Δευτέρα 26 Αυγούστου 2019

Ερώτηση Μουλκιώτη για τις αποζημειώσεις στα Χώστια


Ο Βουλευτής Βοιωτίας με το Κίνημα Αλλαγής, κ. Γιώργος Μουλκιώτης, κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ερώτηση με αρ. πρωτ.: 382/26.8.2019προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών σχετικά με τις αποζημιώσεις πληγέντων ελαιοπαραγωγών Χωστίων Βοιωτίας. 
Στην ερώτηση, ο βουλευτής αναδεικνύει τις τεράστιες καταστροφές σε γεωργικές καλλιέργειες και υποδομές στη Τ.Κ. Χωστίων του Δήμου Θηβαίων, που προκλήθηκαν από την πυρκαγιά μεγάλης έκτασης της 13ηςΑυγούστου 2019, με σοβαρότατες επιπτώσεις στους αγρότες και κτηνοτρόφους και τονίζει ότι ο Κανονισμός της Κρατικής Οικονομικής Ενίσχυσης προβλέπει χρονοβόρα διαδικασία για τις αποζημιώσεις, ενώ οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις του αποκλείουν ικανό αριθμό πληγέντων, με αποτέλεσμα να προκληθεί αναστάτωση στην τοπική κοινωνία. 
Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι μέσω Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, πέραν της Κρατικής Οικονομικής Ενίσχυσης, μπορεί να υπάρξει στήριξη για την αποκατάσταση του γεωργικού παραγωγικού δυναμικού που έχει πληγεί από μεγάλης έκτασης πυρκαγιά στα Χώστια. 
Τέλος, θέτει συγκεκριμένες ερωτήσεις προς τους αρμόδιους υπουργούς για: α) το χρονοδιάγραμμα της ολοκλήρωσης της εξατομίκευσης των ζημιών, β) τις ενέργειες που προτίθενται να προβούν ώστε να αντιμετωπισθεί η έκτακτη κατάσταση στην οποία περιήλθαν οι αγρότες της πληγείσας περιοχής, γ) τον σχεδιασμό και το χρονοδιάγραμμα των αποζημιώσεων των πληγέντων παραγωγών, δ) την πρόθεση της Κυβέρνησης να αξιοποιήσει όλες τις παρεχόμενες από την ΕΕ δυνατοτήτων αποζημίωσης, ε) την πιθανότητα λήψης άλλων μέτρων, ώστε να μπορέσουν οι πληγέντες να καλλιεργήσουν τους ελαιώνες τους, στ) την πιθανότητα λήψης απόφασης αναστολής των οικονομικών υποχρεώσεών τους σε Ελληνικό Δημόσιο, ΕΦΚΑ και Τράπεζες και για πόσο χρονικό διάστημα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: