Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018

Στην Αρχαία Ολυμπία η Βοιωτή Αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ κα Άρια Αγάτσα για το 5ο Διεθνές Σχολείο Αθλητικών Συντακτών


 Στο 5ο Διεθνές Σχολείο Αθλητικών Συντακτών συμμετείχε πρόσφατα ως Αντιπρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) η κα Άρια Αγάτσα, χαιρετίζοντας τις εργασίες τους.  Αναλυτικά, ο χαιρετισμός της έχει ως εξής:
«Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ χαιρετίζω τις εργασίες του 5ου Διεθνούς Σχολείου Αθλητικών Συντακτών, που διοργανώνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικών Συντακτών, στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία.
Η ΕΣΗΕΑ, της οποίας ένα από τα πιο δυναμικά κομμάτια αποτελούν οι αθλητικοί συντάκτες, προσπαθεί να είναι πάντα δίπλα τους, καθώς όλοι γνωρίζουμε ότι εργάζονται σκληρά και, πολλές φορές, κάτω από αντίξοες συνθήκες.
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο οι αθλητικοί συντάκτες να γίνονται στόχος τόσο από παράγοντες του αθλητισμού όσο και από οργανωμένους φιλάθλους, με επιθέσεις, που εκδηλώνονται με όλο και μεγαλύτερη συχνότητα και οι οποίες κυμαίνονται από φραστικές επιθέσεις, προσωπικές αντεγκλήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προπηλακισμούς έως και ξυλοδαρμούς, με αποτέλεσμα σοβαρούς τραυματισμούς δημοσιογράφων.
Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, όλο αυτό το διάστημα, έχει πολλές φορές ασχοληθεί με το φαινόμενο της βίας κατά των συναδέλφων, έχει εκδώσει πλήθος ανακοινώσεων με τις οποίες καταγγέλλει τα κρούσματα βίας και έχει προβεί σε δεκάδες διαβήματα προς τους αρμόδιους φορείς.
Την προηγούμενη μόλις εβδομάδα, σε κοινή συνεδρίαση των διοικητικών συμβουλίων ΕΣΗΕΑ και ΠΣΑΤ, που πραγματοποιήθηκε για τα θέματα της δεοντολογίας και της βίας εναντίον των εργαζόμενων στα αθλητικά ΜΜΕ, ανταλλάξαμε εκτενώς απόψεις και καταλήξαμε σε ένα πρόγραμμα δράσης, το οποίο θα υλοποιήσουμε το αμέσως προσεχές διάστημα. Σας αναφέρω τα κύρια σημεία του:
• Επισκέψεις στον Αθλητικό Εισαγγελέα, στα αθλητικά Μέσα και στους Υφυπουργούς Τύπου και Αθλητισμού, προκειμένου να συζητηθεί το πρόβλημα των επιθέσεων.
• Προσφυγή στο ΕΣΡ για τις οπαδικές εκπομπές στα ΜΜΕ με στοχοποίηση δημοσιογράφων, που καταλύουν κάθε έννοια Δεοντολογίας.
• Επιστολή για κοινή συνάντηση με την Ένωση Συντακτών της Μακεδονίας και της Θράκης προκειμένου να συζητηθούν τα θέματα Δεοντολογίας και η αύξηση των επιθέσεων εναντίον των δημοσιογράφων σε αθλητικούς χώρους από παράγοντες των ομάδων.
• Συνάντηση με τους Διευθυντές των αθλητικών Μέσων, στην οποία θα παρίστανται μέλη του Δ.Σ. του ΠΣΑΤ.
• Τη συμμετοχή του ΠΣΑΤ στην ημερίδα για την Δεοντολογία με ειδική ενότητα για την εφαρμογή του Κώδικα Δεοντολογίας στο χώρο των αθλητικών ΜΜΕ.
• Επιστολή προς τη Διεθνή Ομοσπονδία και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, ιδιαίτερα μετά την απόφαση που έλαβαν τον περασμένο Ιούνιο, με την οποία αναγνωρίζουν ότι η βία που ασκείται εναντίον των δημοσιογράφων, οι οποίοι καλύπτουν τον αθλητισμό στην Ελλάδα, διογκώνεται και για τον λόγο αυτό θα επιδιώξουν την μεγαλύτερη ασφάλεια για τους δημοσιογράφους, ώστε να υπάρξει καλύτερη νομική προστασία και εκπαίδευση για την ασφάλειά τους.
• Να οργανωθεί ειδικό σεμινάριο ενημέρωσης των μελών της ΕΣΗΕΑ και του ΠΣΑΤ για τα θέματα Δεοντολογίας, με τη συμμετοχή και βετεράνων δημοσιογράφων του αθλητικού Τύπου.
• Να επιδιώξουμε συνεργασία με εκπροσώπους των δημοσιογραφικών Ενώσεων της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, οι οποίες αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα στις χώρες τους για την ανταλλαγή απόψεων όσον αφορά στα μέτρα, που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Πορτογαλία η βία που ασκείται εναντίον των δημοσιογράφων χαρακτηρίζεται ως εγκληματική ενέργεια. Η απόφαση αυτή είναι πολύ σημαντική για την ασφάλεια των δημοσιογράφων, οι οποίοι μπορούν να ασκούν το λειτούργημά τους, χωρίς εξαρτήσεις και χωρίς παρεμβάσεις, γεγονός που είναι καθοριστικής σημασίας σε κάθε δημοκρατική κοινωνία.
Συνάδελφοι, όλοι γνωρίζουμε ότι το θέμα της βίας δεν έχει να κάνει μόνο με τον αθλητισμό και τους αθλητικούς συντάκτες. Πρόκειται για κοινωνικό πρόβλημα και για να καταπολεμήσουμε, ως κοινωνία, τη βία θα πρέπει να θεραπεύσουμε τις πολλές αιτίες που την προκαλούν.
Στο σημείο αυτό θέλω να επισημάνω τον ιδιαίτερο, παιδευτικό ρόλο, που διαδραματίζουν οι συνάδελφοι αθλητικοί συντάκτες: Η ιδιαιτερότητα αυτή έγκειται στην επαφή τους με τους νέους ανθρώπους και με τα παιδιά. Ο λόγος και το ήθος τους, μέσα από τη μετάδοση των αθλητικών γεγονότων, γίνονται παράδειγμα για τις νέες γενιές.
Επιπλέον, οι ανταποκρίσεις και η κάλυψη μεγάλων αθλητικών γεγονότων από όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου, συμβάλλει στο να έρθουμε όλοι μας σε επαφή με τις κουλτούρες και τον πολιτισμό χωρών, που είναι δύσκολο να επισκεφτούμε. Άλλωστε, εμείς πάντοτε επιμένουμε: ο αθλητισμός είναι και πολιτισμός. Τρανή απόδειξη είναι ο ιερός χώρος στον οποίο βρισκόμαστε σήμερα, ο ιερός χώρος της Αρχαίας Ολυμπίας, αλλά και ο επιμορφωτικός ρόλος της συνάντησής μας.
Βλέπω μπροστά μου σπουδαίους συναδέλφους, με πολλά χρόνια δημοσιογραφικής εμπειρίας, να έρχονται εδώ για να συμμετάσχουν στο 5ο Διεθνές Σχολείο και αυτό με γεμίζει χαρά, γιατί δείχνει τη διάθεση των αθλητικών συντακτών για προσφορά και διαρκή βελτίωση.
Εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία στις εργασίες του 5ου Διεθνούς Σχολείου Αθλητικών Συντακτών, που πλέον αποτελεί έναν πολύ πετυχημένο θεσμό. Θερμά συγχαρητήρια στον ΠΣΑΤ και στους συναδέλφους για την προετοιμασία και της φετινής διοργάνωσης.
Κλείνοντας, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι με τις πρόσφατες πρωτοβουλίες που αναλάβαμε και πρόκειται να υλοποιήσουμε, θα καταφέρουμε να περιορίσουμε τα κρούσματα της βίας, τα οποία αναμφισβήτητα αποτελούν ντροπή για τη σύγχρονη δημοκρατική Ελλάδα.
Σας ευχαριστώ»

Δεν υπάρχουν σχόλια: