Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου Εδαφικής Ανάπτυξης και για τους ελληνικούς δήμους προωθεί το Συμβούλιο Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης


Συνεδρίαση στην Αθήνα στις 4 Απριλίου

Διακήρυξη αλληλεγγύης προς την ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Αυτοδιοίκηση άλλων χωρών που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση εξέδωσε το Συμβούλιο Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης (CEMR) κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στην Κοπεγχάγη στις 22 Μαρτίου, όπου ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης παρουσίασε τον αντίκτυπο της οικονομικής κρίσης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση της χώρας.

Στη διακήρυξη μεταξύ των άλλων προβλέπεται η δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Εδαφικής Ανάπτυξης για να υποστηριχθούν οι δράσεις και τα σχέδια για την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη στις πόλεις και τους δήμους των χωρών που πλήττονται από την οικονομική κρίση και ειδικότερα την Ελλάδα.

Οι λεπτομέρειες θα συζητηθούν στις 4 Απριλίου 2012, στην Αθήνα, όπου αναμένεται να γίνει κοινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και αντιπροσωπείας του Εκτελεστικού Γραφείου του Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης, με επικεφαλής τον πρόεδρο και δήμαρχο Στουτγάρδης Wolfgang Schuster.

Kατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ έκανε αναλυτική παρουσίαση των μεταρρυθμίσεων που έχουν γίνει στην Αυτοδιοίκηση με το πρόγραμμα «Καλλικράτης» καθώς και τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στους δήμους και τις τοπικές κοινωνίες.

Οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Τοπικής Αυτοδιοίκησης υπογράμμισαν ότι οι συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, πιέζουν καθοριστικά ευρωπαϊκές χώρες, περιφέρειες και δήμους καθώς και τους ίδιους τους πολίτες. Ταυτόχρονα όμως απειλεί το κοινό ευρωπαϊκό σχέδιο διαιρώντας για μία ακόμη φορά στην ιστορία της Ευρώπης, την ήπειρο και τους λαούς της.

Εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον ελληνικό λαό, που αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες και άνευ προηγουμένου μέτρα λιτότητας και κάλεσαν τις τοπικές και περιφερειακές αρχές της Ευρώπης να υιοθετήσουν συμβολικές διακηρύξεις αλληλεγγύης προς τους έλληνες ομολόγους τους, υπενθυμίζοντας τη σταθερή συνεισφορά τους στην αξία της δημοκρατίας στην Ευρώπη και την αδιαμφισβήτητη θέση τους στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Επιπλέον αποφασίστηκε η προώθηση της συνεργασίας μέσω των αδελφοποιήσεων με ελληνικές πόλεις καθώς και την στήριξη του ελληνικού τουρισμού με παρουσιάσεις σε εκθέσεις και προώθηση ελληνικών προϊόντων.

Επίσης αποφασίστηκε να υποβληθούν συγκεκριμένα σχέδια και πρωτοβουλίες συνεργασίας και ανταλλαγής καλών πρακτικών με τους ελληνικούς δήμους για να υποστηριχθεί η βιώσιμη ανάπτυξη και η απασχόληση.

Τέλος το CEMR κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να στηρίξει τις πρωτοβουλίες και τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Αυτοδιοίκησης, αναγνωρίζοντας έμπρακτα τον ειδικό ρόλο και τη συμβολή των τοπικών και περιφερειακών αρχών στο ξεπέρασμα της κρίσης.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: