Τρίτη 14 Αυγούστου 2018

Στάχτη ένα από τα ομορφότερα πευκοδάση στην Εύβοια - Το « ευχαριστώ» του Περιφερειάρχη

Γράφτηκε από την Ιωάννα Καραγιάννη

Τις πληγές τους μετρούν σήμερα κάτοικοι και τοπικές αρχές στον δήμο Διρφύων Μεσσαπίων της Εύβοιας. Συνολικά 12,500 χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους έχουν γίνει στάχτη, αγροικίες καταστράφηκαν, ζώα κάηκαν, ενώ ζημιές έχουν υποστεί και κάποια σπίτια. Στο σημείο παραμένουν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Στρατού, του ΕΚΑΒ, εθελοντικών ομάδων και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Σε όλους τους δρόμους και τις πλατείες των χωριών ήταν έντονη η παρουσία του στρατού και της ελληνικής αστυνομίας.

Σε διάφορα σημεία υπήρχαν βυτιοφόρα για να γεμίζουν τα οχήματα της Πυροσβεστικής. Ειδικές δυνάμεις και ο στρατός κινούνταν σε δρόμους και μέσα στα δάση και συνέδραμαν ουσιαστικά για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και για τη διάνοιξη δρόμων. Στο δεύτερο χωριό που κινδύνεψε, τον Σταυρό, χωρίς ωστόσο να χρειαστεί να εκκενωθεί, οι κάτοικοι παρέμεναν από το βράδυ συγκεντρωμένοι στο σημείο όπου έχει στηθεί το συντονικστικό κέντρο της Περιφέρειας Στερεάς.
Εκεί συναντώνται εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, της πολιτικής προστασίας, των σωμάτων ασφαλείας, βουλευτές και άλλοι φορείς. Στο σημείο βρέθηκε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος μίλησε για έγκαιρη επέμβαση του κρατικού μηχανισμού και για τις αποζημιώσεις που θα πρέπει να δοθούν σε αγρότες και ρυτινοκαλλιεργητές. 


Το « ευχαριστώ» του Περιφερειάρχη 


Μέσω των social media, ο Περιφερειάρχης κ. Κώστας Μπακογιάννης, ευχαριστεί όλους όσους συνέβαλαν στην κατάσβεσή της πυρκαγιάς.
«Μετράμε τις πληγές μας. Η φωτιά στην κεντρική Εύβοια δείχνει διαχειρίσιμη και ας έχει ακόμα δρόμο. Ευτυχώς όλοι οι άνθρωποί μας είναι καλά και δεν θρηνήσαμε ζωές. Βέβαια και ένα δέντρο να χαθεί δεν μπορεί να αισθάνεσαι ικανοποίηση. Ένα τεράστιο ευχαριστώ και τον σεβασμό μου στον Δήμαρχο και τον Δήμο, στους πυροσβέστες, τους αστυνομικούς, την ομάδα της Περιφέρειας, την Πολιτική Προστασία, τους δασικούς, τα στελέχη του ΕΚΑΒ, τους χειριστές των μηχανημάτων, τους εθελοντές και όλους αυτούς που βοήθησαν. Προτεραιότητα τώρα η αποκατάσταση του περιβάλλοντος»

Δεν υπάρχουν σχόλια: