Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

«Ας έχουμε όλοι εμπιστοσύνη στον Αντώνη Σαμαρά»


Του Κώστα Πάτρα*

Έχουν περάσει μόνο λίγες μέρες από τη δημοσίευση της έκθεσης Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος, που αναφέρει πως κατά το διάστημα 2010-2012 οι Έλληνες θα έχουν απώλειες ίσες με το 25% των εισοδημάτων τους. Όσον αφορά τις προβλέψεις για τα βασικά μεγέθη το 2012, η συνολική απασχόληση θα μειωθεί κατά 3% περίπου και το μέσο ετήσιο ποσοστό ανεργίας θα υπερβεί το 19%, ενώ η μέση ετήσια μείωση του ΑΕΠ θα είναι της τάξεως του 4,5%. Το ΠΑΣΟΚ αποκλειστικά χρεώνεται αυτή την κατάσταση. Παραπλανώντας το 2009 τους πολίτες, υφάρπαξε την ψήφο τους και στη συνέχεια «φούσκωσε» σκόπιμα και αυθαίρετα το έλλειμμα. Πρόκειται για μια εγκληματική ενέργεια, που προκάλεσε αδυναμία δανεισμού και προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ από όπου προκύπτει και η υπογραφή του Μνημονίου 1, που αποτέλεσε πηγή πολλών κακών αργότερα. Τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα, αν ο Α. Σαμαράς δεν συναινούσε στο σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης, η οποία άνοιξε ένα «παράθυρο ευκαιρίας» και συνέβαλε καθοριστικά ώστε να καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις στη συμφωνία της 21ης Φεβρουαρίου, που ανέκοψε την καταστροφική πορεία στην οποία είχε αρχίσει να διολισθαίνει η χώρα.

Εξετάζοντας το πολιτικό σκηνικό σήμερα, διαπιστώνουμε ότι αριστερά και άλλα μικρά κόμματα, κάνοντας μικροπολιτική, παίρνουν τις αποστάσεις τους από το νέο μνημόνιο προαναγγέλλοντας (και προσδοκώντας ίσως) την αποτυχία του. Αυτοί οι μόνιμοι «προφήτες» της συμφοράς χωρίς να μπορούν ή να θέλουν να αντιληφθούν την κρισιμότητα της κατάστασης στέκονται μόνο ως κατήγοροι κι αναπτύσσουν λόγο καταγγελτικό. Χωρίς ίχνος αυτοκριτικής, χωρίς καμία διάθεση διόρθωσης των υπονομευτικών τους πολιτικών, χωρίς καμιά ρεαλιστική πρόταση διεξόδου από την κρίση, ποντάρoυν στην εξαθλίωση του λαού και προσπαθούν να την κεφαλαιοποιήσουν. Το δε ΠΑΣΟΚ, προσπαθεί αρχικά να περισώσει ό,τι περισσότερο μπορεί, μιας και βρίσκεται σε κατάσταση αποσύνθεσης (αυτό φαίνεται από τη χαμηλή συμμετοχή στις «εκλογές» της Κυριακής, τη διαρροή βουλευτών του προς νέα κόμματα και, βεβαίως, από τη δημιουργία νέου κόμματος εκπορευόμενου από αυτό πρόσφατα) και κατόπιν να ανασυγκροτηθεί υπό έναν νέο αρχηγό, τον οποίο βαραίνουν χείριστες πολιτικές κινήσεις, ως πρώην υπουργό Οικονομικών. Τι Παπανδρέου τι Βενιζέλος δηλαδή…

Η ΝΔ κινούμενη στον κεντροδεξιό χώρο διαχωρίζει τη θέσης της από τα άλλα κόμματα, αναπτύσσει επιχειρήματα για καλυτέρευση της κατάστασης στη χώρα και εγγυάται επαναδιαπραγμάτευση βασικών στοιχείων του μνημονίου μιας και, προκειμένου να πετύχει το PSI, τα ψήφισε αν και διαφωνούσε. Καλεί τους πολίτες να στηρίξουν με την ψήφο τους την ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας, ενώ από τα κύρια συνθήματά της είναι το «δεν είμαστε όλοι ίδιοι» αντιδιαστέλλοντάς το με την προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να πείσει πως στην πολιτική υπάρχουν ομοιότητες κυρίως και κανείς δε θα κάνει τη διαφορά, μάλλον. Έχει στα δεξιά της μικρά κόμματα, τα οποία αγωνίζονται να μπουν στην Βουλή, αλλά δύσκολα μπορούν να ανακόψουν την πορεία της προς την αυτοδυναμία, διότι στις δημοσκοπήσεις δεν είναι απλώς το πρώτο κόμμα με υψηλό ποσοστό, αλλά η διαφορά της με το δεύτερο είναι διψήφια. Μετά το τέλος του δικομματισμού είναι πια το μόνο κόμμα εξουσίας και όσο πλησιάζουν οι εκλογές τόσο θα αγγίζει την αυτοδυναμία.

Ένα πολύ βασικό ερώτημα είναι αν θα έκανε ποτέ συγκυβέρνηση η ΝΔ μετά τις εκλογές. Η απάντηση είναι «όχι», κατηγορηματικά. Ο ηγέτης αυτού του μεγάλου αστικού και λαϊκού ταυτόχρονα κόμματος, Α. Σαμαράς, θέλει να κυβερνήσει χωρίς συμβιβασμούς, χωρίς να πατάει πάνω σε εύθραυστες ισορροπίες ενός ετοιμόρροπου κυβερνητικού συνασπισμού. Επιθυμεί εθνική συνεννόηση, όχι όμως και συγκυβέρνηση, που θα ισοδυναμεί με πλήρη αδυναμία. Αντίθετα, η αυτοδύναμη κυβέρνηση θα του δώσει νωπή και ισχυρή εντολή για να μπορέσει να κυβερνήσει.
Η Νέα Δημοκρατία είναι το κατ' εξοχήν Ευρωπαϊκό Κόμμα της Ελλάδας. Ήταν, είναι και παραμένει ο εγγυητής της Ευρωπαϊκής μας πορείας και βεβαίως της παραμονής μας στο ευρώ, που είναι αναγκαία, διότι μακριά του η κατάσταση για τη χώρα μας θα είναι ανυπόφορη. Έχει εξασφαλίσει ότι είναι το πρώτο κόμμα και θέλει οπωσδήποτε αυτοδυναμία, την οποία πολύ δύσκολα θα της στερήσουν κάποιοι, όσο πολύ κι αν το θέλουν. Οι διαρροές από τη λαϊκή της βάση είναι θα είναι μεγάλο λάθος, λόγω της δύσκολης περίστασης, και επιβάλλεται τόσο αυτοί που καλοβλέπουν τα μικρά κόμματα όσο και οι ψηφοφόροι της που αντιδρούν στο νέο μνημόνιο, να την στηρίξουν με την ψήφο τους. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή και αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ, ώστε να ανοίξει ο δρόμος της νέας μεταπολίτευσης. Ας έχουμε όλοι εμπιστοσύνη στον Α. Σαμαρά. Είναι ο μόνος που μπορεί να δώσει στην πατρίδα μας αυτό που της αξίζει: ανάπτυξη, ασφάλεια, διεθνές κύρος, ευημερία.

* Ο Κώστας Πάτρας είναι Μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας.