Τρίτη 13 Αυγούστου 2019

Σπανός και Μπακογιάννης στο μεγάλο μέτωπο της Εύβοιας – Στη Βοιωτία η Παπαθωμά με ενισχύσεις – Ο ήλιος κρύφτηκε στο Δήμο Διρφύων – Μεσσαπίων


«Από την πρώτη στιγμή βρισκόμαστε στο μέτωπο της πυρκαγιάς στην περιοχή μεταξύ των χωριών Μακρυμάλλη, Κοντοδεσπότι και Πλατάνα. Επίγειες και εναέρειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής με τη συνδρομή των μηχανημάτων της Περιφέρειας και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δίνουν ακόμα μια μάχη με τις φλόγες.  Έχουμε πολλή δουλειά ακόμα» … Μ` αυτά τα λόγια έχει περιγράψει – άμεσα μέσω των social media- από το πρωί για την κατάσταση που επικρατεί στο πύρινο μέτωπο του Δήμου Δυρφίων Μεσσαπίων ο Αν. Περιφερειάρχης και Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Εύβοιας κ. Φάνης Σπανός.

Στο κέντρο επιχειρήσεων της Εύβοιας ο Τ.Θεοδωρικάκος


 Στο συντονιστικό κέντρο της Εύβοιας, που βρίσκεται στα Ψαχνά βρίσκεται ο υπουργός εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος που μιλώντας στο Star Κεντρικής Ελλάδας περιέγραψε την εικόνα της αντιμετώπισης της καταστροφικής πυρκαγιάς.


Ωστόσο, ανεξέλεγκτη μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα στην Εύβοια και συγκεκριμένα στην περιοχή ανάμεσα στα χωριά Αγριλίτσα, Κοντοδεσπότι και Μακρυμάλλη. Για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν -με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά και του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλη Ματθεόπουλο- τα χωριά Μακρυμάλλη, Κοντοδεσπότι, Σταυρός, και Πλατανιάς, προς το μέρος των οποίων κατευθύνεται η πυρκαγιά, ενώ στην περιοχή υπάρχει πολύ πυκνός καπνός που κάνει αφόρητη την κατάσταση.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε στην Αθήνα από τα Χανιά όπου και βρισκόταν και μετέβη στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.Την ίδια ώρα, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχτηκε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας η Δημοτική Ενότητα Μεσσαπίων του δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων Εύβοιας, ενώ ζητήθηκε από τη χώρα μας βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας σε εναέρια μέσα για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το νησί

Σύμφωνα με τον περιφερειακό σύμβουλο, Δημήτρη Βουρδάνο, που μίλησε στο ΑΜΠΕ οι περίπου 300 κάτοικοι από τα χωριά Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι οδηγήθηκαν με λεωφορεία του δήμου και του στρατού σε ασφαλές σημείο στα Ψαχνά. Όπως τόνισε ο ίδιος η εκκένωση του χωριού «κρίθηκε αναγκαία καθώς η φωτιά έφτασε στις παρυφές του οικισμού χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχουν καεί σπίτια. Μόνο μία αποθήκη έχει καεί αλλά είναι παρατεταγμένες οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνοντας μια ξεχωριστή μάχη για να σταματήσουν το καταστροφικό έργο της φωτιάς και να μην μπει μέσα στον οικισμό». Η πυρκαγιά καίει συμπαγές πευκοδάσος Natura, που είναι καταφύγιo άγριας ζωής, και η ατμόσφαιρα έχει γίνει αποπνικτική. Ο καπνός και οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσχεραίνει το έργο των εναέριων μέσων πυρόσβεσης, που δεν μπορούν να πλησιάσουν πολύ κοντά στις εστίες. Παρ' όλα αυτά οι πιλότοι με υπεράνθρωπες προσπάθειες συνεχίζουν το έργο τους.

Στο μέτωπο και ο Κώστας Μπακογιάννης



Στην Εύβοια από το μεσημέρι και ο Περιφερειάρχης κ. Κώστας Μπακογιάννης, που μαζί με τον κ. Φάνη Σπανό βρίσκονται στο μέτωπο και συμμετέχουν στις επιχειρήσεις των τοπικών δυνάμεων. «Πάμε για νύχτα μάχης ολόκληρου του μηχανισμού με τα μέτωπα στην Εύβοια. Μεγάλος ο βαθμός δυσκολίας αλλά δίνουν το μέγιστο των δυνάμεών τους, πυροσβέστες, εθελοντές, αστυνομικοί και όλοι οι άνθρωποι του ΕΚΑΒ, των δήμων και της Περιφέρειας» μας ενημέρωσε πριν από λίγο μέσω των social media, φανερώνοντας και το μέγεθος της κατάστασης.

Σε ύφεση η φωτιά στο Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού


Σε ύφεση βρίσκεται, μετά από πολύωρη μάχη με τις φλόγες, η πυρκαγιά που ξέσπασε λίγο μετά τις τέσσερις το απόγευμα, έξω από την Καστανιώτισσα Ιστιαίας. Η φωτιά ξεκίνησε από τρία διαφορετικά σημεία μεταξύ Καστανιώτισσας και Γαλατσάδων και τέθηκε υπό έλεγχο λίγο μετά τις 8.00 μμ ύστερα από συντονισμένες ενέργειες των εναέριων μέσων και επίγειων δυνάμεων της Πυροσβεστικής. Η δήμαρχος Ιστιαίας Αιδηψού Λίνα Ευσταθίου βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στον τόπο της πυρκαγιάς και ήταν σε διαρκή επικοινωνία με τον αντιπεριφερειάρχη Ευβοίας Φάνη Σπανό, τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, τις πυροσβεστικές αρχές σε Εύβοια και Φθιώτιδα, τις δασικές υπηρεσίες και τους εργαζόμενους στο δήμο. Για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς επιχείρησαν 10 εναέρια πυροσβεστικά μέσα και η προσπάθειά τους ήταν καίρια προκειμένου τα μέτωπα να μην απειλήσουν κατοικημένες περιοχές. Οι χερσαίες πυροσβεστικές δυνάμεις θα παραμείνουν σε όλη τη διάρκεια της νύχτας στην περιοχή προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα κίνδυνος αναζωπύρωσης. Η δήμαρχος ευχαριστεί για την άμεση ανταπόκριση τον κρατικό μηχανισμό, την περιφέρεια, τις δυνάμεις της πυροσβεστικής, τους εθελοντές που από την πρώτη στιγμή αγωνίστηκαν για να αποτρέψουν μια μεγάλη οικολογική καταστροφή στη Β. Εύβοια.



Δίπλα στην Εύβοια και η Π.Ε. Βοιωτίας


Την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ανησύχησε το πρωί, πυρκαγιά στο χωριό Πρόδρομος της Θήβας. Υπό έλεγχο η φωτιά που ξέσπασε το πρωί στη Θήβα . Έκαιγε για ώρες ανεξέλεγκτη λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή και ξεπερνούσαν ακόμη και τα 7 μποφόρ, δημιουργώντας ένα τεράστιο μέτωπο με το οποίο αναμετρήθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις από ξηράς και αέρος.
Κι`` αφού όλα έχουν τεθεί υπό έλεγχο, η αγωνία όλων είναι τώρα στο μέτωπο της Εύβοιας. «Μια μεγάλη μάχη δίνει απόψε η Εύβοια. Η Βοιωτία δίπλα της. Μαζί.» γράφει στον προσωπικό της λογαριασμό στα social media η Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Βοιωτίας κα Φανή Παπαθωμά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: