Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018

Πινδάρεια 2018 : Ο Γιάννης Πάριος (και όχι μόνο) στη Θήβα






30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ - Θέατρο Μοσχοποδίου www.acharnis.gr
20€ Γενική Είσοδος - 15€ Φοιτητές-Άνεργοι-Πολύτεκνοι
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ – Πνευματικό Κέντρο Δ. Θηβαίων (Παλαιό Νοσοκομείο)
Ο Πέτρος Φιλιππίδης, ο Παύλος Χαϊκάλης, ο Κώστας Κόκλας, ο Τάκης Παπαματθαίου, και ο Ιωάννης Παπαζήσης αναλαμβάνουν τους πρωταγωνιστικούς ρόλους για να μας μιλήσουν μέσα από το πρώτο σωζόμενο έργο του Αριστοφάνη, για έννοιες όπως η ειρήνη και η δικαιοσύνη.
Στο πλευρό τους ταλαντούχοι ηθοποιοί και μουσικοί (αλφαβητικά): Βατικιώτης Νίκος, Ζουγανέλης Αλέξανδρος, Καμμένος Παναγιώτης, Κατσώλης Παναγιώτης, Κοράκης Κωνσταντίνος, Κυπαρίσσης Βαγγέλης, Κωστάκης Ηρακλής, Μαγγόνας Αλκιβιάδης, Παυλίδης Παύλος, Πετκίδης Μάριος, Σταμούλης Γρηγόρης, Τσουρουνάκης Γιώργος, Φλέουρας Χάρης, Χιώτης Χάρης.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία: Κώστας Τσιάνος
Απόδοση-Σκηνοθεσία¨Κώστας Τσιάνος
Χορογραφίες: Ελενα Γεροδήμου, Κώστας Τσιάνος
Σκηνικά-Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ
Μουσική: Γιώργος Ανδρέου
Μουσική διδασκαλία: Παναγιώτης Τσεβάς
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ
Στα Λήναια του 425, στον έκτο χρόνο του Πελοποννησιακού πολέμου ο 19χρονος Αριστοφάνης παρουσίασε την κωμωδία του «ΑΧΑΡΝηΣ» και απέσπασε για πρώτη φορά το βραβείο των κωμικών Αγώνων.
Στόχος του Αριστοφάνη είναι να γελοιοποιήσει τον πόλεμο και τους πολεμοκάπηλους και να εκφράσει την λαχτάρα των ανθρώπων για ειρηνική ζωή.
Τοποθετεί την δράση του έργου, κυρίως στην αγροτική περιοχή της Αττικής, στις « Αχαρναίς», το σημερινό Μενίδι για να δώσει Διονυσιακό χαρακτήρα στην κωμωδία, αφού στην ύπαιθρο τελούσαν ακόμη Διονυσιακές Λατρείες.
Ο Αριστοφάνης δεν ξεχνά πως η κωμωδία γεννήθηκε από λαικές λατρευτικές τελετές της γονιμότητας.
Στους Αχαρνείς υπάρχουν αρκετές αναφορές στον Διόνυσο στα μεγάλα Διονύσια, στα Ανθεστήρια και κυρίως στα κατ’ αγρούς Διονύσια.
Σε μια σκηνή του έργου ο αγρότης Δικαιόπολης με την οικογένειά του τελούν πομπή του φαλλού και τον υμνούν με φαλλικό άσμα.
Υπάρχουν έξοχες κωμικές σκηνές που κρατούν από τα Μεγαρικά σκώματα πολλές παρωδίες και με τον ερμητικό και ολοζώντανο χορό των καρβουνιάρηδων από το Μενίδι μας χαρίζει μια έξοχη κωμωδία σαν ένα ξέφρενο Διονυσιακό πανηγύρι.
Η παράστασή μας φιλοδοξεί να βρει τον δρόμο της μέσα από τις λαϊκές μας παραδόσεις που συγγενεύουν ολοφάνερα με το Διονυσιακό Πνεύμα που είναι διάχυτο στους Αχαρνής του Αριστοφάνη


31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ - Θέατρο Μοσχοποδίου - Ώρα 21:00
Γενική Είσοδος: 18 Ευρώ,  ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ 15 Ευρώ - 
– Πνευματικό Κέντρο Δ. Θηβαίων (Παλαιό Νοσοκομείο)

Μεγάλη Συναυλία με τον Γιάννη Πάριο. 
Ο Δήμος Θηβαίων θα τιμήσει τον μεγάλο καλλιτέχνη για την προσφορά του στον καλλιτεχνικό χώρο.
Ο Γιάννης Πάριος παρουσιάστηκε στο τραγούδι το 1969. Τότε κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί πως αυτή η φωνή θα γινότανε η έκφραση της λέξης “αγάπη” και πως θα έσπαγε κάθε φράγμα πωλήσεων σε δίσκους.
Σήμερα, ο Γιάννης Πάριος είναι ο τραγουδιστής με τις πιο πολλές χιλιάδες δίσκους σε πωλήσεις (όλοι του σχεδόν οι δίσκοι έχουν γίνει χρυσοί και πλατινένιοι) και αυτό είναι μια συνεχής ανοδική πραγματικότητα.
Ο Πάριος γεννήθηκε το 1946 σ’ένα κυκλαδίτικο νησί, την Πάρο. Πάντα λέει ότι το “πιο αγαπημένο μου μέρος στον κόσμο” ( και έχει πάει σε όλα σχεδόν τα μέρη του κόσμου δίνοντας κονσέρτα) “είναι η Πάρος”. Έτσι από την αγάπη του γι’αυτό το νησί, το όνομά του έγινε Πάριος .
Αν προσπαθήσει λοιπόν κάποιος να αναλύσει το “φαινόμενο Πάριος” για την μεγάλη απήχηση που έχει στον κόσμο και για τις εκατοντάδες χιλιάδων πωλήσεις δίσκων ίσως να μην δυσκολευτεί να διαπιστώσει ότι όλα αυτά οφείλονται στην διαρκή ανησυχία του Πάριου, να βρίσκει στίχους και μουσική που να εξελίσσουν αυτόν προσωπικά σαν άνθρωπο, την τέχνη του, και ακόμα τα τραγούδια του αυτά να μπορούν να υπάρχουν μέσα στο χρόνο. Οι περισσότερες ώρες του είναι δουλειά, και μάλιστα με πολύ αφοσίωση και σεβασμό στη δουλειά.
Έτσι λοιπόν, το μεγάλο του ταλέντο σε συνδυασμό με όλα τα παραπάνω στοιχεία είναι οι λόγοι που ο Πάριος κατάφερε να οριοθετήσει το ερωτικό τραγούδι, που αναγνωρίστηκε πλατιά, να τραγουδιέται απ’ όλους και η δημοτικότητά του συνεχώς να αυξάνεται. Και είναι ο Πάριος από τους πολύ λίγους τραγουδιστές που δεν χρειάζεται την τρέχουσα δισκογραφική επιτυχία του, για να υπάρχουν τα τραγούδια του στα χείλη μας.
Ένα από τα μεγάλα πιστεύω του Πάριου γύρω από το τραγούδι είναι κι αυτό: Το τραγούδι όπου κι αν γεννηθεί, όπου κι αν υπάρξει (Γαλλία, Ιταλία κλπ) ανήκει σε όλο τον κόσμο (γιατί αυτός είναι και ο λόγος ύπαρξης της μουσικής: η μουσική δεν έχει σύνορα). Μ’ αυτό λοιπόν το πιστεύω ο Γιάννης Πάριος γίνεται ο πρώτος Έλληνας τραγουδιστής που ηχογραφεί το 1976 το τραγούδι του Alain Barriere “Tu t’en vas” με ελληνικούς στίχους (“Τώρα πια”). Το τραγούδι σημειώνει μεγάλη επιτυχία – πρωτόγνωρη επιτυχία για εκείνα τα χρόνια – αλλά γίνεται και η αρχή ώστε η “ξένη” μελωδία να τραγουδιέται στην Ελλάδα από τους περισσότερους έλληνες.
Ο Γιάννης Πάριος γράφει μόνος του στίχους πολλές φορές και μουσική και δεν είναι λίγες οι φορές που τραγούδια του έχουν μεταφραστεί και ερμηνευτεί σε διάφορες χώρες του κόσμου.
Έτσι λοιπόν, ο Πάριος ξεκινώντας από την Ελλάδα, τραγούδησε στα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου, πήρε μέρος σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές με πολύ μεγάλη ακροαματικότητα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: