Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Το «ευχαριστώ» της τοπικής κοινωνίας στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας

Η κα Αλεξάνδρα Χαραμή, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Βοιωτίας
(δεξιά) και η κα Όλγα Κυριαζή, Υπεύθυνη Αρχαιολόγος της Περιοχής Ορχομενού (αριστέρα) αποτελούν τα κομβικά πρόσωπα της πρότασης
που κατέθεσε το ΔΙΑΖΩΜΑ για το Αρχαιολογικό Πάρκο Ορχομενού.
Η τοπική κοινωνία οφείλει και στις δύο, δημόσιες ευχαριστίες!!!
Χρόνια τώρα η τοπική κοινωνία μας συζητά και συνθέτει απόψεις γύρω από τους «θησαυρούς» μας και τον τρόπο ανάδειξής τους, για να φτάσουμε σ` αυτή την κορυφαία περίοδο όπου όλα αυτά έγιναν ένα και σήμερα με υπερηφάνεια το ΔΙΑΖΩΜΑ και ο Δήμος Ορχομενού παρουσίασαν την πρόταση που ακούει στο όνομα «Αρχαιολογικό Πάρκο Ορχομενού Βοιωτίας».  
Η Αυτοδιοίκηση, λοιπόν, και η κοινωνία των πολιτών κατάφεραν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να δοθεί στο διαχρονικό μας όραμα «σάρκα και οστά», αλλά δεν ήταν μόνοι τους!
ΤΙΠΟΤΑ δεν μπορεί να γίνει πράξη εάν οι ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ μας δεν θα αγαπούσαν εξίσου τα μνημεία και δεν θα ήθελαν να τα αναδείξουν όπως τους αρμόζει, αφού πίσω απ` όλη αυτή την συλλογική προσπάθεια υπάρχουν οι αξιόλογοι συνεργάτες της πρώην Θ` ΕΠΚΑ και νυν Εφορείας Αρχαιοτήτων Βοιωτίας, με προϊσταμένη την Δρ.  Κλασσικής Αρχαιολογίας και μια εξαιρετικά διακριτική επιστήμονα, την κα Αλεξάνδρα Χαραμή.
Η κα Χαραμή, ουδέποτε επεδίωκε την δημοσιότητα, ούτε και τώρα,  που έχει στα χέρια της την διοίκηση μιας ιδιαίτερα παραγωγικής εφορείας αρχαιοτήτων, με πλούσιο επιστημονικό έργο, με ακόμη πιο πλούσια ανασκαφική δραστηριότητα και φυσικά με τη μεγάλη ευθύνη της επανέκθεσης του νέου Αρχαιολογικού Μουσείο των Θηβών. Στη δική της θητεία άλλωστε, το Αρχαίο Θέατρο Ορχομενού άνοιξε και πάλι μετά από 14 χρόνια, για να υποδεχθεί τον Ιούλιου του 2013 τρία σχολεία του κόσμου, από την Αμερική, το Βέλγιο και τις Σέρρες, και να μας ξαναθυμίσει πως τα μνημεία δεν ανήκουν σε κανέναν αλλά ενσαρκώνουν την οικουμενικότητα στην πράξη!
Πρόσωπο με βαθιά επιστημονική γνώση, αθόρυβη εν πολλοίς γι` αυτά που η ίδια έχει κατακτήσει και μελετήσει, για την διαρκή επαφή της με ξένες αρχαιολογικές σχολές, κ.ο.κ.  Η κα Χαραμή, αξίζει να σημειωθεί, πως χαίρει επίσης μεγάλη εκτίμησης και στον ίδιο τον χώρο της, από τον οποίο έχει τιμηθεί για την προσφορά της.
Κυρίαρχη, επομένως, σύμμαχός μας σ` αυτή την χρονική προσπάθεια η ίδια αλλά και η υπεύθυνη της περιοχής, η εξίσου χαρισματική και επίσης αθόρυβη κα Όλγα Κυριαζή, αφού – πέραν τον άλλον – κατέθεσαν στο ΔΙΑΖΩΜΑ τις πολύτιμες γνώσεις τους ενώ η συμβολή τους στην ολοκλήρωση της πρότασης ήταν και παραμένει ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ!


Για όλα τα παραπάνω, η τοπική κοινωνία ΟΦΕΙΛΕΙ να εκφράσει δημόσιες ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ  στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας, στην Προϊσταμένη και τα αξιόλογα στελέχη της!!! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: