Πέμπτη 24 Αυγούστου 2023

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ: Απαιτούμε από την κυβέρνηση τώρα να στείλει τώρα στη Βοιωτία όλα τα αναγκαία μέσα, για να σταματήσουν οι φωτιές, με προτεραιότητα τον ορεινό όγκο του Ελικώνα

 

                                             ΑΝΑΚΟΙΝΩΣH

         Των εκλεγμένων της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ στην Περιφέρεια Στερεάς      

        Ελλάδας, στον Δήμο Λιβαδειάς και στον Δήμο Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας.

Θλίψη, οργή και αγανάκτηση !

Για τους νεκρούς - θύματα των πυρκαγιών, για τα χιλιάδες στρέμματα δάσους και τα ζώα που χάνονται, για τους κόπους μιας ζωής που γίνονται στάχτη.

Αλλά κυρίως για την επιλεκτική ανικανότητα του κράτους, της περιφέρειας και των δήμων  να προστατεύσουν τον λαό και τον φυσικό πλούτο από τις πυρκαγιές.

Εδώ και μέρες είμαστε στο ίδιο έργο θεατές στην Βοιωτία:  οι φωτιές μαίνονται ανεξέλεγκτες και η «ελπίδα» για να σβήσουν είναι μόνο η … θάλασσα. Τεράστιες εκτάσεις  -παρεμπιπτόντως σε συγκεκριμένες περιοχές, εκδηλωμένου «επενδυτικού» ενδιαφέροντος και σχεδιασμού στον ενεργειακό χάρτη της χώρας- καταστρέφονται ολοσχερώς.  

-        Μετά το ολέθριο πέρασμα από τα Χώστια και το Σαράντη, συνεχίζει 5η ημέρα να καίει … ανενόχλητα προς την Ζάλτσα,  απειλώντας και τον Ελικώνα προς Αρβανίτσα.

-        Ολοκαύτωμα στον Καρυώτη και τον Ταρσό Κυριακίου.

-        Και το αποκορύφωμα από χθες στον Όσιο Λουκά, το Στείρι και τον Ελικώνα, όπου η επέμβαση των εναέριων μέσων, την κρίσιμη πρώτη ώρα της φωτιάς, περιορίστηκε στη σωτηρία του ιστορικού μοναστηριού και έπειτα το χάος …

Οι απελπιστικά περιορισμένες επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, με την πολύτιμη  συνδρομή και βοήθεια εθελοντικών ομάδων και κατοίκων, δικαιολογημένα επικεντρώθηκαν στον Όσιο Λουκά και στον Στείρι.

Όμως, η ανεπάρκεια σε μέσα πυρόσβεσης, επίγεια και κυρίως εναέρια, αλλά και η έλλειψη συντονισμού, έχουν το τραγικό αποτέλεσμα να καίγεται το ελατοδάσος του Ελικώνα, με απρόβλεπτες διαστάσεις και οι «συναρμόδιοι» της κυβέρνησης, της περιφέρειας και των δήμων, απλά να μένουν θεατές και να περιορίζονται σε  προσευχές. 

Αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά ότι, η απόσταση που χωρίζει το «επιτελικό κράτος», από τις σημερινές ανάγκες και δυνατότητες, για ολοκληρωμένη προστασία του λαού από τις πυρκαγιές, συνεχώς  μεγαλώνει. Το ίδιο αυτό κράτος, που είναι άκρως αποτελεσματικό για την προστασία των συμφερόντων του κεφαλαίου, γίνεται τόσο πιο επιθετικό και επιλεκτικά ανίκανο, απέναντι στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, όπως αυτές της πυροπροστασίας.

Οι φωτιές δεν σβήνονται επειδή δεν είναι στις προτεραιότητες και ιεραρχήσεις τους η προστασία του λαού, της περιουσίας του και του δασικού πλούτου. Έχουν μάλιστα υπολογίσει ότι η όποια αποζημίωση, κοστίζει λιγότερο από την πυροπροστασία, ενώ πάντα ξεφυτρώνουν και «σχέδια» για μπίζνες στα καμμένα.

Υπεύθυνη και γι’ αυτή την καταστροφή είναι η εγκληματική πολιτική που υπηρετεί την επικίνδυνη λογική κόστους – οφέλους, όπου κόστος θεωρείται η προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού. Αυτή η πολιτική διαχρονικά είναι υπεύθυνη για τη υποχρηματοδότηση της δασοπροστασίας και της δασοπυρόσβεσης, για την υποστελέχωση όλων των αναγκαίων κρατικών υπηρεσιών που στηρίζονται στις ελαστικές σχέσεις εργασίας του εποχικού πυροσβέστη και που αφήνει την πυροσβεστική υπηρεσία να δίνει τη μάχη με απαρχαιωμένα μέσα και με ελλιπής συντήρηση. Αυτή την πολιτική στηρίζει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και οι δημοτικές αρχές στην Βοιωτία.

Και οι κάθε λογής κυβερνώντες, απαντώντας στην οργή του λαού που ξεχειλίζει για τη γύμνια σε δασοπυρόσβεση και δασοπροστασία,  είναι να συνηθίσει ο λαός την ιδέα ότι οι φωτιές θα σβήνουν στη θάλασσα ή … όποτε τοπ επιτρέψουν οι συνθήκες, ελέω «πρωτοφανών καιρικών συνθηκών», «πολλαπλών μετώπων που ξεπερνούν τον κρατικό μηχανισμό» κ.λ.π. Τα ίδια δηλαδή που αναμασούν  κάθε χρόνο. Κατά τα λοιπά, ο νους τους στις επερχόμενες τοπικές και περιφερειακές εκλογές, όπου βέβαια οι «ιδέες» και οι μεθοδεύσεις τους οργιάζουν !

Απέναντι σε όλου αυτούς, τον λόγο έχει τώρα ο λαός.

Όπως δίνει τη μάχη για να σώσει το βιος και τη ζωή του από τις πυρκαγιές, έτσι οργανωμένα πρέπει να εκφράσει και την αγανάκτησή του γι' αυτό το κράτος που τον αφήνει εκτεθειμένο και απροστάτευτο σε φυσικές καταστροφές και κινδύνους.

Δυναμώνουμε τη λαϊκή κινητοποίηση και την αλληλεγγύη, για να σώσουμε ότι σώζεται.

 Απαιτούμε από την κυβέρνηση τώρα να στείλει τώρα στη Βοιωτία  όλα τα αναγκαία μέσα,  για να σταματήσουν  οι φωτιές, να προστατευθούν οι οικισμοί, οι αγροτικές καλλιέργειες και οι δασικές εκτάσεις, με προτεραιότητα τον ορεινό όγκο του Ελικώνα. Να αξιοποιηθεί  ότι υποδομή υπάρχει, πτητικά και επίγεια μέσα για να σωθεί ότι σώζεται

 

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ                            ΛΑΪΚΗ ΣΥΠΕΙΡΩΣΗ

ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ                                   ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι            Οι δημοτικοί σύμβουλοι

 

      Κώστας Μπασδέκης                     Νώντας Κοτσικώνας

      Λιάνα Καραβασίλη                                  Λαμπρινή Γερονικολού

      Αντώνης Αλεξός                           Πέτρος Αρκουμάνης

                                                               Νίκος Μπράλιος

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ                               Δημήτρης Τσιφής

ΔΙΣΤΟΜΟΥ-ΑΡΑΧΩΒΑΣ                       Λουκάς Αλεξίου

ΑΝΤΙΚΥΡΑΣ                                            Μάχη Καλέα               

Οι δημοτικοί σύμβουλοι

 

Λουκάς Ζάκκας                                    

Σωτήρης Παντίσκας

Δεν υπάρχουν σχόλια: