Σάββατο 8 Μαΐου 2021

Στις 8 Μαΐου 1821, οι Έλληνες Επαναστάτες υπό τον Οδυσσέα Ανδρούτσο έδωσαν μια ηρωική μάχη εναντίον των Οθωμανικών δυνάμεων του Ομέρ Βρυώνη σ το θρυλικό Χάνι της Γραβιάς


 Στις 8 Μαΐου 1821, οι Έλληνες Επαναστάτες υπό τον Οδυσσέα Ανδρούτσο, μέσα από ένα μικρό πλινθόχτιστο κτίσμα, το θρυλικό Χάνι της Γραβιάς, έδωσαν μια ηρωική μάχη εναντίον των Οθωμανικών δυνάμεων του Ομέρ Βρυώνη και πέτυχαν μια σημαντική νίκη για την εξέλιξη του Αγώνα.

Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος και οι 120 περίπου αγωνιστές μετέτρεψαν το μοναδικό οίκημα που υπήρχε τότε στη Γραβιά σε οχυρό, φράζοντας τα ανοίγματα και ανοίγοντας πολεμίστρες στο μαντρότοιχο. Οι Οθωμανοί αντιλήφθηκαν τις κινήσεις τους και κάλεσαν τον Ανδρούτσο να παραδοθεί. Όταν εκείνος αρνήθηκε, δόθηκε το σύνθημα για τη μάχη. Μετά από τρεις συνεχόμενες επιθέσεις, ο Ομέρ Βρυώνης διέταξε να φέρουν κανόνια για να ανατινάξουν το κτίριο. Οι Έλληνες κατάλαβαν τις προθέσεις του και, με σύμμαχο το βαθύ σκοτάδι, προχώρησαν σε μια παράτολμη κίνηση: εγκατέλειψαν κρυφά το Χάνι, περνώντας ανάμεσα από τις εχθρικές γραμμές.
Κατά τη διάρκεια της Μάχης στο Χάνι της Γραβιάς, οι Έλληνες έχασαν 6 αγωνιστές, ενώ οι Οθωμανοί είχαν πάνω από 300 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.
Η ήττα έπληξε σημαντικά το ηθικό των δυνάμεων του Ομέρ Βρυώνη και καθυστέρησε την κάθοδό του στην Πελοπόννησο, γεγονός που διευκόλυνε τη νίκη των Ελλήνων στο Βαλτέτσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: