Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018

Ενημέρωση από το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Ορχομενού για τις αλλαγές στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης



ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ 
ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ (ΚΕΑ)
ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ

Το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Ορχομενού, ενημερώνει τους δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) ότι τίθεται σε εφαρμογή από 1 Νοεμβρίου 2018 η υπ’ αριθμ. Δ13/οικ./33475/1935 (ΦΕΚ Β’ 2281) Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που αφορά το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης η οποία ορίζει ότι:
Ø Υποχρεώσεις των δικαιούχων και των υπόλοιπων μελών του νοικοκυριού του Κ.Ε.Α.:
α)Υποβάλλουν Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος κάθε έτος.
β) Συναινούν στη χρήση της βάσης δεδομένων της Γ.Γ.Π.Σ., καθώς και στο σύνολο των διασταυρώσεων που πραγματοποιεί η Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε., για την επιβεβαίωση των στοιχείων όλων των μελών του νοικοκυριού, συμπεριλαμβανομένων των φιλοξενούμενων.
γ) Οι δικαιούχοι και τα υπόλοιπα μέλη του νοικοκυριού που δύνανται να εργαστούν και δεν διαθέτουν κάρτα ανεργίας εγγράφονται υποχρεωτικά, σύμφωνα με το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο, στο μητρώο ανέργων του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.), μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από τον μήνα έγκρισης της αίτησής τους στο Κ.Ε.Α. Εάν δεν μπορούν να εγγραφούν στον Ο.Α.Ε.Δ. θα πρέπει να ζητούν βεβαίωση από τον ΟΑΕΔ για το λόγο μη εγγραφής τους.
δ) Ειδικά οι δικαιούχοι ενήλικες έως 45 ετών που δεν έχουν ολοκληρώσει τη φοίτησή τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση υποχρεούνται, κατόπιν σχετικής ειδοποίησης, είτε να συμμετάσχουν στις εξετάσεις απόκτησης απολυτηρίου δημοτικού σχολείου είτε να εγγραφούν σε: (α) σχολεία δεύτερης ευκαιρίας ή στα παραρτήματα αυτών, (β) εσπερινά γυμνάσια. 
Ø Για τις αιτήσεις που είναι εγκεκριμένες η εισοδηματική ενίσχυση παραμένει σταθερή μέχρι τη συμπλήρωση έξι (6) μηνών από την ημερομηνία έγκρισής ή τελευταίας τροποποίησης. Με την πάροδο του εν λόγω διαστήματος, οι δικαιούχοι υποβάλλουν νέα αίτηση.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ! Νοικοκυριό με αίτηση που έχει εγκριθεί τον Αύγουστο του 2018 θα λαμβάνει σταθερό ποσό εισοδηματικής ενίσχυσης από τον Νοέμβριο του 2018 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2019, μήνα κατά τον οποίο θα πρέπει να επανυποβάλει αίτηση (καθώς τον Φεβρουάριο συμπληρώνονται έξι μήνες από τον μήνα έγκρισης).
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ! Νοικοκυριό με αίτηση που έχει τροποποιηθεί τον Οκτώβριο του 2018 θα λαμβάνει σταθερό ποσό εισοδηματικής ενίσχυσης από τον Νοέμβριο του 2018 μέχρι και τον Απρίλιο του 2019, μήνα κατά τον οποίο θα πρέπει να επανυποβάλει αίτηση (καθώς τον Απρίλιο συμπληρώνονται έξι μήνες από τον μήνα έγκρισης).
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ! Νοικοκυριό με αίτηση που έχει εγκριθεί τον Μάρτη του 2018 κι έκτοτε δεν έχει τροποποιηθεί θα πρέπει να επανυποβάλει αίτηση τον Νοέμβριο του 2018 (καθώς τον Νοέμβριο θα έχει παρέλθει το εξάμηνο από τον μήνα έγκρισης και αρχίζει η ισχύς της νέας ΚΥΑ).
 
Ø Περίοδος Ενίσχυσης: 6 μήνες
ΠΡΟΣΟΧΗ! Κατά τη διάρκεια της περιόδου ενίσχυσης το ποσό της εισοδηματικής ενίσχυσης παραμένει σταθερό και τα πεδία που αφορούν στα εισοδήματα, την περιουσία ή τη σύνθεση του νοικοκυριού δεν τροποποιούνται. Μετά την πάροδο έξι μηνών από την έκδοση της πράξης έγκρισης, ο δικαιούχος δύναται να υποβάλει νέα αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα. 
Ø Τροποποίηση της αίτησης: Η εγκεκριμένη αίτηση δύναται να τροποποιηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος αποκλειστικά για τη διόρθωση των στοιχείων επικοινωνίας, της διεύθυνσης κατοικίας, του αριθμού παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, του αριθμού τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ) ή των πεδίων διασύνδεσης με τις λοιπές κοινωνικές παροχές και υπηρεσίες και άρα όχι για οποιοδήποτε άλλο στοιχείο της. 
ØΑπαιτούμενα δικαιολογητικά:
i. Διαμονή σε ενοικιαζόμενη κατοικία: απαιτείται η προσκόμιση αντιγράφου/ων ηλεκτρονικού μισθωτηρίου που τεκμηριώνει/ουν την διαμονή σε ενοικιαζόμενη κατοικία για τουλάχιστον έξι (6) μήνες πριν από το μήνα υποβολής της αίτησης και λογαριασμού ΔΕΚΟ.
ii. Διαμονή σε δωρεάν παραχωρημένη κατοικία: απαιτείται να έχει δηλωθεί στην τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος και η προσκόμιση λογαριασμού ΔΕΚΟ.
iii. Σε περίπτωση νοικοκυριού με ανήλικα τέκνα για τα οποία συντρέχουν οι προϋποθέσεις φοίτησης στην υποχρεωτική εκπαίδευση, απαιτείται βεβαίωση εγγραφής / φοίτησης στο σχολείο, προκειμένου τα εν λόγω νοικοκυριά να υποβάλουν αίτηση στο Κ.Ε.Α. Για κάθε επόμενη υποβολή αίτησης στο πρόγραμμα, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης περιόδου ενίσχυσης απαιτείται βεβαίωση φοίτησης των ανήλικων τέκνων στην υποχρεωτική εκπαίδευση. Οι εν λόγω βεβαιώσεις δύναται να παρέχονται είτε από τον Διευθυντή/ντρια ή Προϊστάμενο/νη της σχολικής μονάδας είτε ηλεκτρονικά μέσω διασύνδεσης των πληροφοριακών συστημάτων του Κ.Ε.Α. και του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: