυχή τον Ναό της Παναγίας. Ήταν εργατικός, με ακατάπαυστη δίψα για τη λειτουργική ζωή της Εκκλησίας, ακούραστος με τις ακολουθίες στον Ναό της Παναγίας και στα εξωκλήσια, καθώς και σε καθετί που συνέβαλε στο καλό της εκκλησιαστικής ζωής και της όλης κοινωνικής ζωής.

Επίσης, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στη μεγάλη προσφορά του π. Χαραλάμπους στην εκπαίδευση, ο οποίος μετάγγιζε στις ψυχές των παιδιών όχι απλώς γνώσεις αλλά ήθος, αρετή και δύναμη για τη ζωή. Επίσης, τόνισε την προσφορά του σε κάθε πονεμένο, θλιμμένο και αναγκεμένο άνθρωπο προσφέροντάς του βοήθεια, ενίσχυση, στήριξη και παρηγοριά.

Ο Σεβασμιώτατος αποχαιρέτησε τον π. Χαράλαμπο με τα λόγια, που ο παπά – Χαράλαμπος έλεγε σε ανάλογες περιπτώσεις σε οικείους του ανθρώπους:

«Σήμερα κλαίει ο Ορχομενός,

Σκριπού – Πετρομαγούλα,

Σήμερα κλαίει η Παναγία κι ο Άγιος Σώστης».

Η ταφή του π. Χαραλάμπους έγινε όπισθεν του Ιερού της Παναγίας, που τόσο αγάπησε και διηκόνησε.

Καλή Ανάσταση πάτερ Χαράλαμπε

Δεν υπάρχουν σχόλια: