Τετάρτη 30 Αυγούστου 2023

Γιώργος Μουλκιώτης: «Κατεπείγουσα ανάγκη λήψης μέτρων για την ασφάλεια των σχολικών μονάδων του νομού Βοιωτίας. Να κατατεθούν στην Βουλή τα πορίσματα των αντισεισμικών ελέγχων των τελευταίων 5 ετών»​


Ο βουλευτής Βοιωτίας ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής,  Γιώργος Μουλκιώτης προέβη σε κοινοβουλευτική παρέμβαση – ερώτηση σε συνδυασμό με αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Υποδομών & Μεταφορών, Παιδείας & Θρησκευμάτων και Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, με την οποία ζητά την άμεση λήψη μέτρων για την ασφάλεια των σχολικών μονάδων του νομού Βοιωτίας.  

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι ενώ σε λίγες ημέρες ξεκινά η νέα σχολική περίοδος, τα προβλήματα των σχολικών κτιρίων στο Νομό Βοιωτίας παραμένουν ανοιχτά. Συγκεκριμένα, κατά την περσινή σχολική περίοδο σημειώθηκαν ατυχήματα σε μαθητές σε διάφορες περιοχές της χώρας λόγω της κακής κατάστασης των σχολικών κτιριακών υποδομών, με αποκορύφωμα τον τραγικό θάνατο μαθητή στις Σέρρες μετά από έκρηξη του καυστήρα στο σχολείο όπου φοιτούσε. Για το λόγο αυτό έχει ενταθεί η αγωνία των γονέων και των δασκάλων σχετικά με την καταλληλότητα των σχολικών κτιρίων όπου φοιτούν τα παιδιά τους.

Τονίζεται ότι σε αυτό προστίθεται και το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μία κατ’ εξοχήν σεισμογενής χώρα και με βάση τα στατιστικά στοιχεία, από άποψη σεισμικότητας καταλαμβάνει την πρώτη θέση σε Μεσόγειο και Ευρώπη και την έκτη θέση σε παγκόσμιο επίπεδο. Επιπλέον, εντονότατη σεισμκή δραστηριότητα παρατηρήθηκε στην Βοιωτία τα τελευταία χρόνια.

Υπογραμμίζεται ότι το βασικό πρόβλημα της ασφάλειας των σχολικών κτιρίων είναι η χρόνια υποχρηματοδότηση ενώ οι ευθύνες γίνονται «μπαλάκι» μεταξύ των Υπουργείων Παιδείας και Εσωτερικών και των Δημοτικών και Περιφερειακών αρχών. Τα κονδύλια, λοιπόν, δεν επαρκούν για σοβαρές παρεμβάσεις στα σχολικά κτίρια και η κατάσταση αυτή επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο με την ενεργειακή κρίση και τις πολύ αυξημένες τιμές πετρελαίου.

Κατόπιν αυτών, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

  • ​Σε ποιες ενέργειες θα προβούν για τη συντήρηση των σχολικών υποδομών του Ν. Βοιωτίας προκειμένου να δημιουργηθεί ένα πιο ασφαλές σχολικό περιβάλλον.
  • Εάν έχουν πραγματοποιηθεί προσεισμικοί και μετασεισμικοί έλεγχοι στις σχολικές μονάδες του Ν. Βοιωτίας. Αν ναι, πότε, πόσοι και με ποιά αποτελέσματα.
  • Εάν υπάρχει σχεδιασμός για τακτικούς και επιστημονικά τεκμηριωμένους προσεισμικούς ελέγχους και ελέγχους πυρασφάλειας στις σχολικές υποδομές; Αν ναι, ποιος είναι αυτός και ποια είναι τα σχετικά κονδύλια που έχουν προϋπολογίσει.
  • Τι μέτρα θα πάρουν για τις μονάδες που κρίνονται ακατάλληλες, ώστε να εξασφαλιστούν άμεσα κτιριακές κρατικές ασφαλείς εγκαταστάσεις για να λειτουργήσουν απρόσκοπτα τα σχολεία.
  • Σε ποιες ενέργειες θα προβούν προκειμένου να εξασφαλισθεί η απαραίτητη χρηματοδότηση και το επιστημονικό προσωπικό ώστε να ενισχυθεί αποφασιστικά ο προσεισμικός έλεγχος στα  σχολεία σε μόνιμη και σταθερή βάση.
  • Εάν σκοπεύουν να αυξήσουν τα κονδύλια και να προσλάβουν το απαραίτητο προσωπικό για να γίνουν στα σχολεία οι αναγκαίες εργασίες. 

Τέλος, ο βουλευτής Βοιωτίας αιτείται, να κατατεθούν προς ενημέρωση του Ελληνικού Κοινοβουλίου, τα πορίσματα των αντισεισμικών – προσεισμικών και μετασεισμικών - ελέγχων των κτιρίων που στεγάζονται τα σχολεία στην Π.Ε. Βοιωτίας από το 2019 έως σήμερα (ανά έτος).

Δεν υπάρχουν σχόλια: