Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2018

Σειρά ελεύθερων μαθημάτων Ιστορίας από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λεβαδείας σε συνεργασία με τον Σύλλογο "Φίλοι της Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς”


Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λεβαδείας σε συνεργασία με τον Σύλλογο "Φίλοι της Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς”, παρουσιάζουν μία σειρά ελεύθερων μαθημάτων Ιστορίας με τίτλο
 "Η Επανάσταση του 1821. Ένα περίπλοκο πολεμικό, κοινωνικό και διπλωματικό γεγονός"
Στις δέκα ώρες διδασκαλίας του θέματος αυτού θα αντιμετωπισθούν πλευρές της ελληνικής Επανάστασης που αναδεικνύουν την πολυπλοκότητα των πολιτικών και πολεμικών γεγονότων που την συνόδευσαν, την αιτία των νικών και των ηττών της, τους εμφύλιούς της πολέμους, τα αδιέξοδα και τις απαντοχές της.
Τα μαθήματα –που θα προσφερθούν από την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μαρία Δ. Ευθυμίου- απευθύνονται σε κάθε ενδιαφερόμενο και θα πραγματοποιηθούν  στο Συνεδριακό Κέντρο ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ.
  • 5, 6 και 7 Οκτωβρίου
Παρασκευή και Σάββατο: 6.00 μμ - 9.30 μμ.
Κυριακή: 11.00 πμ. – 14.30 μμ.
Όροι συμμετοχής: Για τα μέλη του Συλλόγου «Φίλοι της Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς» το κόστος είναι 10,00€ και  για τα μη μέλη 20,00€.  Η κ. Ευθυμίου προσφέρει τα μαθήματα άνευ αμοιβής. Το κόστος αφορά στα έξοδα διοργάνωσης των μαθημάτων (φιλοξενία, έξοδα κίνησης κλπ.)
Δηλώσεις συμμετοχής online (στο site της Βιβλιοθήκης).
Πληροφορίες: Στη Βιβλιοθήκη, στο site http://www.liblivadia.gr και στο 22610.89970.

                                                      

ΜΑΡΙΑ Δ. ΕΥΘΥΜΙΟΥ
Σύντομο βιογραφικό σημείωμα
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Γεννήθηκε στη Λάρισα το 1955.
Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Ολοκλήρωσε τους κύκλους των Μεταπτυχιακών της Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, στο Παρίσι.
 Έχει διδαχθεί επτά ξένες γλώσσες.
Από το 1981 ανήκει στο Διδακτικό και Ερευνητικό Προσωπικό του ΕΚΠΑ. Στην παρούσα φάση, κατέχει τον τίτλο της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας. Από τη θέση αυτή, έχει διδάξει, επί 37 χρόνια, χιλιάδες φοιτητές, και εποπτεύσει δεκάδες σεμιναριακές και μεταπτυχιακές εργασίες και διδακτορικά.
 Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε Επιτροπές Ιστορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 Έχει παρουσιάσει επιστημονικές ανακοινώσεις σε πολυάριθμα Διεθνή Συνέδρια Ιστορίας.
Έχει μετάσχει σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκπαιδευτικές δράσεις σε επίπεδο Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Έχει συμμετάσχει στο εγχείρημα του Mathesis, των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης, με έξι ενότητες  Ελληνικής και Παγκόσμιας Ιστορίας    (mathesis.cup.gr).
Κατά τη ενδεκαετία 2006 -2018, δίδαξε στο ευρύ κοινό   -δωρεάν, σχεδόν καθημερινά, σε εσπερινή βάση-  σε ολόκληρη την Ελλάδα (σε Δήμους, Βιβλιοθήκες, Σχολεία, Πολιτιστικά Κέντρα, καθώς και σε φυλακές και Κέντρα Απεξάρτησης), επί 2.400 περίπου ώρες, κύκλους Παγκόσμιας και Ελληνικής Ιστορίας. Τα μαθήματα αυτά παρακολούθησαν δεκάδες χιλιάδες άτομα.
Την άνοιξη του 2013  -στα πλαίσια συνεργασίας του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών-    δίδαξε στο  Μέγαρο έναν κύκλο 19 τρίωρων μαθημάτων Παγκόσμιας Ιστορίας. Τα μαθήματα αυτά βρίσκονται ηλεκτρονικά αποθηκευμένα στη θέση    Blod.gr  Mαρία Ευθυμίου.
 Έχει συγγράψει και επιμεληθεί τέσσερα βιβλία Ιστορίας, ενώ έχουν δημοσιευθεί σε συλλογικούς τόμους, περιοδικά Ιστορίας, Πρακτικά Συνεδρίων Ιστορίας και ένθετα Ιστορίας περί τις εβδομήντα μελέτες, επιστημονικές συμβολές και άρθρα της. Ο ημερήσιος τύπος έχει, κατά καιρούς, φιλοξενήσει  παρεμβάσεις και τοποθετήσεις της σε  σχέση με θέματα πανεπιστημιακά και κοινωνικά.
Έχει αποδώσει στα ελληνικά ποιήματα της μεγάλης ποιήτριας Raquel AngelNagler, σε τέσσερα βιβλία ποίησης που έχουν εκδοθεί από τις εκδόσεις ΣΜΙΛΗ.
Κατά το έτος 2013 τιμήθηκε με το “Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας εις μνήμην Β. Ξανθόπουλου – Στ. Πνευματικού”.
Τον Σεπτέμβριο του 2017 μίλησε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στα πλαίσια του TEDx Academy, σε σχέση με τα πιο ισχυρά στοιχεία του ελληνισμού στο κύλισμα του χρόνου.
Είναι μητέρα δύο υπέροχων γιών, του Γιωργή και του Ρήγα Χατζηλάκου,  και  γιαγιά της Μάγιας και της Έλενας.
Είχε την ευλογία να είναι θυγατέρα δύο ακέραιων ανθρώπων, της Χριστίνας και του Δημήτρη Ευθυμίου˙ αδελφή ενός αγαπημένου αδελφού, του Πέτρου˙ μαθήτρια ενός σπουδαίου πανεπιστημιακού δασκάλου και ιστορικού, του Βασ. Βλ. Σφυρόερα.
Τέλος, έχει την τιμή να συγκαταλέγεται στον κύκλο των φίλων δεκάδων ζεστών, ουσιαστικών, αυθεντικών, ταλαντούχων, δημιουργικών, δοτικών  και φωτεινών ανθρώπων    - φίλων, συγγενών, συνορειβατών, συγκωπηλατών, συγχορευτών, συντραγουδιστών, συνοραματιστών, συνσυζητητών, συναδέλφων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: