Πέμπτη 16 Αυγούστου 2018

Διήμερο παράδοσης ... με το δροσερό αεράκι της Ξηρονομής


Ένα ακόμη πολιτιστικό και ψυχαγωγικό διήμερο, στο πλαίσιο της μακράς πορείας των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, διοργάνωσε και φέτος ο Σύλλογος Ξηρονομαίων* το Σαββατοκύριακο 14 και 15 Ιουλίου 2018 στην πλατεία της Τ.Κ. Ξηρονομής του Δήμου Θηβαίων. Μια ευκαιρία για αναψυχή αλλά και μια εκ νέου συνάντηση παλιών και νέων μελών, ντόπιων και αποδήμων που ξανασμίγουν και απολαμβάνουν το καλοκαιρινό δροσερό αεράκι της γενέτειρας γης! 

Η πρώτη μέρα ήταν αφιερωμένη στη «Φύση και Περιβάλλον», με τους κατοίκους του ζωηρού χωριού να έχουν κατακλύσει από νωρίς την πλατεία, μεταξύ των οποίων, οι ιερείς π. Ανδρόνικος , π. Λεωνίδας και  π. Στυλιανός,  ο Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Θίσβης κ Τάσος Καμούτσης, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Θωμάς Κιούσης, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Ξηρονομίας κ. Στάθης Κεφαλάς, το μέλος της Τ.Κ. Ξηρονομής κ. Θόδωρος Μαρίνης, η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γυναικών Ν. Βοιωτίας κα Άντζελα Πανταζή, κ.α.









 Την βραδιά άνοιξε η ταμίας του Συλλόγου κα Μαρίνα Πανταζή για το δικό της καλωσόρισμά για να δώσει τη σκυτάλη στον Πρόεδρο των Ξηρονομαίων κ. Κώστα Α. Νίκα, ο οποίος ευχαρίστησε όλους όσους συμμετείχαν αλλά και προετοίμασαν αυτές τις εκδηλώσεις.
Στη συνέχεια, έγινε παρουσίαση των χορευτικών τμημάτων Ξηρονομής – Ελλοπίας – Καπαρελλίου, του Συλλόγου Γυναικών Θεσπιών και του Συνδέσμου Αεροπορικών Εταιρειών, που συμμετείχαν στην βραδιά τους. Μετά το χορό, ακολούθησε παραδοσιακή μουσική βραδιά με ελεύθερο γλέντι στην πλατεία του χωριού.















Το διήμερο πρόγραμμα ολοκληρώθηκε την Κυριακή, με μια βραδιά αφιερωμένη στην έκθεση ελαιουργικών και μελισσοκομικών προϊόντων και με κεντρικό ομιλητή τον καθηγητή της Γεωπονικής Σχολής Αθηνών κ. Σεραφείμ Παπανικολάου και την συμμετοχή του Γεωργικού - Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Ξηρονομής- Σύλλογος Μελισσοκόμων "Αρισταίος".  
Η εκδήλωσή ξεκίνησε με τα παιδάκια του χωριού να χορεύουν παραδοσιακούς χορούς (Παιδικό Χορευτικό Ξηρονομής) . 
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, το ΔΣ αποφάσισε να αποδώσει τιμή στο πρόσωπο του αείμνηστου Γ'ιάννη Νόκα, για τον οποίο μίλησε διεξοδικά ο τέως Πρόεδρος κ. Θανάσης Καλοζούμης, περιγράφοντας την άγνωστη για πολλούς προσφορά του, καθοριστική όμως για την ιστορία του χωριού τους και την διάσωσή του από ένα ακόμη ολοκαύτωμα. "Ήταν 28 Μαΐου 1944 όταν λόχος 60 ανταρτών του ΕΛ.ΑΣ με αρχηγούς τους Νόντα Χουχούμη και Βασίλη Μπότσαρη, έστησε ενέδρα  στη θέση Αγία Τριάδα (Τάτεζα) Δομβαίνης και σκότωσε 19 Γερμανούς που είχαν κατεύθυνση τη Δομβαίνα. Ανάμεσα στους αντάρτες ήταν και οΤάκης Μιχ. Μπαρδώσας από την Ξηρονομή, ο οποίος γύρισε στο χωριό και ανέφερε το γεγονός. Οι κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και ο τότε Πρόεδρος Λιάμης Μακρής συνέταξε επιστολή προς το Φρουαρχείο Θηβών, περιγράφοντας το γεγονός. Την επιστολή, όμως, δεν αναλάμβανε κανένας την ευθύνη να την παραδώσει στη Θήβα, παρά ο  Ιωάννης Αγγ. Νόκας, 32 ετών τότε, μ` ένα ποδήλατο με συμπαγεί λάσχιχα. 
Οι Γερμανοί επισκέφθηκαν στη συνέχεια την περιοχή, αλλά δεν έκαψαν την Ξηρονομή.  Ο Νόκας στην πορεία των χρόνων αγνοήθηκε και τιμάται 74 χρόνια μετά τη Μάχη της Τάτεζας ως ευπατρίδης της Ξηρονομής με ανάρτηση της φωτογραφία του και με τιμητική πλακέτα στα τέσσερα τέκνα του: Βούλα Γολεμάτη, Αγγελή Νόκα, Σωσώ Δόμινος και Στέλλα Σκαλή" ανέφερε - μεταξύ άλλων - ο κ. Καλοζούμης. 
Η βραδιά έκλεισε με τα υπέροχα τραγούδια της χορωδίας Ελικωνίων Λιβαδειάς και βράβευση των νέων επιτυχόντων σε Α.Ε.Ι και Τ.Ε.Ι. 

Θερμά συγχαρητήρια σε όλους! Και του χρόνου.

ΥΓ. Ευχαριστούμε για το επιπλέον φωτογραφικό υλικό τον κ. Βασίλη Τζίτζη και το Xironomi Fun Club.  Το ΔΣ του Συλλόγου απαρτίζεται από τους κκ. Κώστα Νίκα, Μαρίνα Πανταζή, Κώστα Βαζούρα, Αμαλία Παπαθωμά, Άγγελο Κυριάκου, Αθανάσιο Καλοζούμη, Κώστα Αδάμ, Βάσω Φίλη και Γωγώ Παγώνα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: