Κυριακή 31 Μαΐου 2015

Νέα παρέμβαση από ΚΕΔΕ: Καμία απόφαση που αφορά τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης, δεν μπορεί να λαμβάνεται ερήμην μας

Με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα, στα οποία γίνεται αναφορά ότι η Κυβέρνηση θα πληρώσει αρχές Ιουνίου την επόμενη δόση προς το Δ.Ν.Τ., χρησιμοποιώντας τα χρήματα από τους Κ.Α.Π. που πρόκειται να καταβληθούν στους Δήμους στις 2 Ιουνίου, ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλης έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Καμία απόφαση που αφορά τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης, δεν μπορεί να λαμβάνεται ερήμην μας. Δεν θέλω να πιστέψω ότι τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα ανταποκρίνονται στην αλήθεια και ότι η Κυβέρνηση έχει αποφασίσει να πληρώσει τους δανειστές , χρησιμοποιώντας τα χρήματα που καλύπτουν τις λειτουργικές ανάγκες των Δήμων. Αν όμως αυτός είναι ο σχεδιασμός της, τότε:

Πρώτον, επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά ότι η Κεντρική Εξουσία αποφασίζει για τα οικονομικά των Δήμων, χωρίς τους Δήμους. Χωρίς διάλογο και χωρίς διάθεση για συνεργασία.

Δεύτερον, τυχόν μη έγκαιρη καταβολή των Κ.Α.Π., θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία των περισσότερων Δήμων της χώρας.  Πάρα πολλοί Δήμοι δεν θα μπορούν να καταβάλλουν ακόμη και μισθοδοσία του προσωπικού τους, για να πληρωθούν οι δανειστές. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι η «κόκκινη γραμμή» που έχει θέσει η κυβέρνηση, με την οποία προτεραιότητα έχει η καταβολή μισθών και συντάξεων και μετά η ικανοποίηση των απαιτήσεων των δανειστών, παύει να είναι κόκκινη. Και γίνεται ροζ. Γιατί δεν καλύπτει το προσωπικό των Δήμων.


Τρίτον, θεωρούμε ότι στις κόκκινες γραμμές της Κυβέρνησης θα πρέπει να προστεθεί όχι μόνον η πληρωμή μισθών και συντάξεων, αλλά και η διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των Δήμων. Χωρίς Δήμους, χωρίς τις κοινωνικές δομές και υπηρεσίες μας, η καθημερινότητα των πολιτών θα γίνει πολύ δύσκολη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: