Παρασκευή, 3 Μαρτίου 2017

Εκδήλωση γνωριμίας για Business Angels στη Χαλκίδα οργάνωσε ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Στερεάς Ελλάδας

Κάλεσμα στους μεγάλους επιχειρηματίες να μετατραπούν σε επενδυτές των νεοφυών επιχειρήσεων μέσω του θεσμιού των «επιχειρηματικών αγγέλων» έκανε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσε το Επιμελητήριο μαζί με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας.


 Ως οικοδεσπότης, ο κ. Νίκος Κουδούνης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Στερεάς Ελλάδας, ανέφερε στο δικό του χαιρετισμό, πως ενώνουμε τις δυνάμεις μας με το ΕΒΕΑ για τον θεσμό των Επιχειρηματικών Αγγέλων. Η ανάπτυξη θα έρθει μέσα από τις δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας και την ίδρυση νέων επιχειρήσεων, θα έρθει αν αξιοποιήσουμε το ταλέντο, τις γνώσεις και τις καινοτόμες ιδέες των Ελλήνων. Αυτός είναι ο στόχος μας. Πρόκειται για χρηματοδότηση από ιδιώτες επενδυτές που δίνουν πνοή σε μικρές start up επιχειρήσεις. Ευχαριστώ ιδιαιτέρως τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος για την ενεργή συμμετοχή και τη στήριξή του στην προσπάθειά μας αυτή» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Κουδούνης.Τη συνάντηση άνοιξε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστας Μπακογιάννης, σχολιάζοντας μεταξύ άλλων πως «στηρίζουμε τη νέα προσπάθεια δημιουργίας του "Δικτύου των Επιχειρηματικών Αγγέλων". Ο ΕΒΕΑ και ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων της Στερεάς Ελλάδας αναλαμβάνουν πρωτοβουλία για μια νέα μορφή ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας για τα ελληνικά δεδομένα. Επιδιώκουν να οργανώσουν και να φέρουν κοντά επενδυτικές προτάσεις, επενδυτικά κεφάλαια και καινοτόμες επιχειρήσεις. Είμαστε στην ίδια κατεύθυνση και στηρίζουμε αυτό και κάθε άλλο εγχείρημα που "ξεπαγώνει" την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Ουσιαστική η συνάντηση σήμερα στο Διοικητήριο της Χαλκίδας» τόνισε.
Ακολούθως, στην παρέμβαση του ο κ. Μίχαλος ανέφερε:
 

«Για να ανακάμψει η ελληνική οικονομία από την κρίση θα πρέπει ουσιαστικά να αλλάξει το οικονομικό της μοντέλο. Η ανάπτυξη και οι θέσεις εργασίας, που χρειάζεται άμεσα η χώρα, δεν θα προέλθουν από το χρεοκοπημένο πλέον κράτος. Δεν θα έρθουν αν ιδρύσουμε μερικούς ακόμη δημόσιους φορείς και οργανισμούς. Θα έρθουν μέσα από δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας: μέσα από το ταλέντο και τις ικανότητες των Ελλήνων.
Η ανάπτυξη θα έρθει από την ίδρυση νέων επιχειρήσεων, που θα δημιουργήσουν βιώσιμες θέσεις εργασίας, καλύτερα εισοδήματα και ευκαιρίες για νέους ανθρώπους. Θα έρθει αν καταφέρουμε να αξιοποιήσουμε το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας μας.
Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες στον κόσμο σε ποσοστό αποφοίτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Διαθέτει πλήθος καταρτισμένων και φιλόδοξων νέων ανθρώπων. Ανθρώπων με ταλέντο, με γνώσεις, με καινοτόμες ιδέες.
Δυστυχώς, πολλοί από αυτούς, είτε δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, είτε επιλέγουν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους σε κάποια άλλη χώρα.
Ευθύνη και υποχρέωση των εκπροσώπων των επιχειρηματικών δυνάμεων της χώρας είναι να ενημερώνουν, να εκπαιδεύουν αλλά και να δημιουργούν τις απαραίτητες δομές προκειμένου να βοηθήσουν όλους εκείνους που διαθέτουν έξυπνες επιχειρηματικές ιδέες και θέλουν να μπουν στον επιχειρηματικό στίβο.
Στα πλαίσια αυτά εδώ και αρκετό καιρό το ΕΒΕΑ έχει δημιουργήσει το Δίκτυο Επιχειρηματικών Αγγέλων. Πρόκειται για έναν επιτυχημένο θεσμό, ο οποίος έχει καταφέρει να εξασφαλίζει στα πρώτα στάδια μιας επιχείρησης τα απαραίτητα κεφάλαια για την δραστηριοποίηση της. Σε όλο τον κόσμο σήμερα, πολλοί ευκατάστατοι πολίτες έχουν αλλάξει κατεύθυνση στις επενδύσεις τους. Παλιότερα επένδυαν μόνο σε ακίνητα, τραπεζικές καταθέσεις, ομόλογα κρατών, χρυσό και πετρέλαιο. Σήμερα έχουν ανακαλύψει ένα νέο κόσμο στο επιχειρηματικό οικοσύστημα: τα δίκτυα αγγέλων. Πρόκειται για ιδιώτες επενδυτές που διαθέτουν ίδια κεφάλαια σε μικρές start up επιχειρήσεις κατά το χρονικό σημείο της ίδρυσης τους, προσφέροντας τους έτσι την ευκαιρία να κάνουν τα πρώτα βήματα τους στην αγορά.
Η ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στους «αγγέλους» και σε πιο «παραδοσιακούς» χρηματοδότες (τράπεζες, επενδυτικά κεφάλαια κ.λ.π.) είναι ότι οι πρώτοι ζητούν λιγότερες εγγυήσεις για να παράσχουν αρχικό κεφάλαιο το οποίο συνήθως δεν ξεπερνά μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ.
Ταυτόχρονα, καθ’ ότι στην συντριπτική πλειονότητα τους οι «επιχειρηματικοί άγγελοι» είναι και οι ίδιοι έμπειροι επιχειρηματίες, συνήθως παρέχουν – εκτός από χρηματικό κεφάλαιο – συμβουλευτικές υπηρεσίες και τεχνογνωσία στα νέα ταλέντα που επιλέγουν να βοηθήσουν. Σε αντάλλαγμα για την επένδυση τους λαμβάνουν μετοχές της νεοσυστήσας εταιρίας και ουκ ολίγες φορές καταλαμβάνουν θέσεις κλειδιά στο διοικητικό της συμβούλιο.
Σκοπός της σημερινής μας εκδήλωσης είναι να ενημερώσουμε, να καθοδηγήσουμε και να φέρουμε σε επαφή νέους ταλαντούχους Έλληνες με τους Επιχειρηματικούς Αγγέλους. Αυτή είναι ευθύνη, υποχρέωση μας αλλά και συνεισφορά μας σε μια δύσκολη περίοδο για το τόπο. Ακόμα και στην σημερινή Ελλάδα της κρίσης και της μιζέριας υπάρχουν παράθυρα ευκαιρίας που μπορούν να αλλάξουν την μοίρα μας. Ας τα αξιοποιήσουμε όλοι μαζί».
Την ανάλυση του θεσμού έκανε ο κ. Παύλος Θωμόγλου, Αντιπρόεδρος ΕΒΕΑ
και ο κ. Παναγιώτης Αλεξάκης, Καθηγητής Οικονομικής των Επιχειρήσεων & Αγορών Ε.Κ.Π.Α.


Παρόντες ήταν ακόμη – μεταξύ άλλων – ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Ταγκαλέγκας, ο Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας κ. Σπανός και Περιφερειακοί Σύμβουλοι, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βοιωτίας και Γεν. Γραμματέας της ΚΕΕ  κ. Παναγιώτης Αγνιάδης, ο Οικονομικός Επόπτης του ΕΠΒ και Γεν. Γραμματέας του Σ.Β.Θ.Κ.Ε. κ. Λουκάς Παπαχαραλάμπους, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΝΔΙΑ κ. Βαγγέλης Κούκουζας, κ.α. 


Οι Επιχειρηματικοί Άγγελοι στη Χαλκίδα από LAMIASTARGR


Δεν υπάρχουν σχόλια:

www.endelfoisonline.gr