Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018

Οι «Λευκές Ανάσες» ανεβαίνουν στο «Μεγάλο Καφενείο» της Άμφισσας για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας


Το Μεγάλο Καφενείο 1929 έχει την ιδιαίτερη τιμή να συνεργάζεται με την Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας φιλοξενώντας στην θεατρική σκηνή του το θίασο «Οιπότες του Θεάτρου» με τη θεατρική παράσταση «Λευκές Ανάσες».  Η θεατρική παράσταση θα ανεβεί στη σκηνή του Μεγάλου Καφενείου 1929 (Πλατεία Κεχαγιά, Αμφισσα) την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018. Η προσέλευση του κοινού είναι στις 19:30 και η είσοδος είναι δωρεάν.


Στο πλαίσιο του έργου παρουσιάζονται πέντε (5) μονόλογοι που αναδύουν την ψυχή των ηρώων. Το προσωπικό βίωμα του καθενός γιγαντώνεται επί σκηνής καθώς τους έχει ωθήσει σε μία δυσβάσταχτη πραγματικότητα οδηγώντας τους στον εγκλεισμό.
«Η Ευδοκία βιώνει τη μοναξιά καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της, ζει απομονωμένη παλεύοντας με τον εαυτό της.
Η Ελένη είναι μια κακοποιημένη γυναίκα που παραληρεί ανάμεσα στη βία του παρελθόντος και στην παρούσα πραγματικότητα την οποία αδυνατεί να αντιληφθεί.
Η κυρία Χαρίκλεια βρίσκεται στη δύση της ζωής της. Η δύναμη του σώματος και του μυαλού της την έχουν εγκαταλείψει. Οι σκέψεις της εκφράζονται άτακτα και αφορούν τόσο το παρελθόν όσο και το τώρα.
Η Μαριλένα δεν αποδέχτηκε ποτέ τον εαυτό της και την εμφάνισή της. Ετσι, βρήκε έναν τρόπο διαφυγής από τη σκληρή πραγματικότητα της ζωής της.
Η Νίκη μιλάει ακατάπαυστα . Συνειρμικά οδηγείται σε ανακόλουθες σκέψεις και εναλλαγές διάθεσης. Αυτό που θέλει είναι να την ακούσουν, να την προσέξουν, να αγαπηθεί...
Ο ρόλος του Γιώργου αποτελεί τον συνδετικό κρίκο όλων των μονολόγων του έργου. Το πρόσωπό του είναι το σημείο αναφοράς των πρωταγωνιστριών. Ο μονόλογός του είναι και το φινάλε. Ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου καθορίζεται από την επαγγελματική του ιδιότητα (ψυχίατρος), στο τέλος την αποδύεται και μονολογεί με σαρκαστική διάθεση για τη σχέση των δύο φύλων.»
Το μήνυμα της φετινής εκστρατείας ενημέρωσης της ΕΚΨ &ΨΥ για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας είναι «Μίλα με την ψυχή σου» και καταδεικνύει την ανάγκη σήμερα, περισσότερο ίσως από ποτέ, οι νέοι να μπουν σε έναν εσωτερικό διάλογο και παράλληλα να εκφράσουν ελεύθερα όσα τους απασχολούν λαμβάνοντας σωστή υποστήριξη και καθοδήγηση. Υλοποιώντας εκπαιδευτικά σεμινάρια σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς σχολείων της Αττικής, της Φωκίδας, της Φθιώτιδας και της ευρύτερης περιοχής του Εβρου και της Ροδόπης, η ΕΚΨ & ΨΥ επιδιώκει διαχρονικά να μιλήσει για τη σημασία της ανάπτυξης ενός υγιούς ψυχισμού από την παιδική ηλικία.


Δεν υπάρχουν σχόλια: