Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2018

Η ελληνική πολιτεία τίμησε την Ένωση Τέκνων Συγγενών και Φίλων Πεσόντων του Έπους 1940-41 - Παρούσα και αντιπροσωπεία Ορχομενίων για τη δικαίωση του πολύχρονου αγώνα τους
Μέσα μια ιδιαίτερα φορτισμένη ατμόσφαιρα  πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018, στην Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΑΕΔ), εκδήλωση από την Ένωση Τέκνων Συγγενών και Φίλων Πεσόντων του Έπους 1940-41. Η εκδήλωση τελέστηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας  και κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, έγινε ιστορική αναδρομή των μαχών του ελληνικού στρατού στην Αλβανία από τον πρόεδρο της Ένωσης Τέκνων Συγγενών και Φίλων Πεσόντων του Έπους 1940-41 κ. Γεώργιο Σούρλα, ενώ παρουσιάστηκε η εξέλιξη των εργασιών αναζήτησης, εκταφής και ενταφιασμού των Ελλήνων πεσόντων σε αυτές τις μάχες. Είναι η πρώτη φορά που η  ελληνική πολιτεία - μέσω του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης - τιμά επίσημα αυτή την πολύχρονη διεκδίκηση, στην οποία πρωταγωνίστησε - μεταξύ άλλων - και  η Ορχομένια κα Γεωργία Γούλα, χημικός και Επ. Δ/ντρια του Γενικού Χημείου του Κράτους. Τον Δήμο Ορχομενού εκπροσώπησε ο Πρόεδρος του ΔΣ κ. Λάμπρος Ρόδης όπως και αντιπροσωπεία του Συλλόγου Ορχομενίων της Αθήνας "Ο Μινύας" . 
Η κα Γεωργία Γούλα πλαισιώνεται από τον Πρόεδρο του ΔΣ κ. Λάμπρο Αριστ. Ρόδη,
τον τ. Πρόεδρο του Ανωτάτου Αναθεωρητικού Δικαστηρίου κ. Νίκο Μακρή και τον Πρόεδρο του Μινύα κ. Νίκο Καρρή. 
Στην εκδήλωση, παρευρεθήκαν η Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, ο πρεσβευτής του Αφγανιστάν στην Αθήνα Ομάρ Σουλτάν, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, ο Υποναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, η Υφυπουργός Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη, Βουλευτές και Εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, φίλοι και συγγενείς των πεσόντων.

Ανοίγοντας την ομιλία του ο πρόεδρος της Ένωσης Τέκνων Συγγενών και Φίλων Πεσόντων του Έπους 1940-41, Γεώργιος Σούρλας, σημείωσε πως όλη αυτή η προσπάθεια που γίνεται είναι μια υπόσχεση που δόθηκε για να δοθεί ανάπαυση στους Έλληνες αγωνιστές μας που έπεσαν στην Αλβανία. Επιπρόσθετα, ο κ. Σούρλας ευχαρίστησε την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τις προσπάθειες που κατάβαλε όλα αυτά τα χρόνια για να φτάσουμε στις πρώτες εκταφές πεσόντων.


Στη συνέχεια έγινε ενημέρωση από τον Υποναύαρχο Στυλιανό Πετράκη ΠΝ, Διευθυντή Β’ ΚΛ/ΓΕΕΘΑ – Προέδρου της Μικτής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Ελλάδας – Αλβανίας, για την εξέλιξη των εργασιών αναζήτησης, εκταφής και ενταφιασμού των ελλήνων Πεσόντων στην Αλβανία. Επίσης, συνοπτική αναφορά για τη διαδικασία ταυτοποίησης πεσόντων, πραγματοποιήθηκε από τον Διευθυντή του Κέντρου Μοριακής Βιολογίας του 401 ΓΣΝΑ Παναγιώτη Μενούνο.
Από την πλευρά της, η Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, στην ομιλία της δήλωσε πως το Έπος που ξεκίνησε να γράφει το ελληνικό έθνος στα βουνά της Αλβανίας δημιουργεί σε όλους αισθήματα συγκίνησης και περηφάνιας. «Οι Έλληνες αγωνίστηκαν ηρωικά και θυσιάστηκαν για την ελευθερία. Οι μέρες αυτές είναι ημέρες εθνικής περηφάνιας, ευγνωμοσύνης, τιμής και χρέους απέναντι στις θυσίες των ηρώων προγόνων μας για την ελευθερία της πατρίδας. Η μνήμη τους παραμένει αναλλοίωτη στο πέρασμα του χρόνου. Βαριά κληρονομία για τις επόμενες γενιές. Έμπνευση ανδρείας και θάρρους για όλους μας. Η θυσία τους φάρους φωτεινός να μας θυμίζει την αυτοθυσία τους για την διατήρηση της ανεξαρτησία και της εδαφικής ακεραιότητας και να ενδυναμώνει την πίστη όλων μας στις αξίες και τα ιδανικά του έθνους» δήλωσε χαρακτηριστικά η ΥΦΕΘΑ.
Ο Α/ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, στο χαιρετισμό του τόνισε: «Νιώθουμε ευγνώμονες για τους Ήρωες του Έπους του 40-41. Ελάχιστο δείγμα της ηθικής μας υποχρέωσης απέναντί τους είναι η μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουμε για την αναζήτηση και εκταφή των οστών των 7.986 πεσόντων, που παραμένουν άταφοι στην αλβανική επικράτεια, και την ταυτοποίηση και τον ευπρεπή ενταφιασμό τους σε στρατιωτικά κοιμητήρια».
Στο τέλος της εκδήλωσης, η Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, απένειμε τιμητική πλακέτα στον πρόεδρο της Ένωσης Τέκνων Συγγενών και Φίλων Πεσόντων κ. Σούρλα, ως αναγνώριση των δράσεών του όλα τα προηγούμενα χρόνια για το κρίσιμο αυτό εθνικό θέμα.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από την μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού.
Παλιοί γνώριμοι ο Ορχομένιος τ. Πρόεδρος του Ανωτάτου Αναθεωρητικού Δικαστηρίου κ. Νίκος Μακρής
 με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχο κ. Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ, ο οποίος χαιρέτισε την εκδήλωση
αποδίδοντας τις ανάλογες τιμές στους ήρωες του` 40. 

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Ρουμελιωτών κ. Νίκος Νούλας. 


Οι κκ. Νίκος Μακρής, Γιάννης Κρανιάς, Νίτσα Παπαλάμπρου και Νίκος Καρρής 


Δεν υπάρχουν σχόλια: