Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018

Έκτακτη Γεν. Συνέλευση στις 20 Δεκεμβρίου αποφάσισε το Σωματείο της ΛΑΡΚΟ - «Τελευταία ευκαιρία» από τη ΔΕΗ:


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,
Στις 12-12-2018 πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ των προεδρείων των πέντε Σωματείων της ΛΑΡΚΟ και του Υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Σταθάκη.

Το θέμα ήταν: «Ενημέρωση για το τι θα κάνει η κυβέρνηση μετά τις εξελίξεις με τη ΔΕΗ».

Ο Υπουργός «ορθά κοφτά» μας παρουσίασε ως «μονόδρομο» , όπως είπε, «για να μην κοπεί το ρεύμα μέχρι 6 Φλεβάρη,  θα πρέπει να έχει φτιαχτεί νέα σύμβαση μεταξύ ΛΑΡΚΟ και ΔΕΗ,  όπου μέσα στο περιεχόμενο της προηγουμένης Σύμβασης, θα έχει και τους εξής όρους»:  Μείωση παραγωγής όταν οι τιμές θα είναι κάτω των 13.500 ανά τόνο  Fe Ni
Εξοικονόμηση χρημάτων όπου θα δίνονται στη ΔΕΗ  από την μείωση του μισθολογικού κόστους.

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,
Βεβαίως όλοι οι συνδικαλιστές που ήταν παρόντες στη συνάντηση διαφωνήσαμε με την πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στο πρόβλημα.
 Την ΛΑΡΚΟ την πλήρωσε ο ελληνικός λαός  στην εκκαθάριση τη δεκαετία του΄80 όπου το κράτος την παρέλαβε υπερχρεωμένη από τον Μποδοσάκη. Πολλές φορές πάνω από την πραγματική της αξία.
 Από τότε ως και σήμερα τη διαχειρίζονται οι διορισμένες από τις εκάστοτε κυβερνήσεις διοικήσεις . Άμεσα προϊστάμενος των εκάστοτε διοικήσεων είναι οι κυβερνήσεις , όπου σε συνεργασία με τους μετόχους της ΛΑΡΚΟ, ΔΕΗ και ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ , είναι αυτοί που με την πολιτική τους, την απαξίωσαν , την υπερχρέωσαν, «ρύθμισαν» τα χρέη της και δεν τα πλήρωσαν.
 Οι εργαζόμενοι δεκάδες φορές πληρώσαμε την απαξίωση αυτή με το αίμα μας, αλλά και με το διαχρονικό χτύπημα των εργασιακών και μισθολογικών δικαιωμάτων μας.
 Άλλες τόσες φορές είναι αυτές που «στυλώσαμε σε σωστή βάση τα πόδια μας» και μια γροθιά, μαζί με τους κατοίκους της περιοχής και τη συμπαράσταση εργαζομένων από άλλους κλάδους τους φρενάραμε , βγήκαμε στην αντεπίθεση  νικητές.
 Σήμερα από την εμπειρία μας και μόνο είμαστε πιο δυνατοί από ποτέ.
 Θα μας βρουν μπροστά τους με όλα τα μέσα.
 Η κυβέρνηση έχει τη μοναδική ευθύνη έτσι ώστε να διασφαλίσει τη συνέχιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ χωρίς να την ιδιωτικοποιήσει παραπέρα και χωρίς να χτυπήσει τα εργασιακά μας και μισθολογικά μας δικαιώματα.
 Εμείς δεν θα κάνουμε πίσω από το δίκαιο αίτημα να σταματήσει η απαξίωση της ΛΑΡΚΟ , να διασφαλιστούν και να επανέλθουν τα κεκτημένα μας με την υπογραφή  Επ.Σ.Σ.Ε, να παρθούν ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.
 Ακούμε «βερεσέ» την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ότι «δεν υπάρχει άλλη λύση». Η λύση που προτείνουν, ότι και να μας λένε είναι η παραπέρα απαξίωση της ΛΑΡΚΟ με στόχο να την εκποιήσουν. Υλοποιούν ως συνέχεια των προηγούμενων το ίδιο σχέδιο.

Το επόμενο διάστημα τεκμηριωμένα μέσα από τη δράση μας θα τους αποκαλύψουμε.
 Σ΄ αυτή τη βάση , το Δ.Σ σήμερα συνεδρίασε και αποφάσισε:
 Την προκήρυξη έκτακτης Γενικής Συνέλευσης  για την ΠΕΜΠΤΗ 20-12-2018 ,  ώρα 09:00 , με διευκόλυνση,  στον κινηματογράφο ΙΛΙΟΝ και θέμα: «Ενημέρωση των μελών – αποφάσεις κινητοποιήσεων».


ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                        Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
 Α. ΚΟΡΕΤΖΕΛΟΣ                         Π. ΠΟΛΙΤΗΣ


Να σημειωθεί ότι  η ΔΕΗ εξέδωσε την παραάτω ανακοίνωση: 

«Σε συνέχεια των δηλώσεων του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως αναφέρονται στο σημερινό (12.12.18) δελτίο Τύπου του υπουργείου, η ΔΕΗ αποδέχεται τη μετάθεση των συνεπειών της άρσης εκπροσώπησης της ΛΑΡΚΟ για την 1η Ιανουαρίου 2019, εξαντλώντας κάθε περιθώριο για την εξεύρεση λύσης. Τονίζεται ότι προϋπόθεση για τη σύναψη νέας σύμβασης μεταξύ ΔΕΗ και ΛΑΡΚΟ, η οποία θα εγκριθεί από τα αρμόδια όργανα της ΔΕΗ, είναι α) η δημιουργία προϋποθέσεων και θέσπιση ειδικών ρητρών ώστε η ΛΑΡΚΟ να αποζημιώνει πλήρως και έγκαιρα τη ΔΕΗ για την καταναλισκόμενη ενέργεια και β) η εκπόνηση σχεδίου αποπληρωμής των χρεών της ΛΑΡΚΟ έναντι της ΔΕΗ και η άμεση εφαρμογή του, αρχής γενομένης από τις οφειλές που συσσωρεύθηκαν στο πλαίσιο της από 21.06.2017 σύμβασης. Η ΔΕΗ θεωρεί ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία που μπορεί να δώσει στη ΛΑΡΚΟ, η οποία οφείλει να μειώσει με κάθε τρόπο το κόστος παραγωγής της ώστε να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της. Σε διαφορετική περίπτωση η παύση εκπροσώπησης από τη ΔΕΗ την 1η Ιανουαρίου 2019 θα είναι μονόδρομος».


Δεν υπάρχουν σχόλια: