Σάββατο 8 Μαΐου 2021

Γιώργος Μουλκιώτης: «Φτάνει ο εμπαιγμός αγροτών και κτηνοτρόφων. Πληρωμή ΤΩΡΑ των ειδικών ενισχύσεων σε καλοκαιρινή και φθινοπωρινή πατάτα λόγω κορωνοϊού.»

 Με κοινοβουλευτική παρέμβαση – ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ζητείται η άμεση καταβολή των συνδεδεμένων ενισχύσεων ζωικού κεφαλαίου και ειδικών ενισχύσεων λόγω κορωνοϊού. 


Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι, οι φόβοι και οι αμφιβολίες σύσσωμου του αγροτικού κόσμου επιβεβαιώνονται, αφού παρά τις κατά καιρούς δεσμεύσεις και εξαγγελίες  μετατέθηκαν ουσιαστικά για μετά το Πάσχα, οι πληρωμές των συνδεδεμένων ενισχύσεων και γάλακτος που αφορούν στο ζωικό κεφάλαιο και συγκεκριμένα σε βοοειδή και αιγοπρόβατα.

Οι ενώσεις, οι φορείς και οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι κάνουν λόγο για εμπαιγμό της Κυβέρνησης, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή, δεδομένου μάλιστα ότι πέρυσι τέτοιο καιρό οι εν λόγω ενισχύσεις είχαν καταβληθεί.

Τονίζεται επίσης ότι το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ έγκαιρα είχε επισημάνει ότι οι παλινωδίες του Υπουργείου με τον ΟΠΕΚΕΠΕ θα είχαν σοβαρό αντίκτυπο στις ενισχύσεις των παράγωγων-κτηνοτρόφων, οι οποίοι τηρούν ευλαβικά τις υποχρεώσεις τους.

Ταυτόχρονα, υπογραμμίζεται ότι ακόμη βρίσκονται σε εκκρεμότητα οι ειδικές ενισχύσεις λόγω κορωνοϊού συνολικού ποσού 24,2 εκατ. ευρώ για υπαίθριο καρπούζι (140 ευρώ το στρέμμα), καλοκαιρινή και φθινοπωρινή πατάτα (205 ευρώ το στρέμμα), θερμοκηπιακές καλλιέργειες σε ντομάτες (500 ευρώ το στρέμμα) και αγγούρια (210 ευρώ το στρέμμα) και βουβαλοτροφία, μετά την υπογραφή της σχετικής ΚΥΑ από τους αρμόδιους υπουργούς. 

Κατόπιν αυτών, ζητείται από τον αρμόδιο Υπουργό να καταβληθούν άμεσα οι συνδεδεμένες ενισχύσεις ζωικού κεφαλαίου και ερωτάται αν προτίθεται και με ποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα να καταβάλλει τις ειδικές ενισχύσεις λόγω κορωνοϊού.

 

 

Από το πολιτικό γραφείο 


Δεν υπάρχουν σχόλια: