Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018

Ανακοίνωση από το ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ για τα νοικοκυριά που αποσυνδεθεί από το δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος λόγω οφειλών


Το ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ σας ενημερώνει πως εκδόθηκε σε ΦΕΚ η νέα κοινή υπουργική απόφαση που προβλέπει νέες παρεμβάσεις για το επίδομα επανασύνδεσης του ρεύματος νοικοκυριών με χαμηλά εισοδήματα. Η απόφαση προβλέπει σειρά πρόσθετων παρεμβάσεων για την υποστήριξη νοικοκυριών με χαμηλά εισοδήματα, τα οποία έχουν αποσυνδεθεί από το δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος λόγω οφειλών . 

Η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, μεταξύ άλλων, προβλέπει ότι επεκτείνεται στις 21 Σεπτεμβρίου (από 30 Ιουνίου) το χρονικό όριο, μέχρι το οποίο θα πρέπει να έχει γίνει η αποσύνδεση από το δίκτυο. Μπορούν, δηλαδή, να αξιοποιήσουν το μέτρο και τα νοικοκυριά που τους έκοψαν το ρεύμα το προηγούμενο τρίμηνο. Επίσης πέραν του ποσού που καλύπτεται από το ειδικό βοήθημα, οι προμηθευτές δεν θα δικαιούνται να ζητούν πρόσθετη προκαταβολή. Άρα, αποκλειστικά με το βοήθημα που θα λάβουν, τα νοικοκυριά θα μπορέσουν να επανασυνδεθούν.
Οι καταναλωτές θα εντάσσονται σε πρόγραμμα διακανονισμού και το εναπομείναν ποσό θα εξοφλείται από τους ίδιους σε άτοκες μηνιαίες δόσεις, κατά αντιστοιχία όσων προβλέπονται για τους Ευάλωτους Πελάτες (παρ. 3, άρθρου 34 του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας σε Πελάτες), δηλαδή κάθε μηνιαία δόση δεν μπορεί να υπερβαίνει το 50% της αντίστοιχης μηνιαίας δαπάνης για την ηλεκτρική ενέργεια.
Η δυνατότητα διακανονισμού σε άτοκες μηνιαίες δόσεις ισχύει αναδρομικά και για όσους καταναλωτές έχουν ήδη προβεί σε διακανονισμό των οφειλών τους, με βάση τις διατάξεις της ΚΥΑ που εκδόθηκε στις 8.2.2018.
Στις ρυθμίσεις της νέας ΚΥΑ, εντάσσονται και περιπτώσεις μη ενεργών συμβάσεων προμήθειας όπου εκκρεμούν ληξιπρόθεσμες οφειλές και έχει γίνει καταγγελία της σύμβασης από τον προμηθευτή. Αν ο προμηθευτής που εκπροσωπούσε τον καταναλωτή πριν την καταγγελία της σύμβασης, αρνηθεί να συνάψει νέα σύμβαση παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, τότε ο καταναλωτής μεταπίπτει σε καθεστώς καθολικής υπηρεσίας.
Για παράδειγμα, για οφειλή 4.000 ευρώ θα καταβάλλεται βοήθημα 4.000 ευρώ, για οφειλή 7.000 ευρώ βοήθημα 5.250 ευρώ, για οφειλή 11.000 ευρώ βοήθημα 5.500 ευρώ και για οφειλή 20.000 ευρώ βοήθημα 6.000 ευρώ
Ειδικότερα σύμφωνα με την σχετική ΚΥΑ για το επίδομα επανασύνδεσης του ρεύματος ορίζεται εκ νέου ότι οι προς εξέταση δικαιούχοι του ειδικού βοηθήματος για να υποβάλουν αίτηση στην Επιτροπή πρέπει να πληρούν τα παρακάτω κριτήρια:
-  Να είναι αποσυνδεδεμένοι από το δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι και τις 21/09/2018.
- Η αποσύνδεση να έχει γίνει στην παροχή ρεύματος της κύριας κατοικίας του προς εξέταση δικαιούχου.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέτουν τις αιτήσεις τους στο ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ (Πέτρινα) για τη χορήγηση  του ειδικού βοηθήματος η οποία θα πρέπει να συνοδεύεται από:
1)  Δήλωση εισοδήματος (Ε1) του τελευταίου έτους όλων των μελών του νοικοκυριού
2)  Δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) όλων των μελών του νοικοκυριού εφόσον προβλέπεται η υποχρέωση υποβολή της
3) Εκκαθαριστικό φόρου εισοδήματος του τελευταίου φορολογικού έτους όλων των μελών του νοικοκυριού
4) Πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ του τελευταίου φορολογικού έτους όλων των μελών  του νοικοκυριού
5)  Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης
6)  Γνωμάτευση πιστοποίησης αναπηρίας από ΚΕΠΑ για νοικοκυριό που περιλαμβάνει άτομο ή άτομα με αναπηρία (67%)
7) Βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα ή κρατικού νοσοκομείου με την οποία πιστοποιείται η ανάγκη κατ’ οίκον συσκευής μηχανικής υποστήριξης.
8)   Ε2
9)  Βεβαίωση διακοπής ρεύματος
10) Λογαριασμός  ΔΕΗ
11) Αστυνομική Ταυτότητα


Δεν υπάρχουν σχόλια: