Κυριακή 18 Αυγούστου 2019

Tο «Άξιον Εστί» των Οδυσσέα Ελύτη και Μίκη Θεοδωράκη στο Ανοικτό Θέατρο Κρύας στη Λιβαδειά - Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη


 Η Μικτή Χορωδία Λιβαδειάς Έρκυνα, με τον καταξιωμένο μαέστρο της Τοντόρ Καμπακτσίεφ, τη Δευτέρα 26 Αυγούστου, στο Ανοικτό Θέατρο Κρύας, στις 9.00 μ.μ , έχει την τιμή να παρουσιάσει το εμβληματικό έργο «Άξιον Εστί»σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη και μουσική Μίκη Θεοδωράκη. Συμμετέχουν :Παντελής Θαλασσινός (λαϊκός τραγουδιστής), Βασίλης Δήμας- Τσιριγώτης (ψάλτης),Σεμπάστιαν Τσιφής (αφηγητής).
Το έργο πλαισιώνουν η Συμφωνική Ορχήστρα Καμεράτα Έρκυνα και η Λαϊκή Ορχήστρα  Έρκυνα. Πρόκειται για μία μουσική σύμπραξη μουσικών από ορχήστρες  των Αθηνών, αλλά και μουσικών από την Βοιωτία και Φωκίδα, καθηγητών Ωδείων και του νεοσύστατου Μουσικού Σχολείου Λιβαδειάς. Όσο για τη Μικτή Χορωδία Λιβαδειάς Έρκυνα, αν και αποτελείται από ερασιτέχνες χορωδούς, δεν είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζει σημαντικά έργα έντεχνης ευρωπαϊκής και νεοελληνικής  μουσικής.   
Το Άξιον Εστί αποτελεί ένα μνημείο της σύγχρονης ελληνικής τέχνης. Το έργο διατρέχει ολόκληρη την ιστορική περίοδο του ελληνικού έθνους. Από τη γένεση «αυτού του κόσμου του μικρού, του μέγα» έως την προφητική ενόραση των δεινών που επισώρευσε επάνω μας η δικτακτορία.
            Η Αφήγηση, ο Ύμνος, το Χορικό στην ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη μετενσαρκώνονται σε ένα «λαϊκό ορατόριο» ,όπως το χαρακτηρίζει ο Μίκης Θεοδωράκης για να χαράξει έναν νέο δρόμο στην νεοελληνική μουσική. Η μικτή χορωδία , η συμφωνική ορχήστρα , τα λαϊκά όργανα, ο πεζός λόγος, οι ύμνοι, αποτελούν τη βασική δομή του έργου αντικατοπρίζοντας την ανάγκη του συνθέτη να αποδείξει τη δύναμη του λαϊκού τραγουδιού, της δημοτικής  και βυζαντινής  παράδοσης  μέσα από τεχνικές που στηρίζονται στην σύγχρονη  ευρωπαϊκή μουσική. Επομένως, αδιαμφισβήτητα με το «Άξιον Εστί» ο Μίκης Θεοδωράκης διευρύνει τους ορίζοντες της έντεχνης λαϊκής μουσικής, προβάλλοντας παράλληλα τον ελληνικό ποιητικό πλούτο...
Το «Άξιον εστί»θα αποτελέσει το κορυφαίο γεγονός πολιτισμού του φετινού καλοκαιριού όχι μόνο για την Λιβαδειά αλλά και την ευρύτερη περιοχή. Την συναυλία διοργανώνουν στα πλαίσια των Τροφωνίων 2019, ο Δήμος Λεβαδέων, η Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας και η Μικτή Χορωδία Λιβαδειάς Έρκυνα, τιμώντας παράλληλα τα 60 χρόνια από την παρουσίαση του Άξιον Εστί.

Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

(ώρα προσέλευσης 19.45-20.45)

Δεν υπάρχουν σχόλια: