Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Συστράτευση κατά της εγκληματικότητας ζητεί ο Γ. Πανούσης

Τη συμμετοχή κάθε πολίτη και φορέα στην πρόληψη της εγκληματικότητας προτείνει μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, με δήλωση του σχετικά με τον σχεδιασμό της «Συμμετοχικής Αντεγκληματικής Πολιτικής».
Παράλληλα, προαναγγέλλει τη δημιουργία δικτύου «Γονείς εν Δράσει», ενώ εκτιμά ότι είναι πολύ σημαντική η τακτική και συνεχής ενημέρωση των μέσων ενημέρωσης και των πολιτών για τις αρχές και τους στόχους του υπουργείου, για την αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ Αστυνομίας και κοινωνία και επιπλέον ζητεί την στήριξη των ΜΜΕ σε αυτή την προσπάθεια.
Αναφερόμενος στις δράσεις του υπουργείου, ο αναπληρωτής υπουργός κάνει λόγο για διεύρυνση του θεσμού του αστυνομικού της γειτονιάς με την συμμετοχή περισσότερων γυναικών, ενεργοποίηση ευέλικτων πεζών περιπολιών και προώθηση του «Τοπικού Αστυνόμου» για τις απομακρυσμένες περιοχές.
Επιπλέον, αναφέρεται στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για την ηχορρύπανση από τα μπαρ το καλοκαίρι, καθώς και του θεσμικού πλαισίου για την πορνεία, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (Γ.Γ.Ι.Φ.).
Συνεχίζοντας, κάνει λόγο για απαλλαγή των αστυνομικών από ξένα καθήκοντα, όπως οι επιδόσεις, που θα γίνονται από πολιτικό προσωπικό του υπουργείου Δικαιοσύνης και των δήμων και σε άλλες δράσεις, καθώς και για αξιοποίηση των δημοτικών αστυνομικών που παραμένουν στην ΕΛΑΣ, μετά από σχετική εκπαίδευση, ιδιαίτερα σε νέους θεσμούς.
Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη καλεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση να ενεργοποιήσουν τα Τοπικά Συμβούλια Πρόληψης Εγκληματικότητας, αλλά κυρίως το υπουργείο Παιδείας, στο οποίο έχει στείλει σχετικό έγγραφο, να εντάξει στο πρόγραμμα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης επιμορφωτικά σεμινάρια, σχετικά με τον ηλεκτρονικό σχολικό εκφοβισμό, την ξενοφοβία, τον ρατσισμό, τα ναρκωτικά, την προστασία ανηλίκων, την οδική ασφάλεια κ.ο.κ. 
Έκκληση κάνει και σε κάθε σχολείο ξεχωριστά, καθώς και στους γονείς, να ελέγχουν την περιοχή τους για την ασφάλεια των παιδιών και να είναι σε συνεχή επαφή με τις αστυνομικές αρχές. 
«Έχω δηλώσει πολλές φορές ότι η πρόληψη είναι προτιμότερη από την καταστολή. Ως εκ τούτου, θεωρώ αναγκαία τη συνδρομή όλων των εμπλεκόμενων φορέων στις διαδικασίες αποφυγής τέλεσης εγκληματικών πράξεων», τονίζει ο κ. Πανούσης.
 «Ευχής έργον θα ήταν η δημιουργία Δικτύου με τίτλο “Γονείς (και κυρίως Μανάδες) εν Δράσει”, ώστε η γονική επιμέλεια να γίνεται ασπίδα κατά της εκμετάλλευσης των νέων από κυκλώματα κάθε μορφής. Ελπίζουμε ότι και τα ΜΜΕ θα υποστηρίξουν την προσπάθεια αλλαγής της εικόνας, αλλά και της σύννομης συμφιλιωτικής δράσης της Νέας Αστυνομίας με την κοινωνία», καταλήγει ο αναπληρωτής υπουργός.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: