Τρίτη 8 Ιουλίου 2025

Ο ταλαντούχος συνθέτης Δημήτρης Μαραμής ένωσε παράδοση και σύγχρονη τέχνη στο Φεστιβάλ Δελφών με μια μουσικοθεατρική πανδαισία: «Το Γιοφύρι της Άρτας» και «Το Στοιχειό της Χάρμαινας»


Την Κυριακή 6 Ιουλίου 2025, το κατάμεστο Θέατρο Φρύνιχος στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών φιλοξένησε μια ξεχωριστή παράσταση, στο πλαίσιο του 7ου Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ». Η λαϊκή όπερα concertante του Δημήτρη Μαραμή, με τα έργα «Το Στοιχειό της Χάρμαινας» και «Το Γιοφύρι της Άρτας», ζωντάνεψε τη βαθιά ελληνική παράδοση μέσα από μια μοναδική σύμπραξη καλλιτεχνών, τοπικών χορωδιών και μουσικών. Το κοινό συγκινήθηκε από το πάντρεμα της προφορικής παράδοσης με τη σύγχρονη μουσική έκφραση, σε μια παράσταση που ανέδειξε τη δύναμη του μύθου και της μουσικής να ενώσουν και να εμπνεύσουν. Οι πέντε τοπικές χορωδίες από τη Φωκίδα και τη Βοιωτία, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Αλέξανδρου Κομνά, καθώς και οι καταξιωμένοι σολίστ και ερμηνευτές, προσέφεραν μια ερμηνεία γεμάτη πάθος και αυθεντικότητα.

Δύο έργα, «Το Στοιχειό της Χάρμαινας» και «Το Γιοφύρι της Άρτας», και οι δύο συνθέσεις του σπουδαίου Δημήτρη Μαραμή, ζωντάνεψαν με έναν τρόπο που άγγιξε κάθε θεατή. Η ατμόσφαιρα ήταν φορτισμένη, η σιωπή απόλυτη πριν την έναρξη, και αμέσως μετά, η μουσική και οι φωνές γέμισαν τον χώρο με ένταση, συναίσθημα και μαγεία.





Οι τοπικές χορωδίες, σε μια εκπληκτική σύμπραξη, χάρισαν ένα πανόραμα παραδοσιακής και σύγχρονης έκφρασης, ενώ οι σολίστ με την ερμηνεία τους μεταμόρφωσαν την παράσταση σε μια έκρηξη πολιτιστικής ενέργειας.

Οι ιστορίες των μύθων, πλεγμένες με μελωδίες που μιλούν στην καρδιά, πήραν σάρκα και οστά πάνω στη σκηνή. Το κοινό παρακολουθούσε σιωπηλό και απορροφημένο, βυθισμένο στην ομορφιά και τη δύναμη των λέξεων και των ήχων.

Ο Δημήτρης Μαραμής, με την ευφυΐα και το ταλέντο του, κατάφερε να ενώσει τις φωνές, τους ήχους και τους ρυθμούς σε ένα αρμονικό σύνολο που υμνεί την ελληνική παράδοση και την ανανεώνει.

Η παράσταση αποτέλεσε ένα μοναδικό πολιτιστικό γεγονός για την περιοχή, αποτέλεσμα της αρμονικής συνεργασίας πολλών συντελεστών: πέντε τοπικών χορωδιών με τους μαέστρους τους, τοπικών και καταξιωμένων ερμηνευτών, καθώς και της ζωντανής διδασκαλίας ενός πρωτότυπου μουσικοθεατρικού έργου που συνέδεσε την ελληνική προφορική παράδοση με τη σύγχρονη μουσική σύνθεση.







Το κοινό, που γέμισε ασφυκτικά το θέατρο, βρέθηκε σε ένα ταξίδι ανάμεσα στην αρχέγονη δύναμη της παράδοσης και τη ζωντάνια μιας σύγχρονης, πλούσιας μουσικής έκφρασης. Η μουσική σύνθεση του Δημήτρη Μαραμή απέδωσε μοναδικά το πάντρεμα λαϊκής παράδοσης και δημοτικής ποίησης, με τους ήχους να αιχμαλωτίζουν τις αισθήσεις και τις καρδιές.

Ξεχώρισαν οι μουσικοί σολίστ: η Μίνα Τσάμου στο κλαρινέτο, ο Διονύσης Αγαλιανός στην τρομπέτα, ο Γιάννης Καΐκης στο τρομπόνι, ο Βασίλης Παναγιωτόπουλος στα τύμπανα και η Χρυσάνθη Παγγέλα στο κοντραμπάσο, που έδωσαν ζωντάνια και ένταση σε κάθε νότα.

Εξαιρετικές ήταν και οι ερμηνείες των καλλιτεχνών: η Βασιλή Καρακώστα ως Γυναίκα του Πρωτομάστορα, οι Νίκος Ζιάζιαρης και Σταμάτης Πακάκης στους ρόλους των μάστορα και μαθητή, ο Νίκος Παπουτσής ως Κωσταντής, η Βιολέττα Γαλανοπούλου ως Λενιώ, ενώ η Έλενα Αβραμίκου και ο Παναγιώτης Λύτρας έδωσαν φωνή και ψυχή στους ρόλους του κοριτσιού βυρσοδέψη και του βυρσοδέψη αντίστοιχα.



Ιδιαίτερη μνεία αξίζει στον μαέστρο και διδάσκαλο Αλέξανδρο Κομνά, που με την καθοδήγησή του ένωσε αρμονικά τις πέντε τοπικές χορωδίες, δίνοντας συνοχή και ζωντάνια στο μουσικό σύνολο:

  • Μικτή Χορωδία «Θάμυρις» του Ομίλου Ιτέας «Το Χοροστάσι» με μαέστρο και διδασκαλία Ιωάννη Χατζή,

  • Χορωδία του Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου Ιτέας με μαέστρο Στάθη Αρβανίτη,

  • Μικτή Χορωδία «Ορφέας» Ιτέας υπό την καθοδήγηση του Αλέξανδρου Κομνά,

  • Φωνητικό Σύνολο «ΗΧΩ» του Ωδείου Άμφισσας με μαέστρο Ελένη Ιντέρνου,

  • Δημοτική Χορωδία Θήβας, επίσης υπό τη διεύθυνση του Αλέξανδρου Κομνά.

Η βραδιά τίμησαν με την παρουσία τους σημαντικές προσωπικότητες της πολιτικής και πολιτιστικής ζωής της Στερεάς Ελλάδας:



ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός, ο Δήμαρχος Δελφών κ. Παναγιώτης Ταγκαλής, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φωκίδας κ. Γεώργιος Δελμούζος, η πρώην Βουλευτής κ. Ασπασία Μανδρέκα, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δελφών κ. Χρυσούλα Σεγδίτσα-Πονήρη, η Πρόεδρος του Δικτύου Δελφών κ. Ιωάννα Καλλία, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Αστερινός Δημητρίου, Νικόλαος Γιογάκης και Νικόλαος Λουπάκος, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Θηβαίων κ. Απόστολος Δαγδελένης, ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου κ. Ανδρέας Γκόφας, η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Δελφών κ. Ελισάβετ Κοτοπούλη, η Περιφερειακή Σύμβουλος κ. Πέγκυ Αραβαντινού, καθώς και ο κ. Λάμπρος Ρόδης, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δήμου Ορχομενού και μέλος του ΔΣ της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας.

Η Πρόεδρος του Δικτύου Δελφών, κ. Ιωάννα Καλλία, με λόγια γεμάτα συγκίνηση και ευγνωμοσύνη, εξέφρασε τις θερμές της ευχαριστίες σε όλους τους συντελεστές και το κοινό, υπογραμμίζοντας πως αυτή η βραδιά ήταν ένα μοναδικό πολιτιστικό γεγονός που υπερέβη τις προσδοκίες και ανέδειξε τη δύναμη της τέχνης να ενώνει και να εμπνέει.

Η συνέργεια των μουσικών, των ερμηνευτών και των χορωδιών υπό την καθοδήγηση του συνθέτη έφερε στο φως μια βραδιά γεμάτη πάθος, δημιουργικότητα και βαθιές ρίζες στην ελληνική παράδοση. Η θεατρική και μουσική αυτή εμπειρία θα μείνει ζωντανή στις μνήμες των θεατών και θα συνεχίσει να εμπνέει.

Το Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ» συνεχίζεται, με επόμενο σταθμό την Παρασκευή 11 Ιουλίου 2025, στην Πλατεία Ησαΐα της Άμφισσας, όπου θα παρουσιαστεί αφιέρωμα στην Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου και τον Στέλιο Καζαντζίδη, με τους Γιάννη Διονυσίου και Ασπασία Στρατηγού.

Το Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ» αποτελεί την κορυφαία καλλιτεχνική πρωτοβουλία του Δικτύου Δελφών, με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Δημήτρη Μαραμή, και υλοποιείται με τη συνεργασία των Δήμων Δελφών και Δωρίδας, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.




Δεν υπάρχουν σχόλια: