Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018

Αντιπροσωπεία Ορχομενίων τίμησε τις τελετές μνήμης για τους Έλληνες πεσόντες στο έπος 40-41 επί αλβανικού εδάφους




Ακόμη μια επίσκεψη στα πεδία των μαχών της Β. Ηπείρου, στα Στρατιωτικά Κοιμητήρια, που έχουν καταστεί σύμβολα πατριωτισμού και σύμβολα της θυσίας για την ελευθερία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, πραγματοποιήθηκε από τις 27 έως και τις 29 Οκτωβρίου 2018 από την Ένωση Τέκνων Συγγενών και Φίλων Πεσόντων του Έπους 1940-41, με επικεφαλής τον κ. Γεώργιο Σούρλα. Ανάμεσά τους και αντιπροσωπεία Ορχομενίων που έδωσε ξανά το παρών, με κυρίαρχο πρόσωπο την κα Γεωργία Γούλα. Δυστυχώς, στους Βουλιαράτες, σημειώθηκε και το τραγικό συμβάν με τον θάνατο του ομογενούς Κωνσταντίνου Κατσίφα , γεγονός που έριξε βαριά σκιά πένθους στο εορταστικό 2ήμερο.
Η φετινή επίσκεψη εξ` αρχής ήταν διαφορετική από εκείνες των προηγούμενων δεκαπέντε ετών, γιατί για πρώτη χρονιά μετά από 78 χρόνια άρχισε  να υλοποιείται η Συμφωνία  με την αλβανική πλευρά, για την αναζήτηση των οστών των πεσόντων και τον τιμητικό ενταφιασμό. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε η Υπουργός Πολιτισμού κα Ζορμπά ενώ παρόντες ήταν και πολυμελής αντιπροσωπεία της εθνικής αντιπροσωπείας, των ενόπλων δυνάμεων,  εκπρόσωποι  της αλβανικής πολιτείας καθώς και της ομογένειας.  







Ένα διήμερο που – όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Ένωσης κ. Γιώργος Σούρλας – «αισθάνεσαι συγκίνηση, αισθάνεσαι περηφάνια όταν βρίσκεσαι στους τόπους του θριάμβου και στους ομογενείς. Στην Κλεισούρα, στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο  εκεί όπου αναπαύονται οι μαχητές μας, στο Αργυρόκαστρο, στη συνάντηση με τον Μητροπολίτη Αργυροκάστρου κ.κ. Δημήτριο, στη Δερβιτσάνη - μειονοτικό χωριό της Β. Ηπείρου, στα αποκαλυπτήρια της Δεροπολίτισσας».

Στην τελετή μνήμης προς τιμήν Ελλήνων πεσόντων Στρατιωτικών κατά τον Ελληνο-Ιταλικό πόλεμο (1940-1941) που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 28 Οκτωβρίου στους Βουλιαράτες,  σε συνεργασία με την αλβανική πλευρά όπως προβλέπεται από τη διμερή Διακρατική Συμφωνία Συνεργασίας Ελλάδος-Αλβανίας,  η Πρέσβυς της Ελλάδος στην Αλβανία κα Ελένη Σουρανή τόνισε μεταξύ άλλων: «Ξημερώματα 28ης Οκτωβρίου 1940.  Με το ΟΧΙ στο ιταλικό τελεσίγραφο για την παράδοση της Ελλάδος, μια από τις πιο συγκινητικές και ένδοξες ιστορίες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου μόλις έχει αρχίσει. Πριν ακόμη χαράξει, εξαπολύεται η ιταλική επίθεση.
Σύσσωμο το έθνος, στην Ελλάδα και στη διασπορά, ξεσηκώνεται με μία απόφαση «Αντίσταση μέχρις εσχάτων». Το ΟΧΙ, σαν σύγχρονο «Μολών λαβέ», έγινε σύμβολο της αποφασιστικότητας ενός λαού να υπερασπιστεί, μέχρι τέλους, μέχρι και τον τελευταίο, την ελευθερία και την αξιοπρέπεια της Πατρίδας. Σε τούτα τα βουνά, ακούστηκε πολλές φορές από τους τοπικούς διοικητές η εντολή «αντίσταση μέχρις εσχάτων». Κι ήταν αυτή η απόφαση αλλά και η δέσμευση που δημιούργησε το θαύμα της εποποιίας του ’40.
Χάρη σ’ αυτούς, που ανά τους αιώνες, επέλεξαν τη θυσία και τον θάνατο από μια υπόδουλη ζωή, υπάρχουμε. Και σε αυτούς χρωστάμε.
Ήλθαμε και εφέτος εδώ, στον τόπο της θυσίας, να μεταφέρουμε την αιώνια ευγνωμοσύνη του έθνους στα Παιδιά της Ελλάδος.
Σ’ εκείνους που σήκωσαν στους παγωμένους ώμους τους την ποδοπατημένη από το φασισμό αξιοπρέπεια των λαών της Ευρώπης και ταπείνωσαν την αλαζονεία του δικτάτορα.
Η ιδιαίτερη αξία του ΟΧΙ των Ελλήνων έγκειται στην ιστορική στιγμή που ελέχθη. Όταν δηλαδή ο άξονας ήταν αήττητος και κάθε αντίσταση φαινόταν μάταιη. Πράγματι, ο αγώνας ήταν για ελευθερία και αξιοπρέπεια.
Τη γενιά  του 1940, ο Ελληνισμός τιμά σήμερα σε κάθε γωνιά της γης. Αυτή η γενιά, η τόσο κοντά στη δική μας, μας εμπνέει να πορευθούμε στον δρόμο του χρέους προς την Πατρίδα.
Να διαφυλάξουμε την ειρήνη, την αξιοπρέπεια και την ελευθερία. Να οικοδομήσουμε σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με τους γείτονές μας.
Πορευόμενοι  σ' αυτό το πνεύμα και στις σχέσεις μας με τη φίλη και σύμμαχο Αλβανία, βλέπουμε να τελεσφορεί μια διπλωματική προσπάθεια 40 ετών για τον εντοπισμό και τον ενταφιασμό των οστών των πεσόντων μας. Στοιχείο του κοινού μας ευρωπαϊκού πολιτισμού είναι οι πεσόντες σε πόλεμο να αναπαύονται στον τόπο της θυσίας τους. Στρατιωτικά νεκροταφεία συμμάχων αλλά και εχθρών υπάρχουν διάσπαρτα σε όλη την Ευρώπη. Στην ελληνική γη αναπαύονται όχι μόνον οι χιλιάδες σύμμαχοι από τον Α΄ και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά και οι 15.000 Γερμανοί που έχασαν τη ζωή τους στην Ελλάδα, κατά την εισβολή και την κατοχή της Πατρίδας μας, την περίοδο 1941-44.  Στα γενναία παιδιά της Ελλάδος που θυσιάστηκαν  για τα πανανθρώπινα  ιδανικά της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας  και αναπαύονται  εδώ,  κλείνουμε σήμερα ευλαβικά το γόνυ.
Τους τύλιξε η αθανασία και η δόξα. Αιωνία τους η μνήμη και αιώνια η ανάμνηση της θυσίας τους»

 Ανάμεσα στις ξεχωριστές στιγμές του 2ήμερου εορτασμού ήταν στο χωριό  Βουλιαράτες, όπου στο πρόσωπο της ηλικιωμένης  Βικτώριας  Μπράτση, αποδόθηκαν τιμές ευγνωμοσύνης στις Βορειοηπειρώτισσες για την συμπαράσταση στους μαχητές μας, την περίθαλψη των τραυματιών και την φροντίδα μετά τον θάνατο.






Ακόμη, στο Οικοτροφείο Βουλιαρατών, που λειτουργεί με την φροντίδα του Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Διρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστασίου, η Ένωση έδωσε  τα δώρα για τα κορίτσια που φιλοξενούνται και είναι μαθήτριες του Σχολείου Βουλιαρατών.

Πηγή φωτογραφιών :  Πρεσβεία της  Ελλάδας στα Τίρανα, Γεώργιος Σούρλας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: