Πέμπτη 13 Μαΐου 2021

Κοντά σε συμμαχία ο συνεταιρισμός Stevia Hellas με τιμονιέρι στον Στερεοελλαδίτη κ. Χρήστο Σταμάτη


 Από την έντυπη έκδοση

Της Δανάης Αλεξάκη

Σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με γαλλική εταιρεία επεξεργασίας φύλλων στέβιας για τη σύναψη joint venture βρίσκεται ο συνεταιρισμός Stevia Hellas, ο οποίος εστιάζοντας στο κομμάτι της καλλιέργειας υλοποιεί ένα πιλοτικό project με στόχο την εξάπλωση της εγχώριας παραγωγής σε όλη την επικράτεια.

Όπως αναφέρει μιλώντας στη «Ν» ο διευθύνων σύμβουλος του Stevia Hellas, Χρήστος Σταμάτης, «το προσεχές διάστημα θα είμαστε σε θέση να δώσουμε περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τη στρατηγική συνεργασία που προωθείται. Από πλευράς μας η εν λόγω επιλογή ήταν στοχευμένη καθώς δεν επιδιώξαμε να εξασφαλίσουμε απλά μια κεφαλαιακή στήριξη, αλλά αναζητήσαμε μια ουσιαστική σύμπραξη στην οποία o Stevia Hellas θα συνδράμει με το “δυνατό της χαρτί”, δηλαδή την τεχνογνωσία στην παραγωγική διαδικασία και τις εκτάσεις γης. Είναι σημαντικό για εμάς να ακολουθηθεί το μοντέλο της καλλιέργειας που χρησιμοποιούμε, το οποίο ξεπερνά το όριο των βιώσιμων πρακτικών και επεκτείνεται σε αυτό που ονομάζουμε αναγεννησιακές πρακτικές καλλιέργειας. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούμε, έχουν ανταποδοτικό και αειφόρο χαρακτήρα στο χωράφι».

Σε αυτό το πλαίσιο, κατά την περσινή χρονιά ο συνεταιρισμός επέλεξε να επικεντρωθεί στο κομμάτι του farming και πέρα από την περιοχή της Λαμίας ξεκίνησε πιλοτικές καλλιέργειες στέβιας στον Ορχομενό, στην Αταλάντη, στο Συκούριο Λάρισας αλλά και στη Θράκη σε Κομοτηνή και Ξάνθη.

«Επιδιώκουμε την παραγωγική διεύρυνση αλλά πάντα σεβόμαστε την τοπική κοινωνία και δεν θέλουμε να δημιουργηθούν αναταραχές. Σε αυτό το πλαίσιο ξεκινήσαμε σε μικρό κλήρο την καλλιέργεια στέβιας στις παραπάνω περιοχές προκειμένου να δούμε πόσο “εύφορο” είναι το κλίμα για τη στέβια. Συνεργαζόμαστε με παραγωγούς που “αγκαλιάζουν” την καινοτομία και τις βέλτιστες πρακτικές καλλιέργειας. Σκοπός είναι να διευρυνθεί η παραγωγική δυναμική της στέβιας σε όλη την επικράτεια, συνεπώς το πιλοτικό αυτό project συνεχίζεται και φέτος», σημειώνει ο κ. Σταμάτης, προσθέτοντας ότι συνολικά η καλλιεργήσιμη έκταση του συνεταιρισμού ξεπερνά κατάτι τα 500 στρέμματα. Διαβάστε αναλυτικά στο 

https://www.naftemporiki.gr/finance/story/1725419/konta-se-summaxia-o-sunetairismos-stevia-hellas

Δεν υπάρχουν σχόλια: